İmalat endüstrisi için sayısız yenilik ve ürün lansmanına ev sahipliği yapan WIN EURASIA 2024 Fuarı ziyaretçileri ağırlamaya başladı. Fuarın açılışında konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Alper Güzel, sanayicilere bakanlığın iki yeni projesi olan Dijital Dönüşüm Destek Programı ve Milli Staj Seferberliği Programı’ndan söz etti. Dijital Dönüşüm Destek Programı ile dijital gelişmeye sevk edilecek olan sanayiciler, Milli Staj Seferberliği Programı ile de aradıkları stajyerlere ulaşabilecekler.
Bu yıl 30.yılını 19 ülkeden 750’den fazla katılımcı firma ile kutlayan WIN EURASIA 2024 Fuarı’nın açılışı Hannover Fairs Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Annika Klar’ın ev sahipliğinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Alper Güzel, Türkiye Makine Federasyon (MAKFED) Başkanı Adnan Dalgakıran ve Kazakistan Makine Endüstrisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Meiram Pshembayev’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Fuarın 30. yılında yurt dışından birçok firmanın ve yatırımcının gelmiş olması ve gerek satın almacı gerekse de yatırımcı olarak fuarda yer almalarının kendileri için de çok kıymetli olduğunu belirten T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Alper Güzel, fuarın açılışında sanayicilere iki müjde verdi. Alper Güzel, “Bunlardan biri Dijital Dönüşüm Destek Programı. Şirketlerin bu noktada öncelikle kendi dijitalleşme süreçlerini tespit etmeleri gerekiyor. Sonrasında da yol haritası da ortaya çıkmış oluyor. Dijital Dönüşüm Destek Programı ile şirketlerimizi dijital anlamda bir inkişafa, bir gelişmeye sevk etmek istiyoruz. Bir diğer projemiz ise Milli Staj Seferberliği Programı. Makine endüstrisi alanında çalışmak isteyen öğrenciler nerede staj yapacakları konusunda bir arayış içerisindeyken, şirketlerimiz ise ileride istihdam edeceği öğrencilere ulaşamamanın sıkıntısını çekiyorlar. Bu iki kesimi birbirleriyle buluşturacağımız bir program. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile birlikte yürüttüğümüz Milli Staj Seferberliği Programı ile şirketlerimizi doğru kişiye ve doğru stajyere uygun puanlama sistemleri ile ulaştıracağız” diye konuştu.
Hannover Fairs Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Annika Klar ise yaptığı konuşmasında, WIN EURASIA’nın ihracat odaklı girişimlere 30 yıldır öncülük ettiğini ve endüstrinin geleceğini şekillendirmedeki rolüne vurgu yaptı. Bölgenin öncü endüstriyel ticaret fuarı WIN EURASIA olarak bu yıl 30. yaşını kutladıklarını ifade eden Annika Klar, “Her yıl, dünyanın en önemli endüstriyel ticaret fuarı HANNOVER MESSE’nin bölgesel temsilcisi WIN EURASIA’da kapsamlı bir ticaret ve teknoloji ağı sağlıyoruz. WIN EURASIA, üretim endüstrimiz ve teknoloji tedarikçilerimizin tüm gereksinimlerini karşılamalarını ve gelecek nesil teknolojileri ilk elden keşfetmelerini sağlayan güçlü bir platform. 5G Arena, Metaverse Arena, Hidrojen Özel Alanı, Dijital Fabrikalar Alanı ve Comvac Kompresör, Vakum ve Basınçlı Gaz Ekipman ve Teknolojileri Özel Alanı gibi WIN EURASIA’nın özel alanları, ziyaretçilere sektörün en son gelişmelerini sergileyerek endüstrinin geleceğine yeni bir bakış açısı sunacak. Amacımız, Türkiye üretim endüstrisinin rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini artırarak, endüstriyi gelecekteki teknolojiler ve uluslararası pazarlarla etkileşimini kolaylaştırmak. WIN EURASIA, sektördeki yeniliklerin keşfedildiği bir buluşma noktası olmasının ötesinde, yarattığı iş birlikleri aracılığıyla sektörel büyümeye önemli katkılar sağlayan bir fuar. Şirketlerin büyüme yolculuklarına eşlik ederken, aynı zamanda Türkiye’nin ihracat hacmine de önemli katkılar sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Fuarın açılışında konuşan Türkiye Makine Federasyon (MAKFED) Başkanı Adnan Dalgakıran ise 30. yılında son derece profesyonelce düzenlenen WIN EURASIA Fuarlarına bir yenisi daha eklemeyi başardığını kaydetti. Sektörün bileşenlerinin tek çatı altında toplanmasından oldukça memnun olduklarını ifaden Adnan Dalgakıran, “Avrupa’yla Asya arasındaki en doğru buluşma noktası Türkiye’dir. Hem Avrupalı yatırımcıların hem de özellikle Uzak Doğulu yatırımcıların Türkiye’ye büyük bir süratle yatırım yapmalarında fayda var. Çünkü dengeler Asya tarafına doğru değiştiği için dünya üretiminin yüzde 52’si burada. Bu da diğer ülkelerin buraya karşı farklı Gümrük ve kota koymalarına yol açıyor. Türkiye’de bu noktada stratejik bir görev üstlenebilir” dedi.
Dünyanın inanılmaz bir hızlı değişim içerisinde olduğunu vurgulayan Adnan Dalgakıran, “Bu değişimi planlamak da uzun vadeli stratejiler oluşturmak da artık oldukça zorlaşmış vaziyette. Dünya ekonomisinde şirketler sisli, puslu bir havada süratle otomobil kullanmak durumunda. Bu noktada tüm şirketlerin bildikleri birçok şeyi unutup yepyeni stratejiler ve bakış açıları oluşturmaları gerektiğini biliyoruz. Ancak insan beyninin çalışma prensipleri daha çok alışkanlıklarına, daha önce öğrendiklerine sadık kalmak ve o alandan çıkmamak için direnmek üzere kuruldu. Beynimizin bu çalışma şekliyle dünya gelişimini nasıl izleyeceğimiz arasında bocalayıp duruyoruz. İşte bu bocalamadan çıkıp da oluşan farklılığı erkenden fark edip ona göre pozisyon almak, şirketlerin bu noktada esneklikleri çok önemli” şeklinde konuştu.
Özellikle makine sektörünün bu noktada çok ciddi gelişme gösterdiğine şahit olduklarını bildiren Adnan Dalgakıran, “Avrupa’da ve Dünya’da da önemli makine üreticilerinden biri konumundayız. Ama ihtiyacımız olan şey Türkiye için de dünya için daha üst ligde olmak. Bu sadece bizim becerilerimize bağlı değil. Eğitilmiş insan kaynağının oluşması, finansal istikrar, ölçek ekonomisi ve dünyayla olan entegrasyon çok önemli. Bu noktada yeniden bir değerlendirmeye tabi tutulması, şirketlerin verimlilik ve ölçek noktasında yürüyebilmesi için yeni bir stratejinin çizilmesi gerekiyor” dedi.
Kazakistan Makine Endüstrisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Meiram Pshembayev ise konuşmasında, sektörün en büyük buluşmasında yer alarak bu güce şahitlik etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “Kazakistan’ın Avrasya Bölgesi’ndeki stratejik rolünün yanı sıra inovasyona, endüstriyel büyümeye ve teknolojiye verdiği önem her geçen gün artıyor. Ülkemizin bu alanlardaki potansiyelini WIN EURASIA Fuarı’ndan yeni fırsatlara dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Gerçekleştireceğimiz iş birliktelikleri ile küresel bağlantılarımızı güçlendirerek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz için önemli bir potansiyel oluşturacağız. Bu kapsamda tüm fuar katılımcılarını ve imalat endüstrisinin liderlerini hep birlikte yeni iş fırsatları keşfetmeye davet ediyoruz” dedi.
MAİB, MAKFED ve Hannover Fairs Turkey’in küresel ağı tarafından desteklenen alım heyeti programı, WIN EURASIA’da 17 ülkeden, aralarında Arnavutluk, Cezayir, Azerbaycan, Mısır, İran, Irak, Ürdün, Kazakistan, Kosova, Lübnan, Makedonya, Fas, Romanya, Sırbistan, Tunus, Ukrayna ve Özbekistan’ın bulunduğu 200’den fazla satın alma profesyonelini ağırlayarak katılımcılarla yüz yüze görüşmeler yapmalarını sağlayacak.
5G Arena’da ziyaretçiler, Türkiye’de bir ilk olan bir demo fabrikayı görme fırsatına sahip olacaklar. 30 farklı 5G kullanım senaryosunun entegre bir şekilde çalışacağı bu etkileyici gösterim, fuarın teknoloji çözüm ortağı Türk Telekom ve Nokia iş birliğiyle 42 markanın ortaklığı sayesinde mümkün olacak.
GÜNDEM KORİDORU
22 Kasım 2024