Yapay zekâ her yerde

Başlıkta da belirttiğimiz üzere yapay zekâ artık her yerde… Kullandığımız navigasyonda, gittiğimiz hastanede ya da evde kullandığımız yardımcı aletlerde… Bu kullanımlar biz farkında bile olmadan yaşamımızın merkezine yerleşti. Peki bu bir tehdit mi, yoksa fırsat mı? Gelin bu sorunun yanıtını Türkiye’de İş Dünyası dergisi olarak yaptığımız iki büyük zirvede birlikte arayalım…

6dk okuma
18.04.2024
Yapay zekâ her yerde

Türkiye teknolojiyi her anlamda en iyi kullanan ülkelerden biri konumunda. Bunu banka, e-ticaret, e-devlet, lojistik gibi birçok alanda da görmek mümkün. Aynı zamanda yapay zekâyı da kullandığımız birçok teknoloji aracına entegre etmeye ve aktif kullanmaya başladık. Türkiye Uluslararası Yapay Zekâ Endeksi'nde 160 ülke arasında 47'nci sırada. Henüz yeterli seviyeye ulaşmamış olsa da, ülkemizde bu alana yapılan yatırımlar gün geçtikçe ivmesini yukarı yönlü hareket ettiriyor. Dünya genelinde yapay zekâ devrimi hızla ilerlerken, Türkiye'nin yerli yapay zekâ girişimleri küresel rekabeti kızıştırıyor. Tüm iş yapış süreçleri yavaş yavaş bu alana doğru kayarken, stratejiler de ardı ardına geliyor. Türkiye’de İş Dünyası dergisi de, bu anlamda yeni yol haritaları belirlemek ve firmaları bu yeni dünya düzenine hazırlamak adına bir dizi çalışma gerçekleştiriyor.

DERGİ, İŞ DÜNYASINA IŞIK TUTUYOR

Bu çalışmalardan ilkini Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) iş birliğiyle gerçekleştiren dergi, “İş Dünyası, Yapay Zekâ ve Start-Up Buluşması” isimli panelde sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Türkiye’de İş Dünyası dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşmacılar arasında; Onicorn Teknoloji CTO’su Deniz Eraslan, Onicorn Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akar ve Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder gibi isimler yer aldı. Uluslararası Teknoloji ve Yazılım Zirvesi’nin mimarı olan TÜYAFED Başkanı Mustafa Çalış, geleceğin teknolojisinin yapay zekâ üzerine şekilleneceğini dile getirdi. Gençlerin ilgisinden dolayı memnun olduklarını ifade eden Çalış, 42 ülkeden 1.250’ye yakın katılımcıyı ağırladıklarını ve asıl hedeflerinin etkinliği daha da büyüterek uluslararası platformlara taşımak olduğunu söyledi.

 

YAPAY ZEKÂ ETİK TARTIŞMALAR DOĞURUYOR

Yapay zekâ teknolojisinin bizlere yeni ulaşmadığını, bu teknolojinin yaklaşık 10 yıldır bizimle olduğunu aktaran Onicorn Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akar, “Yapay Zekâ makine öğrenmesiyle başladı. Ardından robotik süreç otomasyonları geldi. Büyük veri her zaman toplanıyordu ve bunların birleşimiyle karşımıza böyle bir dünya çıktı. Artık yapay zekâ bir devrim olarak önümüzde.

Şu anda dünyada bazı tartışmalar var. Yapay zekâ etik tartışmalar doğuruyor. Örneğin San Francisco’da otonom arabalar var, bu araçlar yapay zekâ destekli çalışıyor. Şu anda bu araçlarda kullanılan algoritmaların bir tehlike anında nasıl bir karar verebileceğini bilemiyoruz. Bu algoritmayı hazırlayan insanların hangi etik değerlerle çalışmalar yaptığını da bilmiyoruz. Bazı yapay zekâ uygulamalarına sorular soruyorsunuz ve karşılığında konuyla alakalı cevaplar veriyor. O cevaplar sizlerin algısını yönetiyor olabilir. Sonuçta bu programların algoritmalarını hazırlayanlarda bizim gibi insan. Bu yapay zekâ programları makine öğrenmesiyle sürekli geliştikleri için bu sürecin hangi yöne doğru ilerleyeceğini bilemiyoruz. Çok faydalı etkiler de oluşturabilir, tam aksi bizlere sorunlar da getirebilir.”

TARIMDA YAPAY ZEKÂ

Yapay zekâ konusuna ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Uyumsoft Genel Müdürü Mehmet Önder; “Hangi işi yaparsak yapalım, yaptığımız işin etik tarafını hiçbir zaman unutmayalım. Yapay zekânın çalışabilmesi için elinizde big data’nın olması gerekiyor. Eğer elinizde bir data yoksa o zaman yapay zekâ, yapay zekâ olmuyor, bir bilgiyi başka bir yere transfer ediyorsunuz ya da bir süreci iyileştirmeden bahsediyorsunuz. Yapay zekâ, karmaşık sistemlerin algoritmalar vasıtasıyla pratiğe dönüştürülmesi. Uyumsoft olarak yapay zekâ konuları üzerinde çalışıyoruz. Yapay zekâyı uygulamaya çalıştığımız en önemli konu tarım. Uydu dataları artık anonim haline geldi. Türkiye’den ya da diğer ülkelerin bize hava, su datası açılabiliyor. Dolayısıyla biz Uyumsoft olarak bu konu üzerinde yoğun olarak çalışıyoruz ve bunu ülkeye kazandırmanın metotlarını arıyoruz. Şu anda geldiğimiz nokta itibariyle iyi bir yol kat ettiğimizi söyleyebilirim” dedi.

SİBER GÜVENLİKTE YERLİ FİRMALAR DESTEKLENMELİ

Onicorn Teknoloji CTO’su Deniz Eraslan, siber güvenlik konusunda gelinen son noktaya değinerek şu ifadeleri kullandı; “Siber güvenlik hayatımızın her alanında vardı, fakat farkındalık bizlerde yeni yeni oluşmaya başladı. Aslında pandemiyle beraber siber saldırıların artması bu alana olan ilginin de artmasına sebep oldu. Dolayısıyla evde daha fazla vakit geçirebilen büyük bir kitle makine başında geçirebileceği bazen olumlu bazen olumsuz diye nitelendirebileceğimiz belli çalışmalarla hayatımızın içerisinde yer almaya başladı. Özellikle 2020 sonrası siber güvenlik alanında firmaların çok ciddi çalışma yapmaya ihtiyaçları oldu. Siber güvenlik dediğimizde aslında o kadar geniş bir alandan bahsediyoruz ki uçtan uca çözümlerin birlikte yapılması gereken bir alan. Bizler bu durumun ne kadar farkındayız tartışılır. Siber istihbarat tarafında yaptığımız kontrollerde darkweb noktasında ülkelerin içindeki insan topluluklarının verisi barınmakta. Bu verilerin içerisinde T.C. kimlik dışında birçok veriler mevcut.”

SEKTÖRLER YENİ DÜNYA DÜZENİNE HAZIR MI?

İkinci buluşmasını ise Altınbaş Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştiren Türkiye’de İş Dünyası Dergisi, farklı sektörleri tek çatı altında buluşturarak yapay zekâ konusunu bir kez daha masaya yatırdı. Toplantıya; Altınbaş Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Altınbaş, Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Altınbaş Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Altınbaş, TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, TİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şirolu, Bankpozitif Ürün & Kanal Grup Başkanı Kübra Odabaş Taşlı, Onicorn Teknoloji

Yorum Yaz