DOLAR 39,1011 0.04%
GBP 53,0381 0.6%
EURO 44,4609 0.52%
ALTIN 4.202,411,95
BIST 9.356,04-1,26%
BITCOIN 4229659-0.00692%
ETH 994570.04547%
İstanbul
24°

AÇIK

Değişim önce zihinde sonra yönetim kurullarında olacak

Değişim önce zihinde sonra yönetim kurullarında olacak

26/07/2024 14:22
Değişim önce zihinde sonra yönetim kurullarında olacak

Bugüne kadar attığı her adımda dezavantajlı grupların yanında olmak ve seslerini duyurmak adına tüm gücünü kullanan Türkiye’de İş Dünyası dergisi, bu duruşunu bir kez daha kanıtladı. Bugüne kadar kadın girişimciliğinin yükselmesi adına birçok proje üreten Türkiye’de İş Dünyası, bunlara bir yenisini daha ekledi. 6. Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi ile el ele veren dergi, Ocak sayısının lansmanını kadın girişimcilerle birlikte kutladı. Derginin son sayısında yer alan ve yönetim kurullarındaki eşitsizliği gözler önüne seren kadın dosyası ise zirveye damga vurdu.

İş dünyasının nabzını tutmayı ve yol gösterici bilgiler paylaşmayı kendine misyon olarak belirleyen Türkiye’de İş Dünyası dergisi, Ocak sayısında da yine bu misyonun altını dolduracak röportajlara imza attı. Türkiye’nin en vizyoner isimlerinden biri olan BMC CEO’su Murat Yalçıntaş savunma sanayindeki başarı hikâyesini anlatırken, Türk Dünyası’nda iş yapacak patronlar için çok önemli bilgilerin yer aldığı Türk Devletleri Teşkilatı’na ilişkin hazırlanan dosyada birbirinden önemli analizler yer aldı.

COP28’de ses getiren etkinliklere imza atan ve iş dünyasının güçlü kadınlarından Sultan Tepe, geleceğe ışık tutacak çalışmaları tüm ayrıntıları ile paylaştı.

Ve Türkiye’de İş Dünyası dergisi, kadın dosyası ile bir kez daha acı gerçeği gün yüzüne getirdi. Yönetim kurullarındaki kadın eksikliğini gündeme getiren dergi, bunu rakamlarla da pekiştirerek bilançoyu ortaya çıkardı. Bu haberinden yola çıkarak 6. Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi ile payda da buluşan dergi, Ocak sayısının lanmanını da 9 Ocak Salı günü Elite Worl Hotel’de birbirinden kıymetli kadın girişimcilerle kutlayarak, YAPDER ile birlikte alanında lider kadınları ödüllendirdi.

celal toprak

TÜRKİYE’DE İŞ DÜNYASI ZİRVE İLE AYNI PAYDA DA BULUŞTU

Açılışta konuşan Türkiye’de İş Dünyası dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve YAPDER Başkanı Celal Toprak, “Biz bu zirveyi daha çok kadın girişimci olsun diye yapıyoruz. Kadın girişimci sayımız ne kadar fazla olursa dünyamız o kadar güzel olur. Hepimizin gördüğü gibi erkeklerin yönettiği dünya çok iyi değil. Daha çok kadının yönetim kurullarında yer alması ve yaşamda daha etkin olması için böyle bir zirve düzenliyoruz. Amacımız bu zirvede başarılı olan kadınları kamuoyu ile buluşturmak ve bir nebze de olsa farkındalık ortaya koymak. Bugün altıncısını yaptığımız zirve, artık sürdürülebilir bir hale ulaştı ve kadınlar tarafından çok sevildi. Kadın girişimciliğinin en önemli noktası kadınların ayrıntıcılığa önem veriyor olması. Ayrıntılara dikkat ettiğiniz zaman daha az hata yapıyorsunuz. Daha az hatalı dünya için önümüzdeki yılların kadın yılı olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de İş Dünyası dergisinin Ocak sayısında kadın girişimciliğinin masaya yatırıldığını dile getiren Toprak, şunları söyledi; “Dergimizin son sayısında arkadaşlarımız bir kadın dosyasına yer verdi. Burada yönetim kurullarındaki eksiklik dile getirildi ve bu çalışmamız Zirve ile aynı payda da buluştu.”

senur akin bicer

ZİRVE, SADECE BİR İŞ ETKİNLİĞİ DEĞİL…

Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi Başkanı Senur Akın Biçer ise, “40-50 yıl öncesine kadar girişimcilikten bahsedilince akla sadece erkekler geliyordu. Ancak burada da dinleme fırsatı yakalayacağımız çok başarılı kadın girişimcilerimizin attığı adımlarla çok hızlı bir ilerleme yaşadık. Türkiye İstatistik Kurumu iş gücü verileri, 1990’larda tüm girişimcilerin yüzde 9’unun kadın olduğunu gösteriyor. Yine aynı veriler, 2020 yılında bu oranın yüzde 16 düzeyine yükseldiğini gösteriyor. Elbette bu ilerleme sevindirici, ancak yeterli değil. Bu oranın toplumsal refahımızı artıracak düzeye erişmesi için kadınlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Ne yazık ki kadınların girişimcilik konusunda karşılaştıkları engeller sadece eğitim, finansman, satış ya da pazarlama ile sınırlı değil. Bunun için eğitimin yanı sıra, kişisel gelişim, katılımcılık, cinsiyet ayrımcılığının kaldırılması gibi noktalarda da politikalar geliştirilmeli” dedi.

Güçlü kadınların, iş dünyasına farklı bakış açıları ve liderlik yetenekleriyle oldukça başarılı olduklarını söyleyen Biçer, ayrıca kadınların liderlik pozisyonlarında yer almasının, genç kızlara ilham kaynağı olarak güçlü birer rol model örneği sunduğunu belirtti.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için sadece kadınlara yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarının yeterli olmadığını ifade eden Senur Akın Biçer, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Bu konu da erkeklerin masanın diğer tarafında gibi görülmeden eşitlik çalışmalarına dahil edilmesi, etkin yer alması önemli. Bu nedenle kadınların iş dünyasında daha etkin olmasının şirketler, toplum ve ülke ekonomisi için çok daha kazançlı olduğunu onlara da anlatmamız, göstermemiz gerekli. Bu noktada zirvemizin önemine de dikkat çekmek isterim. Çünkü Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi, sadece bir iş etkinliği değil. Toplumun kalkınması ve ilerlemesi için bir katalizör işlevi de görüyor. Girişimcilik hayal ile başlar ve aksiyon alarak devam eder. Biz de bu zirvede, aksiyon almış, hayallerini gerçekleştirmek için eyleme geçmiş birbirinden kıymetli kadınlarımızla buluşuyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin mümkün olduğunun kanıtı olan girişimcilik hikayelerini toplumun geniş kesimlerine ulaştırmayı hedefliyoruz.”

İLHAM VEREN LİDER KADINLAR KONUŞTU

İş dünyasında cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların çalışma gücünün ekonomiye kazandırılması konusunda farkındalık geliştirilmesi açısından özellikle sivil toplum alanında atılan adımlar büyük önem taşıyor. Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi de bu kapsamda büyük bir boşluğu dolduruyor. Kadınların geleceğe daha güvenle baktıkları bir yol izleyebilmeleri için onlara ilham veren deneyimleri sunan Zirve, yine birbirinden önemli iş insanlarını bir araya getirdi. İlham veren lider kadınların konuştuğu panelde moderatörlüğü Envoyo Kurucu Yönetici Ortağı Özge Yürür üstlenirken, konuşmacılar arasında Shopsa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Yanındayız Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger, SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem yer aldı. Kendi hayat tecrübelerinden yola çıkarak deneyimlerin paylaşıldığı panelde ilham veren bilgiler yer aldı.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Özge Yürür, “Kendimi çok şanslı hissediyorum. Çünkü bugün burada bir kadın olarak kabul görüyorum ve destekleniyorum. Bu şansı güçlü, etrafına ışık saçan, yılmadan kadın girişimcilerin yolunu aydınlatan kadın liderlerimize borçluyum” dedi.

KADIN GİRİŞİMCİ ORANI YÜZDE 11,5’LERE GERİLEDİ

Emine Erdem, “KAGİDER 2002 yılında kurulduğunda Türkiye’de kadın girişimcilik oranı yüzde 4’lerde seyrediyordu. Bu rakam pandemi döneminde yüzde 14’lere ulaşmış durumda ancak bu hala istenilen noktada değil. Pandemi sürecinde kadınlar evdeki sorumluluklarını artmasıyla istihdamdan çekildiler. Hal böyle olunca kadın girişimciliğine yöneldiler ve bu rakamlara ulaşılmış oldu. Eğer kadın ekonomiye katılırsa öncelikle aile bütçesine katkı sağlar. Son TÜİK rakamlarına göre kadın girişimciler oranı yine gerileyerek yüzde 11,5 olarak gerçekleşti. Kendi hesabına iş yapan kadın oranı ise yüzde 18’lerden 19’lara ulaştı. Kadını güçlendirmeden girişimci bir kadın oluşturamazsınız. Hep birlikte güçleneceğiz. Özellikle YAPDER’e böyle bir zirve düzenlediğinden ötürü teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“HER GEÇEN GÜN BÜYÜYORUZ”

Demet Sabancı Çetindoğan ise kadın girişimcileri desteklemek amacıyla kurdukları Shopsa’yı anlatarak, şu ifadeleri kullandı; “Gençlerin ileri ki bakış açısında ailelerin çok büyük önemi var. Hem girişimci bir aileden geldiğim için hem de ailemde sosyal konulara çok önem verildiği için ben de bu alanda birçok proje yürütüyorum. Pandemi döneminde yani yaklaşık 3 yıl önce kadınlarımızın üretimleri noktasında onlara nasıl destek oluruz diye çalışma yaptık ve e-ticaretin büyüdüğünü de görünce Shopsa’yı kurduk. 300 binden fazla ürünümüzün olduğu bir platforma ulaştık. Her geçen gün büyüyoruz. Bununla da yetinmiyoruz bir taraftan da e-ticarette satış olurken bir taraftan da toptan satışlar yaparak kadınlarımıza destek oluyoruz. Şu anda 360 markamız oldu. Kadınlar olarak el ele verirsek çok şey başarabiliriz. Sadece kadınlar değil erkeklere de bu noktada görev düşüyor. Kadınlarımızın daha iyi noktalara gelmesi için toplum olarak birlikte olmamız lazım.”

“KADININ ÖNÜNDEKİ TÜM ENGELLERİ KALDIRMAK LAZIM”

2018 yılında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için değişimin erkeklerden başlaması gerektiği düşüncesi ile kurduğu Yanındayız Derneği’ni anlatan Nur Ger, “Toplumsal cinsiyet dediğimiz bize biyolojik cinsiyetimizden dolayı atfedilen görevler silsilesi. Burada kadına bir birey olma hakkı tanınmıyor. Kadının; annelik, aile içinde eşine itaat ve evinde olması bekleniyor. Erkeğin ise kamusal alanda kadını ve çocuklarını koruyan ve bir anlamda onların üzerinde hak sahibi olan cinsiyet olarak görülüyor. Maalesef her ikisi yan yana duramıyor. Asıl soru şu; temelde zihniyet olarak nerede duruyoruz? Biz bu durumu artık değiştirmek istiyoruz. Eğer niyet olarak bunu değiştirmek istiyorsak kadının yerini aile içinde çocuklarının annesi, bir erkeğin eşi olarak tanımlamadan ve onu desteğe muhtaç bir konuma koymadan önündeki tüm engelleri kaldırmak lazım” dedi.

“GÜÇLÜ KADINLAR, GÜÇLÜ YARINLAR” DEDİLER ÖDÜLLERİ VERDİLER

Altıncı Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi’nde ödül alan isimler şu şekilde;

Özlem Korkmaz Turan / Cadence Art& Hobby Paints Kurucu Ortağı

“Sanata Değer Katan Ödülü”

Çiğdem Ulucasoy / Fws Havacılık Uzay ve Simülasyon Teknolojileri Kurucu Başkanı

“Yaratıcılıkta Başarı Ödülü”

Betül Zabun Kenger / Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı

“Dayanışma Ödülü”

Prof. Dr. Aygün Attar / Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi

“Türk Dünyası Ödülü”

Pınar Adabağ / Marshall Pazarlama Direktörü

“Sosyal Girişimcilik Ödülü”

Zeynep Yosun Akverdi / AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

“Hayata Değer Katan Ödülü”

Esin Güral Argat / Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı

“Kadına Girişimciye Değer Katan Ödülü”

Pınar Ersoy / Alman-Türk Ticaret Sanayi Odası Başkanı

“Yurtdışında Ülkemize Değer Katan Ödülü”

İzlem Erdem / Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı 

“Sürdürülebilir Tarımda Başarı Ödülü”

Işınsu Kestelli / İzmir Ticaret Borsası Başkanı

“Fayda ve Değer Yaratan Ödülü”

Dr. Neslihan Kahraman / Türkiye Hastanesi Sağlık Yönetim Danışmanı

“Sağlıkta Değer Katan Ödülü”

Cennet Polat / Türkoğlu Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kurucu Başkanı

“Tarım ve Kırsal Kalkınma Ödülü”

Arzu Akyol Ekiz / Ekol Lojistik Türkiye Ülke Müdürü

“En Başarılı Yönetici Ödülü”

Neslişah Tavukçu / Wixiw Yazılım ve Bilgi Güvenliği Teknoloji şirketi Kurucusu

“Siber Güvenlikte Kadın Gücü Ödülü”

Oğuzeli Hanımelleri Kooperatifi Koordinatörü Ebru Zorkirişçi

 


En az 10 karakter gerekli