AÇIK
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, mevcut kur politikası ve yüksek faiz oranlarının ihracatçıları zorladığını, üretimde ciddi riskler oluşturduğunu açıkladı.
Türk lirasının reel değerlenmesi, maliyetlerin döviz kurlarına kıyasla daha hızlı artmasıyla ihracatçıların en büyük sorunu haline geldi. Geçen yıl enflasyon yüzde 45 seviyesindeyken, döviz kurlarındaki artış yüzde 18-19 bandında kaldı, bu da yüzde 30-35’lik bir maliyet makası oluşturdu. Kileci, enflasyonla paralel hareket etmeyen kurun, ihracata dayalı üretimde ciddi sıkıntılar yaratabileceğini belirtti.
Merkez Bankası’nın haziran ayında politika faizini yüzde 46’da sabit tutması, piyasalarda faiz indirimi beklentilerini erteledi. Ekonomistler, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler ve petrol fiyatlarındaki artışın enflasyon baskısını artırdığını, bu nedenle faiz indiriminin kısa vadede zor olduğunu ifade ediyor. Kileci, faiz indiriminin baskıyla değil, doğru zamanda ve koşullarda yapılması gerektiğini vurguladı.
İthalata dayalı ihracat modeli, geçmişte avantaj sağlasa da artık katma değerli üretim için planlı bir dönüşüm gerekiyor. Kileci, emek yoğun sektörlerde milyarlarca liralık yatırımların zarar görmemesi için devlet destekli bir dönüşümün şart olduğunu belirtti. Türkiye’nin tekstil sektöründe iş gücü maliyetleri 1.500-2.500 dolar arasında seyrederken, Bangladeş’te bu rakam 200 dolara kadar düşüyor.
Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programının 300 milyar TL’den 500 milyar TL’ye çıkarılması, ihracatçıların finansman ihtiyacına yanıt olabileceğine vurgu yapan Kileci, bu kaynağın doğru maliyetlerle ve doğru sektörlere yönlendirilmesi gerektiğini, demiryolu yatırımlarının da programa dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
GÜNDEM KORİDORU
06 Temmuz 2025