PARÇALI BULUTLU
Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) 64. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Ankara’daki Genel Kurul Salonu’nda gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, burada yaptığı konuşmada TSE’nin faaliyetlerini ve Türkiye’nin sanayi alanındaki hedeflerini değerlendirdi.
Bakan Kacır, TSE’nin geçen yıl uygunluk değerlendirme alanında 61 bine yakın belge ve rapor düzenleyerek güvenli, kaliteli ve çevre dostu ürünlerin vatandaşlarla buluşmasını sağladığını vurguladı. İthalat denetimlerinde 205 bin ürün kontrol edilerek standartlara uygun olmayan 5 bin ürünün Türkiye’ye girişi engellendi. Bu denetimlerin, yerli üreticiyi haksız rekabete karşı koruyan stratejik bir araç olduğunu ifade etti.
TSE’nin 48 helal uygunluk belgesiyle vatandaşların inanç ve değerlerine uygun ürünlere erişimini kolaylaştırdığı belirtildi. Ayrıca, 161 ayna komite ve 2 bin 780 uzmanla yapay zekadan kuantum teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede küresel standardizasyon çalışmalarına katkı sağlandığı kaydedildi. Bakan, TSE’nin bu faaliyetleriyle Türkiye’nin küresel helal ekonomisindeki yükselişine destek olduğunu dile getirdi.
Kacır, Türkiye’nin 22 yılda ürün ihracatını 36 milyar dolardan 265 milyar dolara çıkararak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Sanayinin yeşil dönüşümüne destek veren TSE, 17 organize sanayi bölgesini Yeşil OSB olarak tescil etti. Bakan, 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın Türkiye’de üretilmesini hedeflediklerini belirtti.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nde TSE’nin test, gözetim ve teknik eğitim hizmetleriyle yerli üretime 664 milyon dolarlık katkı sağladığı ifade edildi. Yakında hizmete açılacak Ankara Kalite Kampüsü ile sanayicilerin yüksek maliyetli test ve deney hizmetlerine uygun fiyatlarla erişebileceği belirtildi. Bu kampüs, TSE’yi bölgesel bir oyuncu haline getirmeyi amaçlıyor.
TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, yüksek teknoloji ürünlerine yönelik yerli standart altyapısı kurarak sanayiye yön vermeyi hedeflediklerini söyledi. Avrupa Yeşil Mutabakatı sürecinde sanayicilere yeni belgelendirme modelleriyle destek olunacağı ve ihracat kapasitesinin artırılacağı kaydedildi. Şahin, 2027’de İstanbul’da ISO Genel Kurulu’na ev sahipliği yapacaklarını duyurdu.
Bakan Kacır, TSE’nin dijital teknolojilerden iklim dostu üretime kadar sunduğu hizmetlerle sanayinin ikiz dönüşümüne liderlik edeceğini ifade etti. Türk Devletleri, Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle bilgi paylaşımı yapılarak bölgesel ekonomik işbirliklerinin derinleştirileceği belirtildi. TSE’nin dijitalleşme projeleriyle yıllık 33 milyon TL tasarruf sağladığı vurgulandı.
TSE, 2024 yılında gerçekleştirdiği 205 bin ürün denetimiyle standartlara uygun olmayan 5 bin ithal ürünün Türkiye’ye girişini engelledi. Bu denetimler, yerli üreticiyi haksız rekabete karşı korudu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye’nin 2025’te ürün ihracatının 265 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Bu rakam, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.
TSE, çevresel sürdürülebilirlik esaslı üretim anlayışını benimseyen 17 organize sanayi bölgesini Yeşil OSB olarak tescil etti. Bu proje, sanayinin yeşil dönüşümünü hızlandırmayı hedefliyor.
GÜNDEM KORİDORU
22 Mayıs 2025