Dosya

Sürdürülebilirliğin ilk kuralı; enerji yönetimi

Hem yerel hem de global dünyada meydana gelen felaketler, “doğru enerji yönetimi” konusunu gündemin üst sıralarına taşıyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası09.06.2023
Sürdürülebilirliğin ilk kuralı; enerji yönetimi

Hem yerel hem de global dünyada meydana gelen felaketler, “doğru enerji yönetimi” konusunu gündemin üst sıralarına taşıyor. Türkiye genelini derinden sarsan olumsuzluklar zincirinin son halkası olan 6 Şubat depremi ve ülkemizi yakından etkileyen İran ile yaşadığımız doğalgaz krizi, yenilenebilir enerjinin ve depolama sistemlerinin önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Türkiye'nin en büyük enerji depolama sistemlerine sahip olan Teksan’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, enerjide sürdürülebilirliğin sağlanması için olmazsa olmaz olan enerji depolama sistemlerini ve enerji yönetiminin doğru yapılması için gerekenleri dergimize anlatıyor.


DOĞRU ENERJİ YÖNETİMİ İÇİN TEMEL ADIMLAR

Çeyrek asırdır jeneratör alanında üretimde bulunan ve 140’tan fazla ülkeye ihracat yapan Teksan’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, toplam 70 bin metrekareye yakın kapalı alana sahip fabrikalarında yıllık 15 bin adet jeneratör üretim kapasitesine sahip olduklarına vurgu yaparak, enerji yönetimi konusuna dair şöyle bir değerlendirme yapıyor; “İçinden geçmekte olduğumuz zor günler, yaşadığımız felaketler, dünyayı tehdit eden küresel ısınma gibi yaşadığımız pek çok çevresel zorluk karşısında dünyamız bize artık küresel bazda farklı politikalara ihtiyaç olduğunu haykırıyor. Avrupa Birliği’nin karbon nötr hedefleri ve Yeşil Mutabakat, önümüzdeki süreçte yenilenebilir enerji kaynakları ile üretim konusunu ön plana alıyor. Bu anlamda da sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji kaynakları, enerji depolama sistemlerinin önemini her geçen gün artırıyor.”

“AR-GE’YE YATIRIM YAPAN İLK 250 ŞİRKET ARASINDAYIZ”

Değerlendirmesini yakın gündemden örneklerle somutlaştıran Başkan Ebru Ata Tuncer; “6 Şubat felaketi, maalesef bize bu sistemlerin bu durumlarda ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Yine aynı şekilde geçtiğimiz yıl İran ile yaşadığımız doğalgaz akışının durması krizinde sanayicimiz zor durumda kalmış bazı fabrikalara doğalgaz sağlanamamıştı. Bu örnekler bize ne yapmamız gerektiğini de söylüyor” diyerek, doğru yönetimin nasıl yapılması hususuna şu yanıtı getiriyor; “Nasıl yapmamız konusuna gelince AR-GE’yi odak noktamıza koyup sektörü geliştirme hedefiyle yolculuğumuza devam ediyoruz. Bu noktada katma değerli yerli bir ürün üretmek ve ülkemizin sanayisine katkı sağlamak bizim için çok değerli. 2021 yılında 10,3 milyon TL’lik Ar-Ge harcaması ile Ar-Ge’ye yatırım yapan ilk 250 şirket içinde 231’inci sırada yer alıyoruz.”


ELEKTRİK, ISITMA VE SOĞUTMADA TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ ÜRETİCİSİ

Türkiye’nin ilk hibrit jeneratörü, yerli kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri gibi sektörde ses getiren birçok başarılı projeyi hayata geçiren Teksan’ın 2015 yılında Türkiye’nin ilk hibrit jeneratörünü pazara sunduklarını belirten Tuncer, yüzde 90’a varan enerji verimliliği sağlarken elektrik, ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarını aynı anda karşılayan kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinin de Türkiye’deki ilk yerli üreticisi olduklarının altını çizdi.

Dosya Haberi
Yorum Yaz