DOLAR 34,2469 0.37%
GBP 44,6963 0.63%
EURO 37,2302 0.45%
ALTIN 2.988,881,19
BIST 8.860,43-1,58%
BITCOIN 23281741.99601%
ETH 897201.19532%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

Türkiye’ye ciddi bir şekilde kaynak girişi var

Türkiye’ye ciddi bir şekilde kaynak girişi var

26/07/2024 16:27

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı güveninde artış olduğuna dikkat çekerek, Merkez Bankasına 53-54 milyar Doların üzerinde kaynak girişi olduğunu söyledi.

Ekonomik anlamda zor dönemlerden geçen Türkiye’nin hedefi, yeni ekonomik atılımlarla enflasyonun düşmesini sağlamak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin geleceği ve atılacak yeni adımlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“FİNANSAL İSTİKRAR SAĞLAYACAĞIZ”

Sermaye piyasalarının gelişmesi ve fiyat istikrarının tekrar sağlanmasına dikkat çeken Şimşek, “Tek haneli enflasyonu başarmamız lazım. Bunu destekleyecek bir mali disiplin olmazsa olmazdır. Sürdürülebilir cari açık bunun bir yan ürünüdür. Yapısal dönüşüm ise bu kazanımları kalıcı hale getirir. Kalıcı refah artışı ve yüksek büyüme için makro finansal istikrarı sağlayacağız. Kaynakların ülkemiz için üretken alanlara kanalize edilmesinin ön koşulu fiyat istikrarıdır. Vatandaşımız, geçen sene müdahale etmeseydik belki 40 milyar Dolarlık altın ithal edecekti. Eğer altın sistemdeyse faydalı olur, değilse atıl bir kaynak olarak karşımıza çıkar. Vatandaşımızın tercihlerine tabii ki saygılıyız ama eğer vatandaşımız kendisini bütün ürünlerden korumaya alıyorsa veya başka ülkelerin para biriminde kendisini daha güvenli hissediyorsa bir sorun var. Nedir, yüksek enflasyon. O nedenle fiyat istikrarı çok önemli. Nihai amaç enflasyonu tek haneye indirmek ama bunun için bir geçiş dönemine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“ENFLASYON YÜZDE 10’UN ALTINA DÜŞECEK”

Türkiye’ye sermaye akışının çok güçlü olduğuna vurgu yapan Şimşek, “Biz müdahil olmasak lira değerlenecek. Yine ben başından beri net bir şekilde ortaya koydum, bizim KDV’yi artırma gibi veya diğer vergileri artırma gibi bir programımız yok ama birtakım istisnaları verimlilik açısından gözden geçireceğimizi söyledik. Şimdi geçiş döneminden dezenflasyon dönemine girmek üzereyiz. Biz gerçekten enflasyonun bu sene sonunda 30’lu bir rakamdan gelecek sene de yani 15’in altına ondan sonra da %10’un altına düşeceğine inanıyoruz. Bunun için gereken tedbirleri alıyoruz. Kamuda tasarruf ve bütçede harcama disiplini paketini kamuoyuyla paylaştık. Vergi muafiyeti ve istisnalarının gözden geçirilmesi tamamlandı gibi. Kayıt dışılıkla mücadele için de fiilen sahada olacağız ve bununla mücadele edeceğiz. Hazine ve Maliye Bakanlığı ekipleri sürekli sahada olacak. Yani herkes hakkıyla vergisini ödesin” dedi.

Mehmet Şimşek, yatırımcı güveninde artış olduğuna dikkat çekerek, “Dün itibarıyla son 1,5 ayda Merkez Bankamıza içeriden ve dışarıdan neredeyse 53-54 milyar Doların üzerinde bir kaynak akışı oldu. Gelişmekte olan ülkelerden para çıkarken Türkiye’ye çok ciddi bir şekilde kaynak girişi var. Yine bankalarımızın ve reel sektörümüzün dış borç çevirme oranları ciddi şekilde iyileşti.  Bizim programımız, sırtını ‘carry trade’e dayamaz. Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz. Sıcak para sistemin bir parçasıdır ama reel sektörün getirdiği para sıcak para değildir. Hisse senetlerine, Türk tahvillerine kaynak geliyor. Türkiye’nin yapısal önceliklerine kaynak akıyor” dedi ve ekonomideki havanın olumlu yönde seyrettiğini söyledi.

En az 10 karakter gerekli