DOLAR 34,3001 0.36%
GBP 44,8244 0%
EURO 37,5044 -0.08%
ALTIN 2.928,281,36
BIST 8.876,22-0,98%
BITCOIN 21625656.07633%
ETH 843574.42102%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

İklim krizi ve yapay zekâ: hangi risk daha büyük?

İklim krizi ve yapay zekâ: hangi risk daha büyük?

26/09/2024 21:52

Son dönemde küresel gündemin en önemli iki konusu, yapay Zeka ve İklim Krizi olarak öne çıkıyor. Her iki konu da toplumları derinden etkileyen ve geleceği şekillendiren güçler olarak dikkat çekiyor. Ancak, hangisinin daha büyük bir risk oluşturduğu merak ediliyor.

İklim Gazetecisi ve İklim İletişim Eğitmeni Yasemin Mıstıkoğlu, her iki riskin de göz ardı edilemeyecek kadar büyük olduğunu vurguluyor. Mıstıkoğlu, “İklim Krizi, Dünya üzerindeki yaşamı tehdit eden ve geri döndürülemez etkiler yaratabilecek bir sorundur. Yapay Zekâ ise doğru ve kontrollü bir şekilde kullanıldığında fayda sağlayabilir. Ancak, bu kontrol sağlanmazsa, İklim Krizini daha da kötüleştirebilir” şeklinde uyarıyor.

YAPAY ZEKÂ VE İKLİM KRİZİ: BİRBİRİNİ ETKİLEYEN SORUNLAR

Her iki küresel sorunun birbiriyle doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyen Mıstıkoğlu’nun bu konudaki yorumu ise şöyle:” Yapay zekâ, hemen her sektörde kendine yer bulmuş ve birçok kişi için bir rakip haline gelmiştir. Bununla birlikte, yapay zeka’nın yüksek enerji tüketimi ve emisyon artışı gibi çevresel etkileri de bulunmaktadır. Örneğin, teknoloji devi Google’ın yapay zekâ yatırımları nedeniyle yarattığı emisyon, son 5 yılda yüzde 50 artmıştır. Ayrıca, Microsoft’un son teknoloji çalışmaları, 700.000 litre temiz tatlı suyu buharlaştırabilir. SemiAnalysis’in bulgularına göre, 2030 yılı itibarıyla yapay zekâ küresel enerjinin yüzde 4,5’ini kullanacak. Ayrıca, küresel yapay zekâ talebinin 2027’de 4,2-6,6 milyar metreküp su çekilmesinden sorumlu olacağı tahmin edilmektedir.”

İklim Krizinin de toplumda en az Yapay Zekâ kadar endişe yarattığını söyleyen İklim gazetecisi Mıstıkoğlu’nun verdiği son rakamlar dikkat çekici. “Türkiye’de yapılan İklim Değişikliği Algısı Araştırması’na göre, toplumun yüzde 72’si iklim krizi nedeniyle kaygılı. Bu kaygının yüzde 77’si kadınlardan, yüzde 68’i ise erkeklerden gelmektedir. İklim Krizi, doğrudan küresel ısınma ile ilişkilidir ve uzmanlar, Dünya’nın sıcaklık artışının 1,5 dereceyi aşması durumunda yaşanabilir olmaktan uzak bir hale geleceğini belirtiyor. Karşılaşabileceğimiz tehlikeler arasında kuraklık, gıda yokluğu, hastalıkların artışı, göçler ve sular altında kalan yerleşimler yer alıyor.”

RİSK KATEGORİLERİ VE UZMAN GÖRÜŞLERİ

Harvard Üniversitesi’nin yapay zekâ risklerini belirleyen araştırmasına göre, yapay zeka’nın güvenliği sorgulanabilir, etik olmayan uygulamalara neden olabilir, hastalık teşhislerinde yetersiz kalabilir, eğitimde eşitsizlik yaratabilir ve aşırı bağımlılığa yol açabilir.
İklim Gazetecisi Mıstıkoğlu, bu konuda Marsh McLennan CEO’su Tarık Serpil’in açıklamalarının bir kez daha dikkat çekilmesi gerektiğini söylüyor. “Sayın Serpil’e göre yapay zekâ spekülatif risklere giriyor. Gerçekleşmesi halinde iyi sonuçlar doğurabilir, ancak kontrolsüz bırakıldığında ciddi sosyal, ekonomik ve etik sorunlara yol açabilir.  İklim Krizi ise katastrofik risk kategorisine giriyor ve zarar verme potansiyeli yüksek, hiçbir avantajı yok”. Bununla birlikte Mıstıkoğlu yapay zekanın iklim krizinin çözümünde olumlu etkisi olabileceği düşüncesinde. “yapay zekâ, doğru kullanıldığında iklim değişikliğiyle mücadelede etkili bir araç olabilir. Şirketler, sürdürülebilirlik konusunda gerçekçi taahhütlerde bulunarak hem iklimi hem de itibarlarını koruyabilirler. Ancak, bu teknolojilerin kontrolsüz kullanımı, zaten tehlikede olan Dünya kaynaklarını daha da hızlı tüketebilir”

Sonuç olarak; İklim Krizi, doğrudan ve geri döndürülemez etkiler yaratabilirken, Yapay Zeka’nın riskleri daha çok yönetim ve kontrol eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, her iki sorunun da ciddiyetle ele alınması ve acil çözümler geliştirilmesi gerekmektedir.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.