Küresel tahvil piyasalarında satışların devam etmesindeki en büyük etken enflasyon endişeleri, sert politika uygulamaları ve yükselen kamu borçlarına ilişkin endişelerdir.
İngiltere’de son 10 yıl geriye gidildiğinde 2008 yılından bugüne kadar en yüksek seviyesi olan yüzde 4,82’ye kadar çıktı. Diğer yandan Merkez Bankaları para politikasını sıkılaştırma çaba içindedir. Japonya’nın 10 yıllık devlet tahvili getirisi yüzde 1’in üzerindedir.
ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın tarife ve vergi indirimi vaatlerinin dışında ülkeler arasındaki ticari boyut bu süreçte etkili faktörlerden biri haline geldi.
Marlborough Investment Management’ta portföy yöneticisi olan James Athey, “Yatırımcılar yapışkan enflasyon, güçlü büyüme ve Trump’ın gündeminin aşırı belirsizliği ile boğuşurken ABD piyasası aşırı büyük bir etki yaratıyor” dedi.
Aralarında Amundi SA, Citi Wealth ve ING’nin de yer aldığı kurumlar getirilerin daha yüksek seyretme riski konusunda uyarıda yaptı.
Coutts’tan Lilian Chovin, “ABD tahvil getirilerinin yüzde 5’e çıkması kesinlikle ihtimal dahilinde. Çok büyük mali açıklarla devam eden bir risk primi, bir vade primi var” değerlendirmesinde bulundu.
GÜNDEM KORİDORU
10 Ocak 2025