Türkiye'nin ticaret potansiyeli Afrika'ya açılıyor

Afrika, genel olarak birçok yatırım fırsatı sunan ve gelecek vaat eden bir kıta olarak dikkatleri üzerine çekiyor. İstikrarlı ekonomik büyüme, genç nüfus ve doğal kaynak zenginlikleri Afrika’yı yatırımcı için bir cazibe merkezi kılarken, son dönemde yapılan yatırımlar da bu alana doğru bir yükseliş trendi içerisinde. Türkiye’nin en büyük Afrika pazarı odaklı etkinliği 10. WCI Forum İstanbul da bu kapsamda Afrika'nın 50 farklı ülkesinden gelen bin 500'e yakın iş insanı ile Türkiye'den 400'ü aşkın üreticiyi İstanbul’da buluşturarak yeni yatırım fırsatlarına kapı aralıyor.

6dk okuma
07.03.2024
Türkiye'nin ticaret potansiyeli Afrika'ya açılıyor

Afrika Kıtası’nın 50 Ülkesinden iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren ve ihracat odaklı ekonominin nabzını tutan Türkiye’nin en büyük Afrika pazarı odaklı etkinliği, 10. WCI Forum İstanbul, bu yıl yine büyük bir katılımla gerçekleşti. Forum; uluslararası iş birliği ve Afrika kıtasına sürdürülebilir ticaretin merkezi olma misyonunu sürdürürken yeni fırsatlara da kapı araladı. Forum’un en büyük hedeflerinden biri ise Türkiye'nin küresel ekonomideki rolüne vurgu yaparak ülkemizin küresel ihracattan aldığı payı daha da yukarılara taşımak adına ihracatçı sayımızı artırmak.

AFRİKA KITASI’NA İHRACAT 12 KAT ARTTI

Afrika’nın son zamanlarda sosyal, ekonomik ve siyasal alanda kaydettiği ilerleme ile dünyanın ilgi odağı haline geldiğini söyleyen Ticaret Bakanı Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, “Türkiye ve Afrika kıtası Orta Doğu ve İslam dünyasında ortak kültürel mirasa sahip olmak ile birlikte başlıca ticaret ortaklarımız arasında yer almaktadır. Kıta ile son 5 yılda karşılıklı ticaretimiz yaklaşık 5 kat artış ile 2023 yılında yaklaşık 32 milyar Dolara ulaşırken, 2024 yılına ise güzel başladık. Ocak ayında, ikili ticaretimizin yüzde 26 artış ile 3 milyar Dolara yükseldiğini gördük. Afrika kıtasına ihracatımız ise 2002 yılına göre 12 kat artarak 2023 yılında 21,3 milyar Dolara yükseldi. Kıtada bulunan 54 ülkeye ihracatımız, toplam ihracatımızın yüzde 8,3’ünü oluşturuyor. Hizmet ihracatı ise Afrika ile büyük bir potansiyele ulaştı. Türkiye hizmet ihracatını son 20 yılda 7 kat artırarak 100 milyar Dolara ulaştırdı. 2024 yılında bunu 110 milyar Dolara ulaştırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KOBİ’LERİMİZİ MOTİVE ETMELİYİZ”

Forumun bu yıl 10’uncusunu düzenlediklerini ifade eden WCI Forum Başkanı Utku Bengisu, “Türkiye’den 500 tane KOBİ’miz var ve 68 farklı şehirden insan var. Afrika’dan 53 farklı ülkeden 1600’ın üzerinde iş insanı var. Biz bu sene sonuç odaklı bir strateji yaptık. Bu organizasyon sayesinde bugün burada 2,5 milyon dolar ihracata ulaşmış Kayserili bir üreticiyi, 40 bin dolarla başlattığı ticareti yıllık 1 milyon dolar ihracata taşımış Ordulu bir üreticiyi, Batman’dan ise bir üreticimizin 120 bin Dolara 3 ayda gördüğü hikâyeleri paylaştık. Amacımız burada, Türkiye gelişmek isteyen bir ülke olmak istiyorsa, 244 milyar Dolar ihracatımızı, 500 milyar Dolara, yüzde 1,06 olan dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 1,30’a çıkartmış oluruz. KOBİ’lerimizi motive edersek, 250 bin firmamızı her yıl düzenli bir ihracat yapan bir rotaya otururuz” ifadelerini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TİCARET VE YATIRIM FIRSATLARI 

Utku Bengisu, 10’uncusu düzenlenen WCI Forum'un Türk KOBİ'lerinin küresel arenadaki etkisini bir kez daha kanıtladığını belirtti. Bu yıl, 54 Afrika ülkesinden 1.500’den fazla alıcının katıldığı etkinlikte, Türk firmaları sürdürülebilir ticaret ve yatırım fırsatlarını da masaya yatırdı. Afrika'nın hızla yükselen ekonomik potansiyeline de değinen Bengisu, Türk ürünlerine olan talebin yüksek olduğunu ve Kıta ülkelerinde yaşanan siyasi istikrarsızlık gibi faktörlerin Türkiye ile ticaretin önünde engel olmadığını söyledi. Türkiye'nin Afrika'daki marka değerinin yüksek olduğunu vurgulayan Bengisu, bu durumun Türk işletmelerine rekabet avantajı sağladığını ifade etti. WCI Forum serilerinin, Fildişi Sahilleri, Gana, Nijerya, Etiyopya gibi büyük pazarlarda Türk KOBİ'lerinin ihracat rekorları kırmasında önemli rol oynadığına dikkat çeken Bengisu, Türkiye'deki firmaların Afrika pazarına olan ilgisinin arttığını belirtti. Bengisu, WCI Forum'un bu artan talebe cevap vermek ve ihracattaki ekonomik büyümeye katkı sağlamak amacında bir platform olduğunu vurguladı. Katılımcıların iş birliği ve verimlilik ruhuyla dolu bir etkinlik deneyimi yaşayacaklarını ve ihracat hedeflerine ulaşmalarına destek olacaklarını söyleyen Bengisu, Türkiye'nin ekonomik ve ticari potansiyelini artırmak amacıyla, küresel arenada görünür olmanın, yeni pazarlar keşfetmenin ve bu pazarlara erişim sağlayabilecekleri uluslararası etkinliklere olan katılımların önemini vurgulamaya devam edeceklerini ifade etti.

“2050 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK DOKUZUNCU EKONOMİSİ OLACAK”

Afrika’nın ticari açıdan önemine değinen Bengisu, “Afrika’nın şu anda 1.4 milyarlık bir nüfusu var. Bir ülke düşünün; Nijerya’nın 225 milyonluk bir nüfusu var. 2050 yılında 410 milyon, 2100 yılında ise 840 milyon nüfus ile Çin ve Hindistan arasında bir yere konuşlanacak. 2050 yılında dünyanın en büyük 9. ekonomisi olacak. Dünyanın bütün yer altı zenginliklerinin yaklaşık yüzde 33’ü Afrika kıtası içerisinde. Özellikle şu anda dünyanın daha ekilmemiş ve sürülmemiş topraklarının da yüzde 60’ı Afrika Kıtası’nda. Nüfus, kaynak ve tarıma elverişli bir coğrafya var. Dolayısıyla burası bir talep patlaması yaşayacak. Büyük oyuncuların zaten yeni dönem stratejilerinde Afrika Kıtası’na doğru bir kayma olduğunu görüyoruz. Bugün Afrika’ya en uzak olduğunu düşündüğünüz, iklim ekonomisi ve yeni ekonomik kavramlara baktığımızda Avrupalı firmaların Fildişi sahillerinin kuzeyinde ormanları kapattığını ve oralarda yeşil duvarlar imal ettiğini, dünyaya taahhüt ettikleri karbon emisyonunu Afrika’nın yeşil duvarlarından karşılayacağını görüyoruz. Karbon vergilerinden bile Afrika’ya 100 milyon Dolarlık bir ekonomi doğacağı öngörülüyor” dedi.

Yorum Yaz