Tüketici hakem heyetlerine en çok şikâyet edilen konular belli oldu. Ticaret Bakanlığı İstanbul’daki heyetlerin verilerini paylaştı. İstanbul’da yılın ilk 10 ayında 160 bin tüketici şikâyeti geldi. Tüketiciyi isyan ettirenlerde zirve yine değişmedi. Şikâyet sıralamasında ise ilk sırada perakende sektörü yer aldı.
Ticaret Bakanlığı’na 2023 yılının ilk 10 ayında tüketici şikâyeti yağdı. İstanbul’da tüketici hakem heyetlerine gelen şikâyetler ile ilgili verileri paylaşan Bakanlık, en çok şikâyet edilen konuları paylaştı. Verilere göre, tüketiciyi isyan ettiren sektörlerin başında parekende yer alırken artan fiyatlar, yanlış etiketler, gramaj ve ambalaj gibi sorunlar en çok şikâyet edilen konular oldu.
İstanbul’da görevli 37 tüketici hakem heyetine ocak-ekim döneminde toplam 159 bin 323 başvuru yapıldı. Değerlendirilen başvurulardan 65 bin 565’inde tüketici lehine karar verildi.
Bu dönemde işlem gören dosyaların toplam mali değeri 816 milyon 705 bin 581 lira olarak hesaplandı. Anadolu Yakası’nda en fazla başvuru 8 bin 819 ile Ümraniye’den, Avrupa Yakası’nda ise 6 bin 631 ile Küçükçekmece’den geldi.
İstanbul’daki başvuruların sektörel dağılımına bakıldığında, 10 aylık dönemde yüzde 53,72’yle perakende sektörünün ilk sırada olduğu görüldü. Bu sektör, 85 bin 595 başvuruyla ilk sırada yer aldı.
Perakende ticareti, sektör belirtilmeyen ve elektronik ortamda yapılan diğer başvurular, diğer hizmetler sektörü, abonelikler, finansal hizmetler, ulaşım-sağlık-eğitim, turizm hizmet sektörleri takip etti. İstanbul İl Tüketici Hakem Heyeti, bu dönemde 15 bin 671 başvuruyla Türkiye genelinde en fazla başvuruyu alan yer oldu.
İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerince 14 Ekim-13 Kasım döneminde ulusal marketler, ekmek fırınları, haller ve pazar yerleri, oto galerileri, AVM’ler ve restoranlar başta olmak üzere birçok işletmede denetimler gerçekleştirildi. Bu denetimlerde fiyat etiketi, kasa-reyon fiyat farkı, haksız fiyat artışı, gramaj ve ambalajlar, stokçuluk, künye, yetki belgesi, elektronik iletiler dahil 17 bin 875 ürün ve hizmet incelendi. Denetimler sonucu, 2 bin 18 üründe kanuna aykırılık tespit edildi, 5 milyon 414 bin 988 lira idari para cezası uygulandı.
GÜNDEM KORİDORU
22 Kasım 2024