AZ BULUTLU
Denizciliğin küresel ticaretin can damarı olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, 2024 yılında dünya yük taşımacılığının yüzde 88’inin deniz yollarıyla gerçekleştiğini belirtti. Küresel deniz yolu yük trafiğinin 12 milyar 643 milyon tona ulaşması, bu sektörün hayati önemini bir kez daha kanıtladı. Türkiye’de ise dış ticaret taşımalarının yüzde 86’sının deniz yoluyla yapılması, denizciliğin ülkemiz ekonomisi için vazgeçilmez bir unsur olduğunu gösteriyor.
Uraloğlu’nun verdiği bilgilere göre:
Bakan Uraloğlu, küresel ticaretin deniz yollarına bu denli bağımlı olduğu bir dönemde, stratejik boğazların ve deniz yollarının güvenliğinin hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Son günlerde dünya gündemini meşgul eden Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin, deniz yollarının küresel ticaret için ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti.
Küresel enerji piyasalarına etkileri:
Uraloğlu, deniz taşımacılığındaki tek bir aksaklığın dahi küresel enerji piyasalarını ve ticareti doğrudan etkilediğini vurgulayarak, Türkiye’nin kritik bölgelerdeki istikrarın korunması için diplomasi ve işbirliğine dayalı yapıcı rol üstlendiğini belirtti.
Türkiye’nin deniz ticaret filosu konusundaki yükselişi dikkat çekici. Bakan Uraloğlu, “Sahip olduğumuz 2 bin 150’den fazla gemi ve yaklaşık 53 milyon detveyt tonluk kapasiteyle, tonaj bazında 1000 groston ve üzeri Türk sahipli deniz ticaret filomuz bugün dünyada 11. sırada yer alıyor” dedi.
Tersanecilik alanında da önemli bir güce sahip olan Türkiye, toplamda 4,79 milyon dwt kapasiteye sahip 85 faal tersanesi ve güçlü yan sanayi ağıyla yaklaşık 94 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Bakan Uraloğlu, bu büyümenin sürdürülebilirliğinin nitelikli insan kaynağıyla mümkün olduğunun altını çizerek, denizcilik eğitimini her zaman stratejik bir alan olarak gördüklerini belirtti. Sektörde yaklaşık 8 bin 300’ü kadın olmak üzere 141 bini aşkın aktif gemi insanının uluslararası pazarda önemli bir istihdam potansiyeli sunduğunu vurguladı.
Denizcilik eğitiminde yapılan yenilikler:
Gemi İnsanları Bilgi Sistemi (GİBS) ile dünyanın herhangi bir yerinden yeterlik başvuru işlemlerinin yapılabilmesi, sistemin AB tarafından örnek uygulama olarak belirlenmesi ve yeterlik belgelerimizin tanındığı ülke sayısının 38’e yükselmesi, Türk denizcilerinin küresel pazardaki prestijini artırıyor.
Profesyonel denizciliğin yanı sıra amatör denizciliğin de geliştirilmesine büyük önem verdiklerini belirten Uraloğlu, “Hedef 2023: 1 Milyon Amatör Denizci” projesiyle hedefe ulaşıldığını ve hatta aşıldığını duyurdu.
Bakan Uraloğlu, amatör denizci belgelerinin uluslararası düzeyde kabul görmesi ve geçerliliğini güçlendirmek için çalışmaların devam ettiğini belirterek, Türk denizcisinin ve denizciliğinin başarısına güvendiklerini ve güçlü destek sunmaya devam edeceklerini söyledi.
GÜNDEM KORİDORU
12 Temmuz 2025