TCMB’de Hafize Gaye Erkan’ın istifasının ardından başkanlığa atanan Fatih Karahan, yurt içi piyasaların odaklandığı yılın ilk enflasyon raporuna ilişkin tanıtımını gerçekleştirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu hafta sonu atanan yeni başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımını gerçekleştirdi. Hafize Gaye Erkan’ın istifa etmesinin ardından göreve gelen Karahan kamuoyu karşısına ilk kez geçti. Karahan, göreve başlamasının ardından yaptığı ilk açıklamasında “Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız” mesajını vermişti. TÜİK tarafından bu hafta başında Ocak ayı enflasyonu açıklandı. Enflasyonda aylık bazdaki artış yüzde 6,7 olurken, yıllık bazda yüzde 64,86 artış gerçekleşti. Karahan, Merkez Bankası olarak güçlü ekip ile birlikte dezenflasyonu tesis etmeye yönelik çalışmalara kararlılıkla devam edecekleri mesajını verdi.
Bir önceki rapor döneminden bu yana göstergelerin para politikasının doğru yolda ilerlediğini teyit ettiğini belirten Karahan, enflasyon hedefle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını söyledi. Kalıcı fiyat istikrarına kadar politika duruşunu sürdüreceklerini ve orta vadede ekonomiyi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracakların sözlerine ekledi. TCMB Başkanı Karahan, enflasyon küresel düzeyde hedeflerin üzerinde seyrettiğini, gelişmekte olan ülkelerin bir kısmında enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirimlerinin devam ettiğini ifade etti. Küresel ölçekte parasal sıkılığın korunacağının değerlendirildiğini belirtti. Karahan, geçen yılın son çeyreğinde Türkiye’de enflasyonun önceki rapor tahminleriyle tutarlı seyrederek yüzde 64,8 seviyesinde gerçekleştiğini anımsattı. Karahan sözlerini, “Sıkılaşma adımlarımızla Türkiye’de talepte dengelenme başlamıştır. Yurt içi talebin dezenflasyon yönünde ilerlemesini sağlamak için parasal duruşumuzu korumakta kararlıyız.” ifadeleri ile sürdürdü. Enflasyon görünümünde bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceklerinin altını çizen Karahan, fiyatlama davranışlarını yakından takip ettiklerini, orta vadede ekonomiyi kalıcı fiyat istikrarına kavuşturacaklarını belirtti. Karahan son dönemde ithalat eğiliminin zayıfladığını, Ocak verilerinin dış ticaret dengesindeki iyileşme eğilimine işaret ettiğini vurguladı. Talebin zayıflaması ve beklentilerin iyileşmesiyle cari dengede düzelme izlendiğini, 2024’de yurt içi talepteki dengelenmeyle birlikte cari dengedeki iyileşmenin süreceğini düşündüklerini ifade etti.
TCMB Başkanı Karahan, enflasyon ana eğiliminin tahminlerden daha hızlı gerilediğini belirterek, “Bununla birlikte ana eğilim üzerindeki riskler mevcuttur. Özellikle ücret ayarlamalarının talep üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor olacağız.” ifadelerini kullandı. Zorunlu karşılıklar aracılığıyla 1 trilyon TL’den fazla likiditenin sterilize edildiğini belirtti. Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını vurgulayan Karahan, gerektiği ölçüde ölçüde bu seviyenin sürdürüleceğini vurguladı. Enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görünmesi halinde parasal sıkılığın gözden geçirileceğini ifade etti. Karahan TL mevduat faizlerinin yeniden artmaya başladığını, TL mevduata geçişin sürdüğünü belirterek, “Bununla birlikte Ocak ayında TL payının artışının yavaşladığını gördük. Son düzenlemeyle bunu yeniden hızlandıracağız.” diye konuştu. Kredi büyümesinde oluşacak aşırılıklara izin vermeyeceklerini, getiri eğrisinde normalleşme izlendiğini vurguladı.
TCMB Başkanı Karahan, enflasyonda 2024 ve 2025 tahminlerinin değişmediğini, 2024 enflasyon tahmininin yüzde 36, 2025 tahmininin yüzde 14 olarak korunduğunu belirtti. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanmasının öngörüldüğünü vurguladı. Karahan, sıkı para politikası ve maliye politikasının eşgüdümünün katkısıyla iç talepteki dengelenmenin devam edeceğini sözlerine ekledi. Karahan, enflasyonun tepe noktasını göreceği Mayıs sonuna kadar Ocak ayında olduğu gibi bazı geçici etkiler görüleceğini, Mayıs sonrasında yıllık manşet enflasyonda dezenflasyon dönemine girileceğini ifade etti.
GÜNDEM KORİDORU
21 Kasım 2024