Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kamu taşımacılığında yeşil hidrojen kullanarak iklim kriziyle mücadele ve karbonsuzlaşma hedefinde önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Belediye, Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile projenin gerçekleşmesi için üçlü bir anlaşma hazırladı. Gaziantep’in kardeş şehri Almanya’nın Duisburg kentinden de projeye destek verilecek ve Duisburg Yatırım ve Dış Ticaret Destek Ajansı (DBI-Duisburg Business&Innovation) projeye dahil olacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin (GBB), kamu taşımacılığında yeşil hidrojenli otobüslerin kullanım çalışması, somut adımlarla gelişiyor. Projede, yeşil hidrojen üretimi için gerekli temiz elektiriği, elektrolizi, hidrojenin üretilip depolanması ve yakıt hücrelerine dönüştürülmesi süreci, H2DER danışmanlığı ile yapılacak. Gaziantep’in kardeş şehri Almanya’nın Duisburg kentinden de önemli bir destek sağlandı. Duisburg Yatırım ve Dış Ticaret Destek Ajansı (DBI-Duisburg Business&Innovation), projeye destek verecek. DBI CEO’su Prof. Dr. Rasmus Beck, TIAD (Duisburg Türk İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu üyeleri ile önce İstanbul’da H2DER ile ardından da Gaziantep’te, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile bir araya geldi. İstanbul’da H2DER’i ziyaret eden Duisburg Yatırım ve Dış Ticaret Destek Ajansı (DBI-Duisburg Business&Innovation) CEO’su Prof. Dr. Rasmus Beck, hidrojen çalışmalarının önemini vurguladı ve Duisburg Belediyesi’nin bu yıl 89 adet hidrojenle çalışan otobüs, çöp ve atık toplama aracı gibi büyük araçlar satın alacağını açıkladı. TIAD (Duisburg Türk İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu üyelerinin de yer aldığı ziyaret, NRW Global ile Duisburg Yatırım ve İnovasyon Ajansı tarafından organize edildi. Yeşil dönüşümün sanayi ve ekonomiden çok daha önemli bir alan olduğunun altını çizen Prof. Rasmus Beck şu açıklamalarda bulundu: “Almanya, özellikle sanayileşmede yeşil hidrojene yatırım yapıyor. Çünkü Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması 1 Ocak 2026’da uygulamaya geçecek. Çelik üretimi, artık yeşil hidrojensiz mümkün değil. Avrupa Yeşil Mutabakat’ı ile ilgili eleştiriler mevcut ancak iklim değişikliğinin etkilerini hepimiz yaşıyoruz. Bu nedenle 2050’ye kadar karbon nötr olma hedefi için hidrojen kesinlikle yeşil dönüşümün değerli bir ürünü olacaktır.”
Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Başkanı Yusuf Günay da ortak hassasiyetin altını çizdi ve şu demeçleri verdi: “Gazantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin’in vizyon ve kararlılığı projenin en değerli motivasyonudur. Daha önce Sayın Fatma Şahin ile birlikte Köln Belediyesi otobüslerini incelemiştik. Köln’de 100’den fazla hidrojenli otobüs kamu taşımacılığı yapıyor ve bizler de bu çalışmaları kılavuz olarak kullanıyoruz. Bir değerli çalışmamız da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile başladı. Yeşil Hidrojen Özel Endüstri Bölgeleri ilan edilmesi için adımlar attık. Başlangıç olarak iki bölgemizde faaliyet gösterecek olan endüstri bölgelerinin biri Ege bölgesinde, diğeri ise Güneydoğu veya Doğu Anadolu bölgesinde yer alacak.”
GÜNDEM KORİDORU
22 Kasım 2024