DOLAR 34,2299 0.32%
GBP 44,6979 0.56%
EURO 37,2413 0.44%
ALTIN 2.990,961,25
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23463062.31481%
ETH 903571.18004%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

Türkiye demir-çelikte teknoloji ile gelişiyor

Türkiye demir-çelikte teknoloji ile gelişiyor

26/09/2024 22:04

Metalürji sektörünün kalbinin attığı Ankiros Fuarı, 19-21 Eylül 2024 tarihleri arasında 16’ncı kez kapılarını ziyaretçilerine açmaya hazırlanırken fuar bu döneminde ana temasına “Sürdürülebilir Metalurji ve Yenilikçi Teknolojiler”i alıyor. Demir-çelik ve demir dışı metaller sektöründeki yenilikçi gelişmeler ve atılımlara sahne olmaya hazırlanan fuarla ilgili bilgi veren Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Mehmet A. Akyüz, Ankiros’un tüm metalurji teknolojilerini kapsayan Avrasya’nın en büyük, dünyanın ise 2’nci büyük fuarı olduğunun altını çiziyor.

Türkiye’nin toplam ihracatı içinde büyük önem taşıyan Metalurji sektörü, gelişen teknoloji, hizmet ve ürünleriyle dünyada daha rekabetçi olmak için adımlar atıyor. Demir-çelik, döküm, demir dışı metalurji sektörlerinin Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirten Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Mehmet A. Akyüz, bu sektörlerin dünyada söz sahibi olabilmesi için ellerinden gelen her şeyi yapmak için çalıştıklarının altını çiziyor. Ankiros Fuarı hakkında genel bilgiler veren Mehmet A. Akyüz, “Ankiros tüm metalurji teknolojilerini kapsayan Avrasya’nın en büyük, dünyanın da 2’nci büyük fuarı. 19-21 Eylül 2024 tarihleri arasında, 16’ncısı düzenlenecek fuarımızda 421 yerli ve 716 yabancı firma yerini alacak. Ayrıca 42 ülkeden toplam 289 doğrudan yabancı firmanın katılım sağlaması fuarımızın global metalurji sektöründeki önemini gösteriyor. Toplam 1.137 katılımcı ile 70 bin metrekare fuar alanında gerçekleşecek olan fuarımız, sektörün tüm paydaşlarına ve metalurji sektöründeki en son teknolojilere ev sahipliği yapacak” diyerek fuarın global ölçekteki önemine dikkat çekti.

DÖKÜMDE DÜNYA 7’NCİSİYİZ

Akyüz, fuarın ekonomik olarak firmalara katkısına vurgu yaparak, “Bu ölçekteki ihtisas fuarları, katılım gösteren firmalara zaman ve maliyet açısından büyük avantajlar sağlıyor. Örneğin, farklı ülkelerdeki küresel firmalar ile görüşmek yerine bu firmaların katıldığı tek bir çatı altında, firma yetkilileriyle ve doğru kişilerle buluşmayı mümkün kılıyor. Bu sayede katılımcılarımız ve ziyaretçilerimiz üç gün boyunca bir araya gelip, ciddi boyutlu ticari antlaşmalara imzalar atıyor.”dedi Fuarda bu yıl ilk kez tanıtılacak yeniliklerden de bahseden Akyüz, “2023 verilerine göre Türkiye, döküm sanayinde Avrupa’da Almanya’nın ardından 2’nci, dünyada ise 7’nci sırada yer alıyor. Demir-çelik sektörünün önde gelen üreticileri ve çelik servis merkezleri, gelişen teknoloji, hizmet ve ürünlerini sergileyecekler. Ayrıca katılımcılar demir dışı metaller alanında makina, ekipman, ürün, hammadde ve saf malzemelerini sergileyecekler. Bu bölüm, demir dışı metallerin üretimi ve şekillendirilmesi için gerekli tesis ve ekipmanlar üzerine odaklanacak. Metalurji tesisleri, haddehaneler ve hammadde işlemesi için gerekli her türlü makina ve ekipmanlar yer alacak” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN KONUMU İHRACATTA AVANTAJ

Mehmet A. Akyüz, metalurji sektörünün geleceği hakkında Türkiye’nin önünün açık olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, jeopolitik konumu, metalurji sektöründeki bilgi-birikimi ve yapılmış yatırımları sayesinde son derece stratejik bir öneme sahip. Paydaşı olduğumuz metalurji sektörünün gün be gün artan üretim kapasitesi ile Türkiye’nin gücünün çok iyi bir durumda olduğunu belirtebilirim. Bunu destekleyen en önemli verilerden biri de çelik üretiminde dünyada 8’inci ve döküm üretiminde dünyada 7’nci, Avrupa’da ise 2’nci sırada yer alıyor olmamız. Elimizde olan bu bilgiler ışığında şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; sektörümüzün geleceğini parlak görüyorum” dedi. Sektördeki sürdürülebilirlik konusundaki yenilikler hakkında bilgi veren Akyüz, “Ankiros fuarları, sektörün önde gelen ulusal ve küresel kuruluş derneklerinden de büyük destek alıyor. İlgili tüm sanayi dalları için etkili ve kalıcı çözümler sunan fuarımızın 2024 yılı ana teması “Sürdürülebilir Metalurji ve Yenilikçi Döküm Kongresi ile TEM tarafından 22’nci Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi sürdürülebilirlik teması ile organize edilecek” dedi. Akyüz, “Düzenlenecek olan bu kongreler ile akademik, teknolojik, ekonomik ve pratik çalışmalar hakkında bilgi ve deneyim paylaşımı yapılarak sektör profesyonelleri için değerli bir bilgi alışverişi fırsatı sunulacak. Bu fuarda, dayanıklılık, performans ve sürdürülebilirlik gibi konulara odaklanan yeni ürünler tanıtılacak. Havacılık ve savunma sanayi için üretilen, yüksek ışıl dayanıklılık ve mükemmel yüzey kalitesi sunan döküm parçaları, otomotiv sektöründe ağırlık azaltma hedeflerine ulaşmak için geliştirilmiş üstün mukavemet ve dayanıklılık özelliklerine sahip yeni alaşım serileri ile çevre dostu üretim süreçleri ve üretilen daha düşük karbon ayak izine sahip döküm ürünleri bu yıl fuarımızın dikkat çeken yeniliklerinden olacak” diye konuştu.

ANA TEMALARINDAN BİRİ “İNSANLIK VE YAPAY ZEK”

Fuar kapsamında, ziyaretçiler için düzenlenen teknik seminerler ve atölye çalışmaları hakkında da bilgi veren Akyüz, “Fuarımızla eş zamanlı olarak METEM/TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Eğitim Merkezi tarafından 22’nci Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi (IMMC2024) ile Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDOKSAD) tarafından 12’nci Uluslararası Döküm Kongresi düzenlenecek. Bu yıl IMMC 2024’ün ana temalarından biri “İnsanlık ve Yapay Zekâ” olacak. Yapay zekânın, insanlık için önemi ile metalurji ve malzeme mühendisliğindeki rolü ele alınacak. 12’nci Uluslararası Döküm Kongresinde ise “Metal Döküm Sektöründe Sürdürülebilirlik” konusu ele alınarak sektörün bu konudaki son gelişmelere yaklaşımı ve hassasiyeti ele alınacak” dedi.

 

En az 10 karakter gerekli