AÇIK
Koroner BT Anjiyografi nedir ve nasıl çalışır?
Koroner BT Anjiyografi, kalp damarlarını cerrahi müdahale gerektiren bir girişime gerek kalmadan görüntüleyebildiğimiz, bilgisayarlı tomografi teknolojisiyle yapılan bir tarama yöntemidir. Hastanın kol veya el bileğindeki damardan kontrast madde enjekte edilerek damar yapısı detaylı bir şekilde görüntülenir. İşlem sırasında hastanın yalnızca birkaç saniye nefesini tutması yeterlidir. Kateter gerektirmediği için daha az riskli, daha konforlu ve hızlı bir yöntemdir.
Hangi hastalar için uygun bir yöntemdir? İşlem sırasında hastalar ne hissediyor?
Koroner arter hastalığı şüphesi olan, göğüs ağrısı yaşayan veya ailesinde kalp hastalığı geçmişi bulunan hastalar için çok uygun bir yöntemdir. Ayrıca daha önce anjiyo olmuş ve kontrol amaçlı tekrar inceleme gereken hastalar için de idealdir. Ancak bazı ileri derecede hastalarda klasik anjiyo daha detaylı veri sağlayabilir. Koroner BT Anjiyografi oldukça konforlu bir işlemdir. Kontrast madde verildiğinde hastalar birkaç saniyelik sıcaklık hissi yaşayabiliyor, ancak bu hızla geçiyor. Görüntüleme süresi birkaç dakikayı geçmiyor. Dolayısıyla hasta, ağrısız ve rahat bir deneyim yaşıyor.
Koroner BT Anjiyografi sonrası iyileşme süreci nasıl ilerliyor? Öne Çıkan Avantajları Nelerdir?
Aslında gerçek anlamda bir iyileşme süreci yok. Hasta işlem sonrası bekleme odasında kısa bir süre gözlemleniyor, ardından günlük hayatına geri dönebiliyor. Kesi, dikiş, bandaj gibi şeyler olmadığı için iş gücü kaybı da yaşanmıyor. Koroner BT Anjiyografi, hazırlık süresi dahil yaklaşık 20-25 dakikada tamamlanan bir işlemdir. Kontrast madde kol damarından enjekte edilerek kalp damarlarındaki olası daralmalar birkaç saniyelik bir çekimle değerlendirilir. İşlem sonrası hastalar günlük yaşamlarına hemen dönebilirler. damar kireçlenmesi olan Ciddi bir daralma tespit edilirse, stent veya by-pass gibi ileri girişimlerin gerekli olup olmadığına dair hastalarımıza detaylı bilgi veririz. Eğer damarlarınızda daralma tespit edilmez fakat kireçlenme mevcutsa, bu kireçlenmenin seviyesi hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre hesaplanarak, gelecekte olası bir kalp krizi riski değerlendirilir. Sonrasında hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve diyabet gibi risk faktörlerinin kontrol altına alınmasını sağlayarak olası kalp krizini önlemeye yönelik bir tedavi planı oluşturulur.
Koroner BT Anjiyografi ve Geleneksel Anjiyografinin Farkları Nelerdir?
Geleneksel yöntemle yapılan anjiyografi, damar içinde kateter kullanarak gerçekleştirilen girişimsel bir prosedürdür. Bu işlem sırasında bir kateter damar içinden ilerletilmekte ve kontrast madde enjekte edilmektedir. Koroner BT anjiyografi ise bir iğne veya kateter kullanmadan kol veya el bileği bölgesindeki bir damardan kontrast madde enjekte edilerek gerçekleştirilen ve cerrahi olmayan bir prosedürdür. Geleneksel anjiyo; kanama, enfeksiyon, tromboz, damar hasarı ve anestezi gibi riskleri de beraberinde getirebilmektedir. Koroner BT anjiyografide ise girişimsel olmaması nedeniyle riskler daha azdır. Geleneksel anjiyografi, lokal anestezi kullanılarak yapılan bir prosedürdür. Koroner BT anjiyografi de ise kontrast maddenin enjekte edilmesi sırasında birkaç saniye hafif bir sıcaklık hissi dışında genellikle ağrısızdır. Dolayısıyla lokal anesteziye gerek yoktur. Geleneksel anjiyografi yöntemi, daha ayrıntılı görüntüler sağlamaktadır. Koroner BT anjiyografi yönteminde ise damarın dışından görüntüleme yaptığı için damarın kalınlığına göre detaylar farklılık göstermektedir. Geleneksel anjiyografi, kalp ve damar hastalıklarının teşhisinde kullanılan bir yöntemdir. Sanal BT anjiyografi ise kalp dışındaki tüm damarların görüntülenmesinde kullanılabilmektedir. Koroner BT Anjiyografi, kalp sağlığı taramalarında yeni bir yöntem olarak hastalarımıza daha güvenli, hızlı ve konforlu bir çözüm sunuyor. Geleneksel yöntemlere göre sağladığı avantajlar sayesinde hem hasta memnuniyetini hem de teşhis doğruluğunu artırıyor. Hastanemizde bu teknolojiyi hastalarımıza sunabilmekten gurur duyuyoruz. Kalp sağlığınız için vakit kaybetmeden bu modern yöntemi değerlendirin, sağlığınızı riske atmayın.
GÜNDEM KORİDORU
17 Nisan 2025