AÇIK
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası tanıtım çalışmaları kapsamında, BOSAV (Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı) ve Maximiles Black The Bodrum Cup iş birliğiyle gerçekleşen bu destansı yolculuk, STS Bodrum’u Akdeniz’in önemli limanlarına taşıdı. Nice, Bastia, Bonifacio, Acciaroli/Ascea gibi noktalara uğrayan STS Bodrum, bu rotası boyunca sadece bir okul gemisi olmakla kalmadı, aynı zamanda Türkiye’nin denizcilik ve çevre bilinci konularındaki kararlılığının da elçisi oldu.
Yolculuk süresince; iklim değişikliği, istilacı türler, deniz kirliliği ve mavi ekonomi gibi küresel meselelerin ele alındığı konferanslara ve temsillere aktif katılım sağlandı. En çarpıcı anlardan biri ise STS Bodrum’un kortej geçişlerinde Atatürk silüetli yelkeniyle Türkiye’yi gururla temsil etmesiydi.
STS Bodrum’un uluslararası yolculuğu, uğradığı her limanda özel etkinliklerle taçlandı:
Bu anlamlı yolculukta görev alan mürettebat ve destek ekibi, geminin başarıyla misyonunu tamamlamasında kilit rol oynadı. Kaptanlar Mustafa Cengiz ve Mehmet Çetin Bilgin liderliğindeki mürettebat, yolculuğun güvenli ve sorunsuz geçmesini sağlarken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden akademisyenler ve The Bodrum Cup komite üyeleri de bilimsel ve tanıtım faaliyetlerine katkıda bulundu. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Aras ve The Bodrum Cup Onursal Başkanı Erman Aras gibi isimler de bu vizyoner projede yer aldı.
STS Bodrum’un 23 Haziran’daki dönüşü, Bodrum Limanı’nda adeta bir festivale dönüştü. Tüm teknelerin korna çaldığı, bando takımının marşlar eşliğinde limanda yer aldığı coşkulu karşılama törenine denizciler, yerel halk ve basın yoğun ilgi gösterdi. Bu tarihi an, Bodrum’da hem denizcilik kültürünün hem de Cumhuriyet mirasının ortak bir coşkusuna dönüştü.
Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcıları, Liman Başkanı, Deniz Ticaret Odası Başkanı, Kent Konseyi Başkanı ve STS Bodrum’un tasarımcısı ve inşa sürecini yöneten deneyimli denizci Yücel Köyağasıoğlu gibi önemli isimler de bu anlamlı karşılamada hazır bulundu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, BOSAV, Maximiles Black The Bodrum Cup ve Bodrum Denizciler Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen bu yolculuk, Anadolu Sigorta’nın desteğiyle gerçekleşti. Görsel yapısı ve taşıdığı hikâyeyle gittiği her limanda dikkat çeken STS Bodrum, artık Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda Türkiye’yi temsil eden özel bir okul gemisi olarak hem Türkiye hem de dünya denizcilik tarihindeki özel yerini bir kez daha perçinledi.
36 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde ve 450 metrekare yelken alanına sahip olan STS Bodrum, Türkiye’nin ilk ve tek yelkenli okul gemisidir. 2001 yılında BOSAV öncülüğünde, Bodrum halkının katkılarıyla inşa edilmiştir. Deneyimli denizci Yücel Köyağasıoğlu’nun hem tasarımını yaptığı hem de inşa sürecini yönettiği STS Bodrum’da halen sistemli ve uygulamalı denizcilik eğitimi verilmektedir. Yapım süreci ise geleneksel ahşap yat üretimi açısından örnek bir model teşkil etmektedir.
GÜNDEM KORİDORU
12 Temmuz 2025