Otomotiv sektörü 2023 yılında 1 milyon 232 bin araç satışıyla beklentilerin üzerine çıkarak, kendi alanında rekor kırmıştı. Ancak yükselen bu ivme 2024 yılında da devam etti ve satılan 1 milyon 238 bin adet araçla birlikte rekor tazelenmiş oldu. Gülan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan, otomotiv sektöründeki yükselişin ötelenmiş talebin harekete geçmesiyle gerçekleştiğini belirterek, “Mart ve nisan aylarında satışlarda yüzde 30 düşüş yaşandı. Ama hemen arkasından mayıs ayında yükseliş başladı. 14 ayda eritilmesi gereken GSR 1 paketli araçlar 2,5 ay içinde satıldı. Kampanyaların etkisi, Euro’daki artışın göreceli olarak geçmiş senelere göre biraz daha düşük kalması sektörü şaşırtan ama aynı zamanda mutlu eden de bir rakamı getirdi” dedi.
Türkiye’nin, Avrupa’dan daha farklı refleksler gösterdiğini dile getiren Gülan, elektrikli araçlara geç başlamış olsak bile büyüme hızımızın Avrupa’nın önüne geçtiğini vurguluyor. Gülan, “Elektrikli araçlarda çok hızlı büyüyoruz. Elektrikli araçlar toplam satışlar içerisinde yüzde 10,3 gibi bir oran yakaladı” diyerek, elektrikli araçların Türkiye’de yükselişe geçtiğine dikkat çekiyor.
Ziya Alp Gülan
Türkiye’deki otomobil fabrikalarının diğer ülkelerden geri kalır yanı olmadığına dikkat çeken Gülan, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Seneler önce İtalya’da katıldığım bir toplantıda konuşma vardı. O sene içerisinde Türkiye’de üretilen hiçbir arabada üretim sıkıntısı olmadığı ve Türkiye’de mühendislik, üretim altyapısı ve buna bağlı olarak yan sanayinin çok geliştiği o toplantıda konuşuldu. Ben de o toplantıyı takip ederken bir Türk olarak da çok büyük mutluluk duymuştum.”
Gerek ülkelerin birbirine koyduğu bariyerler gerek Çin’e karşı başlayan süreç ve Avrupa’da üretimin pahalı olması gibi etkenleri bir araya getirdiğimizde Türkiye’nin, otomobil noktası olma konusunda tarihi bir fırsat yakaladığını görüyoruz. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gülan, “27 yıl sonra gelen doğrudan yatırım ile ülkemiz çok önemli bir fırsat yakaladı. Türkiye şu an 1 milyon 400 bin civarındaki üretimiyle dünyada 11’inci sırada. Ama 10’uncu olmak için üretimi en az 1 milyon artırmamız gerekiyor. Şu an yatırım ikliminin doğmasıyla beraber, firmaların alacağı yeni teşvikler ve yeni üretim bantlarıyla birlikte önemli atılımlar yapılabilir” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin vergilendirme sisteminin motor gücüne göre olduğunu belirten Gülan, “Artık motor gücü kavramı değişiyor. Yeni motor sistemleri geliyor. Avrupa’da çevresel etkiler göz önüne alınarak vergi sistemleri var. Bizim sektörün beklentisi de beklentisi bu yönde. ODMD’nin de bir rapor hazırlayıp geçen sene hükümetimize sunduğunu biliyorum. Vergilerin düzenleneceği, pazarın artacağı ama devletin gelirinin düşmeyeceği bir model geliştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Sektörün en büyük beklentisinin, Bakanlıkların yapacağı bir çalıştayla yeni bir ÖTV sistemine geçilmesi olduğunun altını çizen Ziya Alp Gülan, “Türkiye’de teknik olarak 1600 motora kadar, 45-50-60-70-80 baremleri var. Ama fiiliyatta yüzde 80 dışında, yani 60-70’lik baremlerde hiçbir araba yok. Sektörün beklentisi, önümüzdeki 10 yıllık dönemde ÖTV’nin, hükümetimizin de gelirlerinin düşmeyeceği bir model ile yeniden oluşturulması” diye konuştu.
Araç kiralama konusunda bir uzun dönem kiralama, bir de kısa dönem kiralama olduğunu vurgulayan Gülan, “Kısa dönem kiralama yapanlar genellikle havalimanlarında, ofislerde yer alıyor. Turizme de çok katkı sağlıyorlar. Avrupa’da da araç kiralama modeli çok yaygın. Ama Türkiye için gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim; hepsinden daha temiz daha yeni çok az kilometreli arabaları vererek kısa dönem kiralama yapanlar vazifesini iyi yapıyor. Uzun dönem kiralama da ise pazarın uzun zaman sonra geçen sene artmaya başladığını görüyoruz. Orada gidilecek çok yol olduğunu düşünüyorum. Özellikle KOBİ’lerin gider yazabilmesi açısından bu sistemi kullanması lazım” diyerek, araç kiralama konusunda yaşanan gelişimlere vurgu yaptı.
Alp Gülan son olarak, hurda araçlar ile ilgili açıklamalarda da bulunarak, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen üst düzey yöneticiler, hurda indirimi üzerine bir çalışma olmadığını söylediler. Yani hurdada indirim yok diyebiliriz. Ama tabii bakanlıkta olmuyordur da mecliste oluyordur. O konuda yanıltıcı olmak da istemeyiz.”
GÜNDEM KORİDORU
22 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.