Yazarlar

Sürdürülebilir ihracat yılı 2022

2022 yılını geride bırakmaya hazırlanırken derneklerin ve farklı sektörlerin ihracat birliği başkanları açıklamalarda bulundu. Genel olarak sürdürülebilirlik çerçevesinde   2022 hedeflerinin üstünde geçirdiğini söyleyen başkanlar,  2023 yılı hakkında da umutlu konuştu.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası26.12.2022

2022 yılını geride bırakmaya hazırlanırken derneklerin ve farklı sektörlerin ihracat birliği başkanları açıklamalarda bulundu. Genel olarak sürdürülebilirlik çerçevesinde  2022 hedeflerinin üstünde geçirdiğini söyleyen başkanlar, 2023 yılı hakkında da umutlu konuştu.

2022’nin bitmesine sayılı günler kala ihracatın önde gelen dernek başkanları bu yılki faaliyetleri ve gelecek yılki planlarından bahsetti. İhracatta belirlenen rakamların üstüne çıkan şirketler 2023 yılında da daha fazla ihracat yaparak büyümeyi sürdürmek istiyor.

2023’DE 223 MAĞAZA

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu; “Global moda markalarından biri olarak odak noktalarımız, Sürdürülebilirlik ve Dijital Dönüşüm. Bu iki konuda özellikle bu yıl güzel mesafeler katetmeyi başardık. Örnek verecek olursak, sürdürülebilirlik konusunda Giresun’da yer alan üretim tesislerimizin güneş enerjisiyle çalışması için bir proje başlatarak daha az su ve enerji kullanımına odaklandık. Aynı şekilde sürdürülebilir moda felsefemiz ile global mağazalarımıza koleksiyon tanıtımlarını artık tamamen dijital showroomlarda sunmaya başladık. Koleksiyonlarımızın 2025 yılında yüzde 90’ını geri dönüştürülmüş malzemelerden üretmeyi hedefliyoruz. Dijitalde de iddiamız, bu alanda da öncü olmak. Bu bağlamda şu anda hizmet verdiğimiz tüm kanallarda dijital entegrasyonu sağladığımızı belirtebilirim. Müşteri deneyimini kolaylaştırmak ve kişiselleştirmek adına uzun süredir omnichannel yoluyla uçtan uca hizmet sunuyoruz. Müşterilerimiz online’da yaptığı alışverişi mağazalardan teslim alabiliyor ya da değişim isteğini sosyal medya üzerinden iletebiliyor.   Buna benzer pek çok uygulama sayesinde, toplam cironun yüzde 3’ü seviyesinde olan e-ticaretimiz pandemi döneminde yüzde 40’lar seviyesine geldi. Mağazaların açılmasıyla birlikte şu anda yüzde 20’ler seviyesindeyiz. Bu da dünya ortalamalarına çok yakın bir seviye. Bu işi en iyi uygulayan İngiltere ile aşağı yukarı aynı sonuçları alıyoruz. Ancak dünyanın moda merkezi İtalya dahi bizden çok daha düşük bir e- ticaret performansı gösteriyor.

Dünya erkek giyim modasının zirvesinde söz sahibi olmaya başlayan Damat, Tween ve D’S damat markalarımız ile aynı zamanda “Made in Türkiye” markasını güçlendirici bir vizyona sahibiz. Markalarımızla ülkemizin birer bayrak taşıyıcısıyız, bu nedenle dünya çapında yer aldığımız ülke sayısını ve buna paralel online’daki etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz. 2023 yılında, yurt dışında 23 yeni mağaza açarak toplam sayımızı 223’e çıkarmayı planlıyoruz.

Dünya trendlerini yakından takip ediyor, geleceğe yönelik öngörülerimiz sayesinde sektörümüzde yaşanan hemen hemen her değişime öncülük ediyoruz. Bunun bir örneğini de AB’nin stratejik önceliklerinde ikiz dönüşüm olarak yer alan dijital ve yeşil dönüşüm konusunda attığımız adımların hızı oldu. AB’nin bu iki önceliği konusunda yıllar önce yapmaya başladığımız yatırımlar sayesinde de yeni dünya düzenine hızla adapte olmuş durumdayız.

2050 yılına kadar dünyanın ilk karbon nötr kıtası olmayı hedefleyen Avrupa’da, Yeşil Mutabakatın getireceği Sınırda Karbon düzenlemesi gibi pek çok uygulamaya karşı hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Bunun da bize 2023 yılında yeni avantajlar sağlayacağına inanıyorum. “diye konuştu.

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu

YIL SONUNDA 30 MİLYAR DOLAR İTHALAT

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik; “Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek koordinatör birliği olan OİB’in öncülüğünde bu yıl sektörel ihracat hedefimizi 33 milyar dolar olarak belirlemiştik. Ancak başta çipler olmak üzere, küresel enflasyonist ortam, resesyon riski ve tedarik sorunlarının yıl boyunca devam etmesi bizi hedefimizden alıkoyacak. Diğer taraftan yüzde 85 Euro ile çalışan otomotiv endüstrisi bugüne kadar Euro-Dolar paritesi kaynaklı 2.5 milyar dolar kayıp yaşadı. Yılsonuna kadar bunun 3 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Kısaca sadece Euro-Dolar paritesi geçen yılkı seviyelerinde seyretseydi, yaşanan tüm sorunlara rağmen 33 milyar dolarlık hedefimize ulaşmış olacaktık. Yine de OİB’in son aylık verilerine baktığımızda Euro bölgesinde derinleşen daralmaya rağmen otomotiv ihracatımızda artışın sürdüğünü görüyoruz. Türkiye otomotiv endüstrisi olarak Kasım ayı ihracatımız geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 2,9 milyar dolar oldu. Böylece aylık bazda bu yılki en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Otomotiv endüstrisinin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 13,2 olarak gerçekleşti. Bu yıl ocak-kasım döneminde de yaklaşık yüzde 6 artışla 27,8 milyar dolar ihracata imza attık. Bugün itibariyle bu yılı 30 milyar doların üzerinde bir ihracat ile tamamlayacağımızı öngörüyoruz. 2023 yılında da bu yılın üzerinde bir rakam hedefiyle yola çıkacağız” dedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik

KASIM AYI İHRACATINDA YÜZDE 44’LÜK ARTIŞ

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkanı Müjdat Sezer; “Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak Kasım ayı sonu itibari ile son 12 aylık ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 oranında artış ile 4 milyar doların üzerinde gerçekleşmiştir. Sektörümüzün bu veriler ışığında 2022 yılını 4 milyar doların üzerinde bir ihracat ile kapatmasını bekliyoruz. Yine 2023 yılı sektör ihracat hedefimiz 4 milyar 300 milyon olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak kasım ayı ihracatımız geçtiğimiz yıla göre yüzde 44 oranında artış ile 854 milyon dolardan 1 milyar 232 milyon dolara yükselmiştir. Sektör olarak en fazla ihracat yapılan pazarlar sırasıyla; Irak, Rusya, BAE, İtalya, Birleşik Krallık’tır.  Sektör olarak 2023 yılı için beklentimiz Çin’e kanatlı ürünleri için sadece bir firma ile sınırlı olarak açılan ihracatın tüm firmalar için açılması ve bu sürecin tamamlanabilmesidir. Ayrıca kanatlı sektörü için en önemli hedef pazarımız lojistik açısından son derecede avantajlı, ihracatımıza istikrar sağlayacak, sektör ithalatı yüksek Avrupa Birliği’dir. Sektörümüzün en önemli hedefi kanatlı ürünleri ihracatının AB’ye açılmasıdır. Bu beklentilerimiz ve hedeflerimiz gerçekleştiği takdirde su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ihracatı bırakın 4,3 milyar doları rahatlıkla 5 milyar doların üzerine çıkabilecektir.” dedi.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkanı Müjdat Sezer

KARARLILIKLA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ

TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel; “Geride bırakmaya hazırlandığımız 2022 yılı her ne kadar ekonomik anlamda hem iş dünyası hem de vatandaşımızın için zor bir yıl olsa da 2023 yılında makroekonomik hedeflere ulaşabilmemiz için mevcut teknoloji ve üretkenlik seviyemizi daha üst noktalara taşımaya, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını daha fazla teşvik etmeye, finansal araçlarımızı çeşitlendirmeye ve imalat sanayisinde dışa bağımlılığı azaltmaya ihtiyacımız var. TÜGİAD olarak sadece üretim değil, yatırım, istihdam gibi konularda da ülkemizin en önemli oyuncuları olan sanayicimizin daha rekabetçi konuma gelebilmesi için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EKSENİNDE İHRACATIMIZI ARTTIRACAĞIZ

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir; Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak en önemli ihracat kalemlerimiz olan kadın ve erkek dış giyim, suni-sentetik ev tekstili, diğer ev tekstili ve pamuklu ev tekstili ürünlerimizi başta İspanya, Hollanda, Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa gibi büyük pazarlar olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediyoruz. Geçen yıl yüzde 32 artışla 970 milyon dolara yükselttiğimiz ihracatımız bu yıl ocak-kasım döneminde yüzde 16 artışla 1 milyar 26 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatımız da yüzde 16 artışla 1 milyar 111 milyon dolar olarak gerçekleşti.

UHKİB olarak, 2022 yılsonu hedefimizi 1 milyar 50 milyon dolar olarak belirlemiştik. Yılın ilk 11 ayında 1,03 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz dikkate alındığında, aynı performansın yılın geri kalanında devam edeceğini ve 2022 yılı için ihracat hedefimizi fazlasıyla gerçekleştireceğimizi söyleyebiliriz.

2023 yılı için henüz bir hedef belirlememekle birlikte, uluslararası ticarete engel olan salgın, savaş, enerji sıkıntısı gibi konuların ortadan kalmasını diliyoruz. Bunun olması durumunda Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ve birliğimiz üyesi firmalarımızın üretimden gelen gücü, kalitesi ve yenilikçi yaklaşımlarıyla her zaman hedefini yükselterek, ihracatı artıracağına inanıyoruz. Yeni Ar-Ge yatırımları, katma değeri yüksek, orijinal tasarımlı ürünlerin ihracatı ile küresel piyasalarda firmalarımızın yerlerini güçlendirebiliriz.

Değişen dünya düzeninde sorumlu birer dünya vatandaşı olarak üretimde sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi ekseninde karbon ayak izimizi minimuma indirmemiz de gerekiyor. Aynı şekilde Endüstri 4.0 ile birlikte insan makine ilişkisi yeniden şekillenirken yapay zeka trend takibinde yepyeni ufuklar açtı, tedarik üretim dağıtım süreci uçtan uca izlenebilir hale geldi. B2B ve B2C’ye yönelik pazarlama faaliyetlerinde iş yapma biçimlerimiz değişti. Bu değişimi firmaları olarak ayak uydurmak zorundayız. Küresel markaların tedarik süreçlerini de yeniden gözden geçirdiği bir dönemde, Made in Türkiye markasını kaldıraç olarak kullanabiliriz”diye konuştu.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir

“ÇİFTÇİMİZİ KALKINDIRMAYA VE ÜLKE REFAHINI ARTIRMAYA ODAKLIYIZ”

UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu; “Ocak-kasım döneminde yüzde 27,6 artışla 271 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) geriye dönük 12 aylık dönem ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 292 milyon dolar oldu. Bu yıl ihracatımızda önemli artışlar gördüğümüz bir yıl oldu. Geçen yıl yüzde 15 artışla 49 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz en büyük pazarımız Almanya, bu yıl da en büyük pazarımız olma özelliğini korudu. Ocak- kasım döneminde Almanya’ya yüzde 16 artışla 53,4 milyon dolar ihracat yaptık. Almanya’nın ihracatımızdan aldığı pay yüzde 20 düzeyinde.  Bu ülkeyi yüzde 17 pay ile Rusya takip ederken, üçüncü büyük pazarımız Irak da ihracattan yüzde 9 pay alıyor. Söz konusu dönemde, Irak’a yüzde 40 artışla 23,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ana pazarımız Avrupa Birliği Ülkeleri ve ihracatımızdan en büyük payı Avrupa Birliği Ülkeleri alıyor. İhracatımız için büyük önem arz eden Avrupa Birliği ülkelerini bu yıl Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri takip ediyor.

UMSMİB olarak bu yıl ihracat verileri mal grupları bazında değerlendirildiğinde; ön plana çıkan ürünlerimiz arasında ilk sırada Sebze Meyve Bitki Parçaları Konserveleri mal grubu yer alırken, Dondurulmuş Patates Konserveleri ikinci sırada, Gazlı Sular-Maden Suları-Gazozlar üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca geçen yıl aynı döneme göre kilogram başına ihracatta artışlar göze çarpıyor.

UMSMİB olarak 2022 yılında 260 milyon USD olan hedefimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Her platformda dile getirdiğimiz gibi, pandeminin başladığı 2020 yılı ve yine pandemi gölgesinde geçen 2021 yılında ihracatta yaşanan artışlar bizi yanıltmamalı. Önemli olan bu başarının sürdürülebilir olması ve normal şartlarda da devamlılığının sağlanması... Bu olumlu havayı sürekli kılmak için doğru analizi yapmamız ve bu verileri ve dönemi iyi okumamız gerekiyor. 2023 yılı için de her sene olduğu gibi bir öncekinden daha fazla ihracat yapmayı, ülkemize daha fazla döviz kazandırmayı amaçlıyoruz. 

Yeni dönemde gıda sektörüne olan talebin artacağından hareketle, işlenmiş gıda ihracatının 2023 yılında da artış göstereceğini tahmin ediyoruz. Alternatif pazarlar olarak, Uzak Doğu ve Rusya Federasyonu da bizler için yine önemli pazarlardan olacak” diye konuştu.

UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu

“HEDEFE EMİN ADIMLARLA İLERİYORUZ”

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin;“Pandeminin yıkıcı etkilerinin azalmasıyla birlikte ihracatta yeniden yükseliş trendine kavuşan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği olarak, 2021 yılında ulaştığımız 1 milyar 355 milyon dolarla tüm zamanların rekorunu kırmanın ardından, 2022 yılında hedefimize doğru ilerliyoruz. Bu yılın Ocak-Kasım döneminde ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artış ile 1 milyar 242 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde; dokuma kumaşlar, suni-sentetik iplikler, örme kumaşlar, pamuklu ev tekstili ve dokunmamış kumaşlar ve eşyalar en önemli ihracat kalemleri arasında yer alırken, en önemli ihracat pazarlarımız Almanya, İspanya, Birleşik Devletler, İtalya ve Fas oldu. 1 milyar 242 milyon dolarlık ihracata imza atan UTİB’in katma değerli üretim, etkin yurt dışı fuar katılımları, ticaret ve alım heyetlerinin de desteğiyle yıl sonuna kadar hedefine ulaşabileceği görülüyor.  Üretim ve ihracatta dünya sıralamasının üst basamaklarında yer alan sektörümüzün verilerine baktığımızda; bu yılın sonunda yine en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımızın 4,2 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. İkinci en büyük pazarımız olan Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesine de ihracatımızı yüzde 25 dolaylarında artırarak 1 milyar 650 milyon dolar düzeyine taşıyoruz. Ayrıca üçüncü büyük bölgemiz olan Afrika pazarına da ihracatımız 1,3 milyar dolar barajını aşacak” dedi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin

“ÜRETİCİLERİMİZİ SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞE HAZIRLIYORUZ”

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan; “Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) olarak bu yıl ocak-kasım döneminde yüzde 10,5 azalışla 133,1 milyon dolar ihracata imza attık. İhracat rakamımızdaki düşüşü iklimsel durumun ve soğuk havaların hasadı ötelemesine bağlayabiliriz.

2022 yılının 11 aylık döneminde Birliğimizin gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 93,4’lük kısmını, yani 124,3 milyon dolarlık bölümünü en fazla ihracatı yapılan ilk 15 ürün oluşturdu. Bu dönemde en önemli ihracat kalemlerimiz 30,77 milyon dolarla siyah zeytin, 27,1 milyon dolarla incir, 17.6 milyon dolarla kiraz ve vişne, 12 milyon dolarla domates ve 6,6 milyon dolarla da şeftaliden oluştu.

Ülkeler bazında incelediğimizde, Almanya, 2022 yılının ocak-kasım döneminde de en fazla ihracat yaptığımız pazar olma özelliğini korudu. Almanya’nın toplam ihracatımızdaki payı yüzde 41,9’a yükselirken, 56 milyon ihracat yaptığımız Almanya’yı sırasıyla; Hollanda, Rusya, Birleşik Krallık ve Hong Kong takip etti. Aynı dönemde 15 ülkeye yaptığımız ihracat 114 milyon dolara ulaşırken, birliğimizin toplam ihracatındaki payı da yüzde 85,8 oldu.

Birliğimizin, 2022 yılı ilk 11 ayında yaptığı ihracatta en büyük payı AB ülkeleri alıyor. Diğer önemli pazarlar arasında Rusya Federasyonu, Birleşik Krallık başta olmak üzere diğer Avrupa, Kuzey Amerika ve Uzak Doğu ülkeleri yer alıyor. Rusya pazarının genişletilmesi, Hindistan, Malezya, Singapur, Çin gibi Uzakdoğu ülkelerine ihracatın önündeki karantina engellerinin giderilmesi ve nakliye düzenlemeleri gibi bir dizi adımlarla ihracatın artırılması planlanıyor” dedi.

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan
Şirket Haberleri
Yorum Yaz