Türkiye’de güneş enerjisi sektöründe bir ilke imza atan Kuzova Yüzer Güneş Enerjisi Santrali
faaliyete başladı. Kuzova Santrali’yle Kent ve Yaşam Töreni’nden ödül alan Solardup Genel
Müdürü Evren Sarıçiçek, karasal güneş enerjisi santrallerine göre yüzde 15 verimliliğe sahip
olan projenin süreçlerini Türkiye’de İş Dünyası dergisine anlattı.
Günümüzde ülkelerin en büyük güvenlik sorunlarından biri emtia krizi. Bunun önüne geçmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak talebiyle yola çıkan ülkeler konvansiyonel enerji kaynaklarına alternatif olarak yenilenebilir enerjiye yönelmiş durumda. Şüphesiz ki ülkemizde de bu gayeye yönelik verimli adımlar atılıyor. Bunlardan bir tanesinin de Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi santrali (yüzer GES) olan Kuzova Yüzer GES projesi olduğunu söyleyebiliriz. Elazığ’daki Keban Barajı’nda kurulan GES’in Kuzova santralinde test üretimine başlandı. Bir megavat (MW) enerjinin üretileceği santralde ilk testler başarıyla gerçekleştirilirken projeyle birlikte enerji maliyetlerinden tasarruf edilmesi öngörülüyor. Atıl durumda olan su rezervlerinin varlığını kullanarak karadaki güneş enerji sistemi için gerekli olan alan ihtiyacına yanıt veren Kuzova Yüzer GES projesi ile Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Türkiye’nin ilk yüzer GES’i olarak kayıtlara geçen proje ile Solardup Genel Müdürü Evren Sarıçiçek Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin (YAPDER) koordine ettiği Kent ve Yaşam Ödülleri’nde ödüle layık görüldü. Projeye ilişkin konuşma yapan Sarıçiçek, “Kuzova Türkiye’nin ilk göz ağrısı ve gelecekte kitaplarda yer alacak bir projedir. Çünkü Yüzer GES’in önünü açan bir proje olma özelliğine sahiptir. Uzun yıllar yapılan Ar-Ge sonucu yaptığımız bu proje dünyada kullanılan sistemlerde çok farklı dizayn edilmiş yerli üretimdir. Dünyadaki kullanılan sistemlerin birçok eksiğini kapatmakta ve gelecekte herkesin kullanmaya mecbur kalacağı bir mühendislikle üretilmektedir” diye konuştu.
Türkiye’de bugüne kadar şebekeye elektrik veren bir yüzer güneş enerjisi santrali kurulmadığını ve buna ilişkin bir kanun ya da yönetmelik bulunmadığını belirten Sarıçiçek, yüzer GES’lerin kendini amorti etme sürecini şöyle yorumladı: “Yatırımın maliyeti kurulduğu bölgeye, su derinliğine, bölgenin rüzgâr verilerine göre değişmektedir. Geri dönüş süresi hesaplamasında ise üretilen elektriğin satış fiyatı etkendir. Fakat Yüzer GES’ler Karasal GES’lere göre yüzde 15 daha fazla elektrik ürettiği için geri dönüş süresi daha kısadır. Kuzova Yüzer GES projesi ile yıllık 1 milyon 806 bin kWh (kilovatsaat) elektrik üretimi olacağına vurgu yapan CEO, “Ülkemiz enerjisinin yaklaşık yüzde 55’ini fosil yakıtlardan üreterek karşılıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları karbon ayak izi konusunda çok önemli bir yer tutuyor.”
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin (YAPDER) bu yıl 15’incisi düzenlenen ve alanında Oscar Ödülleri olarak bilinen Kent ve Yaşam Ödülleri’nde Evren Sarıçiçek, Yeşil Enerji ödülünün sahibi oldu. Evren Sarıçiçek’in ödülünü Tezmaksan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydoğdu takdim etti. Sarıçiçek törende yaptığı konuşmada, söz konusu ödüle layık görüldüğü için onore olduğunu belirterek konuşmasına şu sözlerle devam etti:
Yüzer güneş enerjisi santralleri dünya üzerinde çok büyük önem arz ediyor ve dünyadaki kurulu güç 3 TW’a (terawatt) kadar ulaştı. Bizim ülkemizde henüz bu yapılmadı. Biz 5 yıllık bir Ar-Ge sonucunda yüzde 100 yerli olan kendi ürünümüzü ürettik ve dünyada bu üretim teknolojisiyle üreten tek firma olduk. Yüzer GES’in önemi esasında çok büyük bu dünyada. Suyun önemini artık hepimiz biliyoruz. Yüzer GES’lerin en önemli katkısı suyun buharlaşmasını yüzde 70 oranında azaltıyor.”
Ekonomide rahat etmek için enerjide özgürlüğümüzü kazanmamız gerektiğine vurgu yapan Sarıçiçek, “Yüzer GES’ler de bu adımın hızlı atılmasını sağlayacak. Bu da bize nasip oldu. Kurduğumuz sistem dünyanın çok ilerisinde. Örnek vermem gerekirse; kurulan sistemler plastikten yapılıyor ve yüzde 90’ına temas ediyor. Bizim patentli sistemimiz suyun sadece yüzde 25’ine temas ederek aynı görevi görüyor. Bu da Türk mühendislerinin yapmış olduğu bir şey. Bu gurur da bize nasip oldu” diye konuştu.
Yüzer GES’lerin elektrik üretiminin yüzde 30 daha fazla olduğuna işaret eden Sarıçiçek, “Türkiye’nin kurulu gücü yaklaşık 108 MW. Biz sadece Türkiye’deki iç sularımızın yüzde 10’unu kapladığımızda 80 GW’lık, yani 8000 MW’lık bir enerji kapasitesine ulaşabiliyoruz” dedi.
GÜNDEM KORİDORU
14 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.