DOLAR 38,0141 0.24%
GBP 48,5416 0.11%
EURO 42,0198 1.01%
ALTIN 3.761,243,43
BIST 9.336,29-1,49%
BITCOIN 2933054-2.20489%
ETH 56203-4.19077%
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

TÜSİAD’dan AB’ye Gümrük Birliği çağrısı

TÜSİAD’dan AB’ye Gümrük Birliği çağrısı

TÜSİAD'ın Brüksel'deki Türkiye-AB Üst Düzey İş Dünyası Diyaloğu'na katılımı, Türkiye-AB ilişkileri açısından kritik bir dönemeçte gerçekleşti. Toplantıda, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, yeşil ve dijital dönüşüm, rekabetçilik ve güven inşaası gibi konular ele alınarak, Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dönemin kapıları aralandı.

04/04/2025 13:45

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki ekonomik ilişkiler, Brüksel’de düzenlenen kritik bir zirveyle yeni bir ivme kazandı. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), yeniden başlatılan Türkiye-AB Üst Düzey Ekonomi Diyaloğu’nun hemen ardından düzenlenen Türkiye-AB Üst Düzey İş Dünyası Diyaloğu’na katılarak, geleceğe yönelik önemli mesajlar verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AB’nin önde gelen komiserlerinin bir araya geldiği bu zirve, iki taraf arasındaki iş birliğinin derinleştirilmesi ve ekonomik entegrasyonun güçlendirilmesi açısından kritik bir platform oluşturdu. Toplantıda, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, yeşil ve dijital dönüşüm, rekabetçilik ve güven inşaası gibi konular ele alınarak, Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dönemin kapıları aralandı. Toplantı, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ekonomik ilişkilerin yeniden canlandırılması amacıyla düzenlenen Üst Düzey Ekonomi Diyaloğu’nun ardından gerçekleşti. Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Komiserleri Valdis Dombrovskis ve Marta Kos gibi üst düzey yetkililer katıldı. TÜSİAD’ı temsilen TÜSİAD-TİSK AB ve BusinessEurope Temsilcisi A. Dilek Aydın toplantıda yer aldı.

TOPLANTIDA İŞBİRLİĞİ VURGUSU YAPILDI

Avrupa’nın rekabetçiliği ve direnci için en önemli adımın, yeşil ve dijital politikaları da içerecek şekilde AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi olduğu vurgulandı. Türkiye-AB ilişkilerinde, üyelik perspektifine geri dönülmesi ve entegrasyon ortaklığının temellerinin yeniden atılması gerektiği ifade edildi. Güvenlik, rekabetçilik ve dayanıklılık gibi alanlarda ortak bir vizyon ve tutarlı bir strateji geliştirilmesinin önemi vurgulandı. AB-Türkiye ilişkilerinde güvenin yeniden inşa edilmesi için, ortak demokratik değerlere dayalı ve daha derin ekonomik entegrasyonla desteklenen öngörülebilir bir ilişki yapısına ihtiyaç olduğu belirtildi. AB ve Türkiye’nin, bölgesel ve küresel sorunlara karşı birlikte daha güçlü olabileceği ve daha güvenli, müreffeh ve dayanıklı bir gelecek inşa edebileceği ifade edildi.

REKABETÇİLİK VE YEŞİL GEÇİŞ İŞ BİRLİĞİ

Toplantının rekabetçilik ve yeşil geçiş iş birliği bölümünde, Temiz Sanayi Mutabakatı, enerji dönüşümü, döngüsel ekonomi, dijital ekonomi, siber güvenlik, kritik ham maddeler ve yapay zeka gibi alanlarda iş birliğinin hızlandırılması ve mevzuat uyumunun sağlanması gerektiği vurgulandı. Bu toplantı, Türkiye ve AB arasındaki ekonomik ilişkilerin geleceği açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.


En az 10 karakter gerekli