PARÇALI AZ BULUTLU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye, Suriye’ye günlük 6 milyon metreküp doğal gaz göndererek savaş sonrası enerji altyapısının yeniden inşasına destek olacak.
Türkiye, Suriye’ye 3 ay içinde Kilis üzerinden Halep’e günlük 6 milyon metreküp doğal gaz göndermeye başlayacak ve yıllık 2 milyar metreküpe ulaşması planlanan bu gaz, Halep’teki santrallerde elektrik üretiminde kullanılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu projenin Suriye’nin enerji altyapısını iyileştireceğini ve hayatın normalleşmesine katkı sağlayacağını vurguladı.
Suriye’de 13 yıllık savaşın ardından elektrik altyapısı büyük zarar gördü ve Şam dahil hiçbir bölgede günün üçte birinden fazla elektrik sağlanamıyor. Türkiye’nin halihazırda Suriye’ye 200 megavatlık elektrik tedarik ettiği, önümüzdeki aylarda bu kapasitenin 700-800 megavata çıkarılacağı belirtiliyor.
Kilis’te doğal gaz boru hattı Suriye sınırına kadar uzanırken, Suriye tarafında altyapı çalışmaları hız kazandı ve bu hat üzerinden gazın Halep’e ulaştırılması planlanıyor. Ayrıca, Ürdün üzerinden Katar gazının Şam’a ulaşması için Arap Gas Pipeline projesi yeniden gündemde ve bu hatla Suriye’ye ek 2 milyon metreküp gaz sağlanması hedefleniyor.
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı Oğuzhan Akyener, Suriye’nin doğal gaz çevrim santrallerini hızla devreye alarak elektrik şebekesini iyileştirmek istediğini ifade etti. Türkiye’nin enerji ihracatı, Suriye’nin kendi petrol ve gaz kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için de önemli bir adım olarak görülüyor.
Türkiye, Kilis üzerinden Halep’e uzanan bir boru hattıyla günlük 6 milyon metreküp doğal gaz gönderecek. Altyapı çalışmaları hızla ilerliyor ve gaz, Halep’teki santrallerde elektrik üretiminde kullanılacak.
Suriye’de 13 yıllık savaşın ardından enerji altyapısı büyük ölçüde çöktü ve Şam dahil hiçbir bölgede günün üçte birinden fazla elektrik sağlanamıyor. Ülkede elektrik üretimi için genellikle jeneratörler kullanılıyor.