Enerji verimliliğine yönelik yatırımları hızlandıracak yeni bir adım atıldı. Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2009 yılından bu yana arz güvenliğini güçlendiren, dışa bağımlığı azaltan, çevreyi koruyan ve emisyon azaltımına destek olan yatırımlarla ilgili olarak uyguladığı Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destek Programı’nda önemli değişikliklere gidildi. Enerji verimliliği desteklerinin kapsamını genişleterek etkinliğini arttırmayı hedefleyen düzenleme ile projeler için sektörel kısıtlama kaldırıldı. Enerjinin üretiminden nihai tüketimine kadar olan bütün sektörlere başvuru imkânı getirildi. VAP Destek Programı için sağlanan destek bedeli, 10 kat artırılarak proje başına 1,5 milyon liradan 15 milyon liraya çıkarıldı.
VAP Destekleri kapsamında, enerji tasarruf potansiyeli yüksek projelerin uygulanmasında proje bedeli için belirlenen 5 milyon liralık yatırım limiti de kaldırıldı. Böylece aydınlatma, fan, pompa, elektrik motoru gibi ekipman bazlı projelerin yerine tesis bazlı projeler de kapsama alındı. Yönetmelikle yapılan diğer değişiklikler ise maddeler hâlinde şöyle sıralanıyor:
- Enerji Verimliliği Şirketleri (EVD) tarafından Bakanlık ya da yetkilendirilmiş kuruma sunulan yıllık faaliyet raporu artık ocak yerine şubat ayında verilecek.
- Yetkilendirilmiş Kurum EVD şirketlerini uyarabilecek, bildirimler sadece Bakanlığa değil, yetkilendirilmiş kuruma da yapılacak.
- TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi (EYS) belgelendirilmesi sadece Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş kurum veya kuruluşlar veya şirketler tarafından yapılabilecek.
- Jeotermal santraller ile atık yakma desisleri dâhil, biyokütle santralleri de atık ısılarının kullanılmasına yönelik zorunlu etüt yaptıracak.
- Etüt zorunluluğu olan termik santraller en geç 3 yıl içerisinde ilk enerji etütlerini yaptırıyorken, yeni değişiklikle jeotermal ve atık yakma tesisleri dâhil biyokütle santralleri de kapsama alınarak 2 yıl içerisinde ilk enerji etütlerini yapacak.
- Kurulu gücü 100 MW ve üzeri olan elektrik üretim tesisleri enerji yönetimi faaliyetlerini yürütmek üzere enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden hizmet alabilecek.
- Ölçme doğrulama uzmanı eğitimlerinde eğitici olabilmek için ölçme ve doğrulama sertifikasına sahip olma şartı getirildi.
- Belediyeler ve/veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mevcut santralden merkezi veya bölgesel ısıtma yapılan bölgelerde uygulamanın genişletilmesine öncelik verecek ve gerekli tedbirleri alacak.