Türkiye’de İş Dünyası, “2. Üretken Yapay Zekâ Zirvesi”ni gerçekleştirdi. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde gerçekleşen zirve, Gedik Üniversitesi ve Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) katkılarıyla gerçekleşti. Türkiye’de İş Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak ve Gedik Üniversitesi Rektörü Ahmet Kesik’in açılış konuşmalarını yaptığı etkinliğe, öğrencilerin ilgisi büyüktü.
Oyunda Yapay Zekâ mottosuyla yola çıkılan zirvede başta yazılım firmalarının yetkili isimlerinin sunumları olmak üzere şirketlerin yeni teknolojilere adaptasyonu konuşuldu. Konuya ilişkin yetkili isimlerin görüşleri dışında öğrencilerin yaptığı sunumla yeni neslin gözünden yapay zekâ kullanımını da dikkat çekildi. Ayrıca Türkiye’nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri başta olmak üzere yapay zekâya katkı veren isimlere “Yeniliğe Destek Ödülü” takdim edildi.
“YAPAY ZEKÂYI KEŞFETMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Celal Toprak, “Yapay zekânın ne olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz yaptığımız etkinliklerde, keşfetmeye çalışıyoruz. Eğer biz keşfetmezsek yapay zekâ bizi keşfedecek. Bu görüşten hareketle yapay zekâyla ilgili farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Amacımız gençleri, sivil toplum örgütlerini yapay zekâ ile buluşturmak. Çünkü Türkiye’nin geleceğinin yapay zekâyı iyi kullanmaktan geçtiğini düşünüyoruz. Eğer öyle ise buna ilişkin bilgilendirme toplantıları ne kadar çok yapılırsa o kadar önümüzdeki dönemde başarılı olacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.
Açılış konuşması yapan isimlerden biri de Gedik Üniversitesi Rektörü Ahmet Kesik oldu. Kesik, zirveye emeği geçen herkese teşekkür etti ve devam etti: “Buna benzer etkinlikleri üniversitemiz bünyesinde yapmaktan gurur duyuyoruz. Çünkü öğrencilerimizi okula başladıkları andan itibaren sektörle buluşturmayı hedef belirledik. Yapay zekâ hem bizim sanayi kuruluşlarımızda hem de eğitim kurumu olarak üniversitemizde işin tam odağında. Bizler hem eğitimde hem AR-GE, inovasyon faaliyetlerimizde hem de topluma hizmet faaliyetlerimizde 3 misyonu yerine getirirken yapay zekâ bizde çok güçlü şekilde var olmaya devam edecek.”
Birbirinden farklı alanlardan yapay zekâ meselesinin farklı noktaları konuşuldu. Konuşmacılar aşağıdaki şekilde sıralandı:
“BAŞIMA İCAT ÇIKAR”
Toplumda kalıplaşmış olan “Başıma icat çıkarma” fikrini aştığımızı vurgulayan BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, “Şimdi ise ‘başıma icat çıkar’ denilen bir serüvenin içine girdik. BTM bir kuluçka merkezi. Ama bizim yapmaya çalıştığımız en önemli şey bugün sizlerle birlikte oluşturduğumuz müşterek. Çünkü bu müşterek olmazsa kültür inşasında belli bir seviyeye kadar geliyorsunuz. Görevimiz gereği yapay zekâ gibi teknolojik gelişmeler yakından ilgiliyiz. Kullandığımız enstrümanlar gelişiyor” dedi.
ADAPTASYON BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Yapay zekânın gelişimiyle birlikte 2033’e kadar yarım milyardan fazla işin ortaya çıkacağının öngörüldüğünü dile getiren Yenasoft Yazılım Kurucusu ve CEO’su Cem Şirolu, “Yeni gelen teknolojilerin pozitif ve negatif etkileri var. Bu sebeple yapay zekânın etkilerini 3 ana başlığa ayırıyorum: Birincisi devlet ayağı, ikincisi işletme ve üçüncüsü çalışanlar. Her bir grubun kendini yapay zekâya adapte etmesi büyük önem taşıyor.”
ELEKTRİKTEN BİLE ÖNEMLİ BİR İCAT
Uzmanların artık yapay zekânın icadını insanlık tarihi için elektrikten bile daha önemli bir icat olarak gördüklerini belirten Nlksoft Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Kurt, “Çünkü artık yapay zekânın hayatımıza girmediği bir alan yok. Tekrarlayan işleri insanların yapmasına gerek yok. Bu işleri yapay zekâ çok rahat şekilde çözebiliyor. Yapay zekâyla ilgili sormamız gereken sorulardan biri de şu: Yapay zekâ tehlikeli mi? Yeni sistem bizden şunu istiyor aslında: Yapay zekâ konusunda iyimser olun. Çünkü kolaylaştırıcı bir yanı var. Bunun yanı sıra temkini asla elden bırakmayın” diye konuştu.
ŞİRKETLER BİR ÜST GELİR DÜZEYİNE GEÇEBİLİR
Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin yatırım destek ajansı olan NRW Global Business’nin Türkiye Genel Müdürü Dr. Adem Akkaya yapay zekânın etkilerine ilişkin şunları söyledi: Son dönemde teknoloji odaklı markaları odağımıza aldık. Dolayısıyla yapay zekâ da son birkaç yıldır odaklandığımız konulardan biri. Yapay zekâ, bundan sonraki ekonomileri ve şirketleri bir üst gelir düzeyine geçmelerini sağlayacak.”
ŞİRKETLER YAPAY ZEKÂYI İÇSELLEŞTİRMİŞ
Bir araştırma yaptıklarını ve Türkiye’nin önde gelen şirketlerine “Yapay zekâyı biliyor musunuz?” diye sorduklarını ifade eden AGS Global Kurucusu Ahmet Güler, “Ölçüm sonucunda 5 üzerinden 4,4 sonucunu aldık. Bu şu demek: Şirketlerimiz yapay zekâyı içselleştirmiş ve bu anlamda bu misyonla kullanma anlamında kendilerini tedarik etmiş görünüyorlar. Yapay zekâ konusunda çağ atladık denemez. Fakat şirketlerimizin mutlaka kullandıklarını ve yeniliğe adapte olduklarını görüyoruz. Bu çok iyi bir şey” dedi.
TEHLİKELİ SÖYLEMLER DOĞRU DEĞİL
Kayacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Kayacan ise Türkiye’de yapay zekânın magazinleştirildiğine vurgu yaparak konuşmasına şu sözlerle devam etti: Bu teknoloji komplo teorilerine de kurban gidiyor. Yapay zekâ dünyayı yıkacak, ele geçirecek gibi tehlikeli söylemler doğru değil. Yapay zekâyı rasyonel şekilde ele almamız gerekiyor. Yapay zekâ konusunda yeniden bir tanıma ihtiyacımız var.”
GERÇEKLİĞİ NASIL ÜRETİYORUZ?
Hatay Sörf Merkezi’nin Kurucusu ve Sosyal Girişimci Deniz Toprak ise yapay zekâ konusunu farklı pencereden ele aldı ve şunları söyledi: “Günün başından beri yapay zekâdan bahsettik ama gerçekliği konuşmadık. Gerçekliği nasıl üretiyoruz? Ben günlük hayatımızda gerçekliğin maruz kaldığımız bir şey olduğunu görüyorum. Ben şuna inanıyorum: İki dünyamız var. Biri dışarıdaki dünya her gün maruz kaldığımız gerçekler. Bir de içimizdeki ve bizim yarattığımız dünya, varoluş amacımız. İçimizdeki dünya ile dışımızdaki dünyayı dönüştürebiliriz. “
YENİLİĞE DESTEK ÖDÜLÜ VERİLEN BAZI İSİMLER
İş dünyası ve akademiden ödül alan önemli isimler aşağıdaki şekilde belirlendi:
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.