Sivil Toplum

Kahramanmaraş girişimci ruhunu lezzetle buluşturuyor

Geçtiğimiz yıl çok çekişmeli geçen bir seçim sonucu başkanlık görevine gelen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mustafa Buluntu kısa sürede çok önemli çalışmalar yaptı.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası05.12.2023
Kahramanmaraş girişimci ruhunu lezzetle buluşturuyor

Özellikle depremin merkez üssü olan kentin yeniden ayağa kalkması için çok etkin projelere imza attı. Başkan Mustafa Buluntu gelişmeleri şöyle anlatıyor: “Deprem bölgesindeki üreticinin ürünlerini önceliklendirmek üreticileri daha hızlı ayağa kaldırmamız için çok önemli. Tekstil depreme sıkıntılı yakalandı. Şimdi yeni arayışlar içindeyiz. Tekstile destek bekliyoruz. Bu konuda adımlar atılıyor. Daha hızlı olmasını istiyoruz. Mutfak eşyalarında markalaşmak için çaba içindeyiz. 'Dondurma Köyü' projemizi yeniden gündeme getireceğiz. Yeni dönemde biberi, havucu, su ürünleri ve yerel lezzetleri Kahramanmaraş’ın bilinmeyenlerini öne çıkaracağız. Bunlar kısa vadede sonuç getirecek projeler. Turizmi de çok önemsiyoruz. Bu alanda iş birliği arayışı içindeyiz.

Kim gelirse herkesle iş birliği yapmaya, ürünlerimizi satmaya hazırız. Mesela elimizde dünyanın en lezzetli cevizi var. Bunu pazarlamaya çalışıyoruz. Önce Kahramanmaraş’ta, sonra İstanbul’da sonra da belki dünyada kentin lezzetlerini öne çıkarmak için düğmeye basacağız. Çünkü bu konuda biz çok iyiyiz.”

Kentin lezzet konusunda çok önemli avantajlara sahip olduğunu belirten Başkan Mustafa Buluntu şunları söyledi: “Toros dağlarının doğu uzantılarının geniş bir coğrafyaya yayılan ili ikiye bölmesi ile önemli bir coğrafi konuma sahip olan Kahramanmaraş, tarihin önemli uygarlıklarına ve medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, sahip olduğu kültür mirası, kendine özgü yöresel mutfağının gelişim ve değişiminde önemli rol oynamıştır.

Dulkadiroğlu Beyliği'nden Osmanlı Saraylarına uzanan ve günümüze kadar korunan Asırlık Maraş Mutfağı (ve baharatları) Türk yemek kültüründe özgün ve ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Doğasıyla, havasıyla, suyuyla ve endemik florasıyla meşhur olan Kahramanmaraş'ın sahip olduğu coğrafyanın yaşanmışlıklarla dolu kültürel çeşitliliği nedeniyle Maraş Mutfağı kendine has lezzetler içermekte olup, bu da geçmişten bugüne çok zengin bir mutfak kültürü oluşmasını sağlamıştır.

Kentin coğrafi avantajının gastronomi üzerine etkisi antik dönemlere kadar uzanmaktadır. Kahramanmaraş’ta yapılan arkeolojik kazılarda bulunan ve günümüzde başta Kahramanmaraş Müzesi olmak üzere Türkiye’nin ve dünyanın en önemli müzelerinde sergilenen Hitit dönemine tarihlenen stel ve mezar taşlarında ziyafet sahnelerinin sıklıkla resmedildiği görülmektedir. Kahramanmaraş’ın avantajlı coğrafi konumunu en iyi şekilde kullanarak tat duyusunun tüm boyutlarına hitap eden sıra dışı lezzetleri, ilin girişimci ruhuyla kent mutfaklarından çıkıp ülkenin dört bir yanına ve dünyaya açılmıştır. Kahramanmaraş dağlarının eşsiz bitki örtüsünde beslenen keçilerin sütleriyle üretilen Maraş Dondurması ve Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinde ordusunun besin kaynağı olan Maraş Tarhanası başta olmak üzere Maraş Biberi, Maraş Çemeni gibi eşsiz ve sıra dışı lezzetlerin her biri ilde endüstriye dönüşmüş durumdadır.”

Kahramanmaraş’ın lezzet konusunda iyi değerlendirilmesi gerektiğini bunun kent ekonomisine büyük katkı yapacağını söyleyen Mustafa Buluntu şöyle devam etti:

“Kahramanmaraş gıda sanayinde üretilen bu lezzetler bugün sadece binlerce kişiye istihdam sağlamakla kalmayıp ülkenin ve dünyanın dört bir yanında ulaştığı damaklarda Maraş’tan gelen unutulmaz bir mutluluk bırakmaktadır. Kahramanmaraş Mutfağının zengin yöresel lezzetleri coğrafi işaret tescillerinden de anlaşılmaktadır.”

Sivil Toplum
Yorum Yaz