İnsansız robotlardan üreten yüzde 100 Türk sermayeli Alman firması Haibrag, 2019 yılında Türkiye’de e-ticaret atılımı yaparak sektörün öncüleri arasına girdi. 5 yılda toplam 58 milyon euroluk yatırım hedefinin, ilk 3 yılında 25 milyon euro yatırım yaptıklarını duyuran Haibrag Türkiye CEO’su Murat Kadir Gül, yatırımların devam ettiğini duyurdu.
2019 yılında Türkiye’de bir e-ticaret atılımı yapan Alman endüstriyel robot teknolojileri firması Haibrag Türkiye CEO’su Murat Kadir Gül, şirketin 2023 hedeflerini ve sektöre yönelik görüşlerini paylaştı. Türkiye’de 5 yılda 58 milyon euro yatırım yapacaklarını daha önce duyurduklarını ifade eden Gül, geçen 3 yıllık sürede toplam 25 milyon euro yatırım yaptıklarını duyurdu. Almanya’da, akıllı raf ve depo üreticisi Temesist’in insansız robotlarını ürettiklerini ifade eden Gül, “Almanya’da yaşadığımız tecrübeler, oradaki disiplin ve birikimimizi Türkiye’de değerlendirmek istedik. Aynı disiplin, aynı düsturla 2019 yılında Türkiye’de e-ticaret oluşumumuzu yaptık.” dedi.
Şimdiye kadar yaptıkları 25 milyon euroluk yatırımın en büyük payını yazılım ve altyapıya aktardıklarını belirten Gül; sonrasında depoları, tedarik ağını ve kendi akademilerini kurduklarını belirtti. Pandemi başında kuruldukları bilgisini paylaşan Gül, “Türkiye’de e-ticarette üç büyük marka ile rekabet edebilecek seviyeye gelip güzel bir değer çıkarmak istiyoruz. Özellikle tek tek her müşteri memnuniyetinden asla taviz vermeden emin adımlarla yolumuzda ilerliyoruz.” dedi.
Yaklaşık 40 bin çeşit ürünle ‘Yaşam için her şey’ diyerek bugün üç büyük sitede bulunabilecek bütün ürün çeşitliliğinin artık Haibrag’da da olduğu bilgisini paylaşan Murat Kadir Gül, şimdiye kadar fark oluşturmak için yaptıkları çalışmaları şöyle sıraladı; “40 bin çeşit ürünü biz stoklu çalışıyoruz. E-ticarette stoklu çalışılması gerekiyor ki bir başarı sağlansın ve fiyat politikanızı belirleyebilesiniz. Bir e-ticaret firması kurmak istiyorsanız yüzde 100 bir dağıtım ağınızın da olması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bunu pandemi döneminde çok daha iyi gördük ki ürünün hızlı ve güvenli teslim edilmesi çok önemliydi. Ama kargo firmaları buna hazırlıklı olmadığı için birçok sorun yaşandı. O yüzden biz şu an için İstanbul’da kendi araçlarımızla aynı gün 2 saat gibi kısa bir sürede teslimat yapıyoruz. Araç filosunun ve personelin kendi bünyemizde olması bizi ön plana çıkartıyor. Kargo firmaları ile hızlı ve güvenli teslimat sürecini yönetmek zor olacaktı. Bu yüzden kendi personelimizi, kendi eğitimimizi, kendi disiplinimizi verdik. Geldiğimiz noktada yaklaşık yüzde 99,2 gibi iddialı bir rakamla müşteri memnuniyeti sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İstanbul’dan sonra çok kısa süre içerisinde 2024’ün Haziran ayında İzmir’de kendi depolarını kurarak aynı gün teslimat yapmak istediklerini belirten Kadir Gül, “Şu an İstanbul’da 3 büyük depomuzla hizmet veriyoruz. Yakın zamanda İstanbul’daki bu depolarımızı mevcudundan yaklaşık 12 kat daha büyük bir depoya çıkaracağız. Çünkü e-ticaret hacimleri normal konvansiyonel bir ticaret gibi bir yılda yüzde 20-30 büyümüyor. Yıl içinde yüzde 300-400 büyümeler yapıyor. Cirolarımızdan bunu biz görebiliyoruz. İzmir’den sonra ilk hedefimiz Ankara, sonrasında da Antalya’da bir oluşum yapmak.” dedi.
Türkiye’deki e-ticaret yatırımında 3. yılda olduklarını kaydeden Gül, “İlk yılımızda biz 1 TL’lik bile satış yapmadık. Tamamen altyapımıza yatırım yaptık, ekibimizi geliştirdik, tedarikçi ağımızı kurduk. Gıdadan, elektroniğe ve beyaz eşyaya kadar birçok büyük markanın bayisi olduk. Birçok büyük firmanın depolarını Temesist olarak kurmuş olduğumuz için dolaylı yoldan çok daha güzel, hızlı iş birlikteliklerimiz oldu. Dünyanın en büyük firmalarına akıllı raf ve depo üreten Temesist Şirketler Grubu çatısı altındayız. Bu sayede tedarik ağımızı çok hızlı kurduk. Müşterilerimize belli dönemlerde belli kampanyalar yapıyoruz. O kampanyalar çerçevesinde de satışlarımızın tabii ki çok ciddi derecede arttığını görüyoruz.” dedi.
İlk yıl altyapı hazırlıklarından dolayı satış yapmadıklarını ifade eden Murat Kadir Gül, “İlk satışı yapmaya başladığımız ikinci yıl ciromuz yaklaşık 12-13 milyonlardaydı. Geçen yılı 38 milyon ciroyla tamamladık. Bu seneki ciro hedefimiz inşallah 70 milyon TL olacak. Biz bu ciroları inanın çok daha hızlı katlayabiliriz ama o zaman hormonlu bir büyüme yapmış oluruz. Hizmetten feragat etmiş oluruz, müşteri memnuniyetini azaltmış oluruz. Çünkü yağmur gibi talep geliyor ve inanılmaz bir sipariş yoğunluğu var. Ben herkese aynı hizmeti verebilmek için adımlarımı yere sağlam basarak, yatırım yaparak ilerlemek istiyorum. Yaptığımız her şeyi aslında hazmederek sindire sindire ilerlemek istediğimiz için belki ağır ilerliyoruz ama emin adımlarla ilerliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Pandemiyle beraber çok ciddi değişikliklerin olduğunu ifade eden Gül, “Türkiye’de bu e-ticaret alışkanlığı ancak daha yeni yeni oturuyor. Tüm firmalar değişim dönüşümü değişen hayat koşullarına göre düzenliyor. E-satış bunun en büyük parçası elbette. Değişemeyen, dönüşemeyen bu çağa ayak uyduramayan firmalar ne kadar köklü olursa olsun maalesef ivmesi aşağı doğru yönde gidecek.” dedi.
Haibrag markasıyla da 80 ülkeye insansız robotlar e-ihracatı yaptıklarını kaydeden Gül, depolarındaki 40 bin çeşit ürün içerisinden de bir e-ihracat yapma çalışmalarının olduğunu ve bu ürünleri yurt dışı pazarlara açmak istediklerini ifade etti. Siber saldırılara değinen Kadir Gül, “E-ticarette güzel işler yaparak firmanızı daha iyi anlatmak ve ön plana çıkarmak istiyorsunuz. Ne kadar çok ön plana çıkarsanız o kadar çok risk geliyor. Gözünüzün görmediği garip bir saldırıya uğruyorsunuz. Son zamanda yazılım tarafına biz daha da ağırlık verdik. Sitemiz A’dan Z’ye bir güncelleniyor.” dedi.
Türkiye’de bu işi kendi sermayesiyle, kendi depolarıyla, kendi operasyonuyla yapan zaten çok fazla firmanın olmadığını belirten Gül, “Bütün şehirlerde kısa vadede olmamız biraz zor. Ama 81 il için aynı gün kargoya veriyoruz ve kargo şubeleriyle de çok iyi bir çalışma sistemimiz olduğu için çok az hata payıyla teslimatlarımızı yapıyoruz. Niyetimiz önümüzdeki yıllarda tüm Türkiye’de aynı gün hizmet vermek.
Kendi personelleri olan müşteri hizmetleri departmanının sadece telefon açmak, sormak olmadığını belirten Gül, “Sosyal medya üzerinden gelen soruları tek panel üzerinde kendi yazmış olduğumuz bir yazılımla kontrol edebiliyoruz, yönetebiliyoruz. Müşteri hizmetlerinde çalışan arkadaşlarımız da hemen hemen her kategorinin uzmanı. Arkadaşlarımız, sürekli aylık olarak hem yeni gelen ürünlerle beraber depolarımıza ziyaret edip eğitimlerini alıyorlar. Bu eğitimlerle müşteriden gelen soruları da teknik bir şekilde çok rahat cevap verebiliyorlar.
Murat Kadir Gül, Ticaret Bakanlığı’nın vermiş olduğu güvenli e-ticaret logolarının olduğu sitelerden alışveriş yapılması uyarısında bulundu.
Sitede en çok kırtasiye, teknoloji ürünleri ve hırdavat ürünlerinin satıldığına dikkat çeken Murat Kadir Gül, “Şu an sitede aktif 70 bin kayıtlı müşteri datası olduğunu belirtti. Gül, “Bunun içerisinde kurumlar ve son kullanıcı da var. Ama ağırlıklı son kullanıcı. Ufak ufak bize şu yorumlar gelmeye başladı. “Bir sefer deneme alışverişi yaptım. Çok hızlı getirdiler. Bundan sonra hep buradan alışveriş yapacağım.” diyenlerin sayısı çok fazla arttı.
GÜNDEM KORİDORU
03 Aralık 2024