DOLAR 36,6668 0.05%
GBP 47,6745 0.11%
EURO 40,1661 0.25%
ALTIN 3.567,630,90
BIST 10.835,15-0,25%
BITCOIN 3047785-0.71172%
ETH 69859-0.08435%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

Tekstilde yüksek maliyetler ihracat ve istihdam kaybettirdi

Tekstilde yüksek maliyetler ihracat ve istihdam kaybettirdi

Tekstil ve hammaddeleri sektörü, 2024’ü 11,5 milyar Dolarlık ihracatla kapattı. Küresel durgunluk, üretim maliyetlerindeki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle sektör, bir önceki yıla göre yüzde 1,3’lük kayıp yaşadı. İhracatta ve İstihdamda gerilemeler oldu.

22/01/2025 16:36

Türk tekstil sektörünün çatı kuruluşu olan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), sektörün yaşadığı sorunların çözüm önerileriyle ilgili basın toplantısı dün Divan İstanbul’da düzenlendi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz’ün ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda tekstil ve hammaddeleri sektöründe 2024 yılında yaşanan gelişmeler ve 2025 beklentileri paylaşıldı. Tekstil ve hammaddeleri sektörü; 2024 yılını 11,5 milyar dolarlık ihracatla kapattı.

İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları M. Fatih Bilici ve Ali Sami Aydın ile İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe’nin katılımıyla düzenlenen toplantıda değerlendirmelerde bulunan Ahmet Öksüz, “2023 yılında yaşanan deprem felaketi başta olmak üzere, küresel ticarette yaşanan daralma, yüksek enflasyon ve üretim maliyetlerinde yaşanan yüksek artışlar neticesinde 2024 yılı, sektörümüz açısından birçok diğer sektörde olduğu gibi zorlu geçti. Ancak, 2024’te yaşanan sorunların arkasındaki ana sebep küresel ölçekte yaşanan durgunluk oldu. AB ve ABD gibi dünyanın en büyük tekstil pazarlarında yüzde büyük oranda kayıplar yaşandı. Bu kayba rağmen, bu coğrafyalarda pazar payımızı koruyabildiğimiz için mutluyuz. 2025 için ise sektör olarak 12 milyar dolarlık bir hedef belirledik.” ifadelerini kullandı.

‘İSTİHDAMDA GERİLEDİK’

Maliyetlerde ise döviz bazında ciddi artışların söz konusu olduğunu söyleyen, özellikle küresel ölçekte yaşanan daralmanın da etkisiyle bu maliyet artışlarını sektörün fiyatlarına yansıtamadığını ifade eden Ahmet Öksüz şunları söyledi:

“Küresel talep daralmasının yanında iç piyasada üretim maliyetlerindeki artış, döviz kurundaki artışın ve enflasyonun gerisinde kalması sebeplerinden dolayı ihracatımız arzuladığımız seviyede gerçekleşmedi. Hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörleri 2022’de toplam 36,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken 1,3 milyon kişiye de istihdam sağlıyordu. İki yıldır sektörlerimizin hem ihracatında hem de istihdamında ciddi gerilemeyle karşı karşıya bulunuyoruz. İhracatımız 36,4 milyar dolardan 30 milyar dolar seviyelerine düşerken, 1,3 milyonluk istihdamımız da yaklaşık 1 milyona geriledi. İstihdamımız gerilemelere rağmen hala 1 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Perakende sektörü ilave edildiğinde 2 milyonun üzerinde istihdam sağlanabiliyor. Üretim verilerine baktığımızda 77,2 milyar dolarlık bir üretim var. Bunun yaklaşık 45 milyar doları tekstil ve hammaddeleri, 32 milyar doları ise hazır giyim sektörü.

‘EN FAZLA DÖVİZ KAZANDIRAN SEKTÖRÜZ’

“Sektörümüz dünyanın en büyük 5’inci ihracatçısı ve üreticisi. Avrupa Birliği’nin ise en büyük 2’inci tedarikçilerinden. Bütün alt ürün gruplarında ilk 5’te olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu da bizi ayrıcalıklı bir pozisyona sokuyor. Türkiye’den dünyaya ihracat yüzde 1 oranlarındayken tekstil ve ham maddeleri sektörümüz dünya ihracatında yüzde 3,4 oranında. Türkiye ekonomisine ilişkin verilerimize baktığımızda; hazır giyim sektörle birlikte 7 milyar dolar ihracatla Türkiye’nin en büyük 3’üncü sektörüyüz. Aynı zamanda Türkiye’ye en fazla döviz kazandıran bir sektörüz. Yılda 18 milyar dolar değerinde net döviz getirisi sağlıyoruz. Dış ticaret fazlası veriyoruz.”

‘DİR’ KAPSAMINDAKİ İTHALATA DİKKAT

Tekstil sektörü olarak ‘ithalatta haksız rekabetin’ önlenmesine büyük önem verdiklerini dile getiren Ahmet Öksüz, “Haksız rekabet firmalarımızın üretimini, istihdamını, ihracatını ve Türkiye ekonomisini doğrudan etkiliyor. İlave Gümrük Vergileri’nin belirli oranlarda artırılması tek başına fayda getirmiyor. Çünkü, Dahilde İşleme Rejimi, Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşması bulunan ülkelerden ve Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan ithalatta İlave Gümrük Vergileri’nden muaf. Türkiye geneli ithalatta Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Payı gerilerken, tekstil ve hammaddeleri sektöründe bu pay artıyor. Artan İlave Gümrük Vergileri (İGV)’nden sonuç alınması için Dahilde İşleme Rejimi’nin disipline edilmesi gerekiyor. Zira DİR kapsamında ithalat iplik sektörümüzde yüzde 50’yi bulabiliyor. Bu orana Serbest Ticaret Anlaşması ve AB ülkelerini eklediğimizde oran yüzde 60’ı buluyor. İthalatın zaten yüzde 50’sinden fazlası çeşitli sebeplerle vergisiz yapılıyor.

“DİR, Serbest Ticaret Anlaşması ve AB’den ithalat sebebiyle İlave Gümrük Vergilerinden muaf ithalat; sadece Tekstil sektörünü değil Türkiye ekonomisinin de büyük oranda vergi kaybına sebep oluyor. DİR kapsamında yapılan ithalatta numune uygulamasına geçilmeli. Sadece numune alınıp dosyaya konulsun diyoruz. En azından ne ithal edildiği dosyada yer alır. DİR kapsamında getirilen ürünler için bir boşluk var. Bu boşluk kapatılmalı.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.