DOLAR 34,2433 0.32%
GBP 44,7873 0.62%
EURO 37,2687 0.46%
ALTIN 2.991,791,28
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23487232.70541%
ETH 907222.2053%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

Türkiye’nin ihracattaki itici gücü

Türkiye’nin ihracattaki itici gücü

26/07/2024 14:22

2023 yılında gerçekleştirdiği 30,6 milyar dolar ihracat ile Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren sektörleri arasında 2. sırayı alarak başarısını sürdüren kimya sektörü, İKMİB’in öncülüğünde yeni ihracat yılının rotasını oluşturdu. 2024 yılına 35 milyar dolarlık ihracat hedefiyle adım atan kimya sektörü, küresel ticaretteki yavaşlamaya rağmen katma değeri yüksek ürünlerle pazar çeşitliliğini artırmak için kolları sıvadı.

2023 yılını 30,6 milyar dolarlık ihracat ile tamamlayan kimya sektöründe an fazla ihracat gerçekleştiren alt sektörler belli oldu. 16 alt sektörden 9 tanesinde, bir önceki yıla kıyasla ihracat rakamında artış sağlanırken, 2023 yılında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 9 milyar 164 milyon dolarla kimya ihracatında lider oldu. İkinci sırada 8 milyar 333 milyon dolarlık ihracatla mineral yakıtlar ve ürünler öne çıkarken, anorganik kimyasallar ihracatı ise 2 milyar 765 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

“EN FAZLA KİMYA İHRACATI GERÇEKLEŞTİREN ÜLKE HOLLANDA”

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) çatısı altında ülke ihracatının yükselişine kaldıraç etkisi yapan kimya sektörü, 2023 yılında 230 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi. 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde ise en fazla kimya ihracatı yapılan ilk 10 ülke arasında 7 Avrupa ülkesi dikkat çekti. Birinci sıraya Hollanda yerleşirken, en fazla kimya ihracatı gerçekleştirilen ülkeler sırasıyla Hollanda, Rusya, İtalya, Romanya, İspanya, Almanya, ABD, Irak, İngiltere ve Belçika oldu.

“KİMYA TÜRKİYE’DE LOKOMOTİF GÜÇ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR”

 Göreve geldikleri 2018 yılına kıyasla 2023 yılında kimya ihracatında birim fiyatı yüzde 10 oranında yükseltmeyi başardıklarını ifade eden İKMİB Başkanı Adil Pelister, “İhracatın yükselen yıldızı kimya sektörü olarak Türkiye’nin ihracattaki lokomotif ve stratejik sanayi alanlarından biri olmayı sürdürüyoruz. 2023 yılında gerçekleştirdiğimiz 30,6 milyar dolarlık ihracat ile en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olmayı başardık. Özellikle global kimya ihracatında gerileme yaşanan bir dönemde dahi küresel ticaretteki pazar payımızı artırmamızı çok kıymetli bir kazanım olarak görüyoruz. Bu motivasyonla birlikte pazar çeşitliliğimizi artırmaya odaklanarak 2024 yılında 35 milyar dolarlık kimya ihracatı hedefliyoruz. Nitelikli ihracatı benimseyen ve ‘Vizyon 2030’ mottosuyla kimya sektörümüzün dünyaya açılmasına öncülük eden İKMİB olarak 2028 yılında 48 milyar dolar, 2030 yılında 50 milyar dolar ihracata ulaşmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

PAZAR PAYINI YÜZDE 1’İN ÜZERİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Kimya ihracatçısının pazar çeşitliliğini artırmak, yüksek katma değerli ihracat ve sürdürülebilirlik perspektifinde yeşil dönüşüm ile döngüsel ekonomiyi ön plana aldıklarını belirten İKMİB Başkanı Adil Pelister, “Yakın gelecek için önümüzde zor bir süreç olduğunu görüyor ve üzerimize düşen görevin bilinciyle hareket ediyoruz. Ülkeler arasında yaşanan savaşlar veya gerilimler gibi jeopolitik gelişmeler, küresel enflasyon ve yüksek faizin yanı sıra emtia ve enerji fiyatları da talep ve arz dengesini olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla kimya ihracatçımızı tüm değişim ve dönüşüm süreçlerine hızla adapte etmek öncelikli hedefimiz. İKMİB olarak biz de bu doğrultuda pek çok yenilikçi proje üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’de bir ilk olacak Kimya Teknoloji Merkezi projemiz ile yüksek teknoloji ve yüksek katma değer odaklı yeni bir ekosistem kurmayı amaçlıyoruz. Bu yılın ilk yarısında Bilişim Vadisi’nde konumlanan KTM’nin açılışını gerçekleştireceğiz. Kimya Teknoloji Merkezi’mizin bünyesinde toplam 175 farklı test uygulanacak ve 83 testten akredite olunacak. Böylece test ve analiz hizmeti kapsamında optimum kapasitede yıllık minimum 7,2 milyon dolar tasarruf sağlanmasını bekliyoruz. Yakın vadede hayata geçirmeyi planladığımız Türkiye Kimya Ajansı projelerimizle de Türk kimya sektörünün dünyadaki pazar payını yüzde 0,6’dan yüzde 1’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. 

“KİMYADA DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜNÜN ROTASINI BELİRLEDİK”

Kimya ihracatının sürdürülebilirliği için artık değişim ve dönüşüm zamanının geldiğini vurgulayan İKMİB Başkanı Adil Pelister, “‘Kimya Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporu’ ile kimyanın bu alandaki değişim ve dönüşümünün rotasını belirledik. Çünkü kimya sektörümüz diğer tüm sektörlere dokunan ve girdi sağlayan stratejik bir konumda. Özellikle ihracatımızın yüzde 40’tan fazlasını kapsayan AB pazarını ele aldığımızda, Yeşil Mutabakat ile birlikte devreye girecek ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’, ‘Fit for 55’ ve ‘AB Emisyon Ticaret Sistemi’ (ETS) tüm sektörlerimizi olduğu gibi kimyayı da ciddi boyutta etkileyecek. Dolayısıyla kimyada daha fazla ihracat için sürdürülebilirliğe adapte olmamız şart. Bu nedenle, ülkemizde ivedilikle ETS kurulması ve karbon fiyatlama düzenlemesi getirilmesi çok önemli. Kimya sektörümüzün sürdürülebilirlik trenini kaçırmadan, yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonominin getireceği yeni dönemin oyun kurucuları arasında yer almasını istiyoruz” dedi.

“İKMİB PEK ÇOK ÜLKEDE İHRACAT ETKİNLİĞİ YAPACAK”

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), 2024 yılında kimya ihracatçısını yeni pazarlara açacak önemli etkinliklere imza atacak. Bu yıl 19 ülkede 35 ihracat organizasyonu gerçekleştirecek İKMİB, 16 fuar milli katılımının yanı sıra 4 info stand katılımı, 11 sektörel ticaret heyeti ve 4 alım heyeti düzenleyecek. Türkiye’nin yanı sıra ABD, Çin, Almanya, İtalya, İspanya, Romanya, Çekya, Hollanda, BAE, Suudi Arabistan, Endonezya, Hong Kong, Kazakistan, Panama, Şili, Meksika, Kolombiya, Rusya ülkelerini merkezine alan etkinler ile İKMİB kimya ihracatçılarının potansiyelini hedef pazarlara taşıyacak.

 

En az 10 karakter gerekli