DOLAR 34,2302 0.24%
GBP 44,7930 0.6%
EURO 37,2167 0.37%
ALTIN 2.991,111,26
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23477722.82534%
ETH 904462.35077%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

12 yıl sonra Mısır’dan tarihi ziyaret

12 yıl sonra Mısır’dan tarihi ziyaret

26/09/2024 21:55

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 4 Eylül 2024 Carşamba günü (yarın), Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunacak. Ziyarette Türkiye ile Mısır ilişkilerinin geliştirilmesi için atılacak adımlar değerlendirilecek. Gündemi yakından takip eden Türkiye’de İş Dünyası dergisi olarak Eylül sayımızda Mısır ve Türkiye’nin son yıllarda artan ekonomik ve sosyal ilişkilerini ele aldık. Mısır’a son zamanlarda artan yönelimi, en önemli yatırımların hangi sektörler özelinde yapıldığını DEİK/Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer ile konuştuk.

Mısır’da gümrüksüz ihracat yapılabildiğine vurgu yapan Denizer, bu durumun yatırım çekebilmek adına oldukça önemli bir unsur olduğunu belirterek, süreci “İş gücünün kısa zamanda artmayacağı gözüktüğü için iş gücü maliyetli sektörlerin başında gelen tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde Mısır’a doğru bir yönelim mevcut” diye yorumluyor.

Öncelikle Türkiye ve Mısır’ın 10 senenin ardından hızlı bir şekilde siyasi olarak toparlanma aşamasına girdiğini ifade eden Denizer, Mısır’ın komşu ülkelerinin güncel atmosferini ve Türkiye-Mısır ticaret hacminin ivmesini şu şekilde değerlendiriyor: “Hem Orta Doğu’da hem de Gazze’de bir savaş var. Libya’da da aynı şekilde siyasi bir boşluk var. Akdeniz’de enerjiyle ilgili birçok ülkenin pay sahibi olma iddiası var. Sudan ve Etiyopya’da problemler var. Dolayısıyla iki ülkenin bir arada olması hem İslam camiası adına hem ekonomik iş birlikleri adına çok önemli. Zaten ticaret hacmimiz siyasi durgunluğumuz olduğu sürece artarak devam etti. 2007’deki Serbest Ticaret Anlaşması’ndan sonra hep ileriye doğru gitti. Şimdi bunun içinde bir de enerji alanımız var. Dolayısıyla 10 milyar Dolara yaklaşmış bir hacim var. Orta ve kısa vadede bunun 15 milyar Dolara, sonra da 20 milyar Dolara çıkması beklenmekte. Tabi ki oradaki Türk yatırımları ve bu ivmeye yaratacağı katkı da çok önemli.”

EN ÖNEMLİ YATIRIMLAR TEKSTİL VE KONFEKSİYONDA

2007’de Serbest Ticaret Anlaşması’yla başlayan bir yatırım atağının ardından 17-18 sene içinde Türklerin Mısır’a yaptığı yatırımın 3-3,5 milyar Dolar seviyelerinde olduğunu kaydeden Başkan, “Toplam direkt istihdam 70 bin kişinin üzerinde, bunda indirect’leri de hesaplarsak 500 bine yakın insana bir şekilde ekmek ulaştıran bir Türk yatırımı var” diyor. Denizer, Mısır’ın iş gücü ve enerji maliyetlerinin düşük olması ve buna karşılık Türkiye’deki son dönem ekonomik politikalardan dolayı Doların baskılanıp iş gücü ve enerji maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte Türk yatırımcının özellikle tekstil ve konfeksiyonda önemli yatırımlar yaptığını belirtiyor. Tekstil ve konfeksiyon aslan payını alırken; gıda, perakendecilik, sağlık, turizm, lojistik gibi sektörlerde de Mısır’ın yatırımcı çektiğine işaret eden Denizer, birçok firmanın fizibilite çalışması yaptığını ve sürecin meyvelerinin ancak 2-3 yıla alınabileceğini bildirdi. Bunun sebebinin Mısır’da halihazırda kapasite artıracak bir altyapı bulunmamasına bağlayan Başkan, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Mısır’da imkânlar çok kısıtlı. Bu yüzden sıfırdan yatırımların yapılması lazım. Bu sermaye ve sabır gerektiriyor. Mısır çok da kolay bir ülke değil. Her ülkenin kendi dinamikleri var. Mısır’ın kültürünü iyi anlamak lazım. Orada nasıl iş yapıldığını zaman içinde öğrenmek lazım.”

“MISIR’DA HER SEKTÖR YATIRIMI BAŞARILI OLAMAZ”

Herhangi bir sektörde yatırım fikri ortaya atıldığında ülkelerin direkt aklına Mısır’ın geldiğini dile getiren Denizer, “Her sektörden Mısır fikrini duyuyoruz. Fakat ben her sektörün Mısır’da başarılı olacağına inanmıyorum. Tabi ki her biri için bir potansiyel var. Farklı sektör temsilcilerinin de “Biz de Mısır’a gideceğiz” söylemleri aslında Türkiye’deki ekonomik politikaları eleştirenlerin kullandığı bir cümleden ibaret gibi geliyor bana. Dolayısıyla şu an çok yoğun bir gündem var. Mısır’a çok fazla ziyaretçi var. Bunların başarıya dönmesini zaman içinde göreceğiz” ifadelerini kullanıyor.

 

 

En az 10 karakter gerekli