DOLAR 34,2299 0.32%
GBP 44,6979 0.56%
EURO 37,2413 0.44%
ALTIN 2.990,961,25
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23463062.31481%
ETH 903571.18004%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

SPK, projeden gayrimenkul yatırım fonu kurulmasına izin verdi

SPK, projeden gayrimenkul yatırım fonu kurulmasına izin verdi

26/07/2024 17:05

Sermaye Piyasası Kurulu, Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde değişiklik yapıldığını açıkladı. Gayrimenkul yatırım fonlarının şemsiye fon olarak kurulamayacağına ilişkin yasak kaldırıldı. Bu kapsamda teni gayrimenkul projeleri için fon kurulmasına izin verildi. Artık projeler için fon kurulabilecek.

SPK, gayrimenkul yatırım fonları ve proje gayrimenkul yatırım fonlarına yönelik değişiklikleri duyurdu. Artık yeni gayrimenkul projeleri için fon kurulmasına izin verilecek. Gayrimenkulde yeni kapalıları aralayan bu değişiklikle proje fonu aracılığıyla da gayrimenkul projelerine yatırım yapılabilecek. Ancak fon portföyü, yalnızca üzerinde proje geliştirilecek olan arsalar, gayrimenkul projeleri ve ilgili para ve sermaye piyasası araçlarından meydana gelecek.

GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI’NDA DEĞİŞİKLİK

Sermaye Piyasası Kurulu, Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde değişiklik yapıldığını açıkladı.

Devreye alınması planlanan proje gayrimenkul yatırım fonları ile birlikte fon altyapısı daha erişilebilir, esnek ve kapsayıcı hale gelecek.

Proje fonu aracılığıyla da gayrimenkul projelerine yatırım yapılacak. Projelere finansman desteği verilecek.

PROJELERE FİNANSMAN SAĞLANACAK

Bir şemsiye fon için yapılması gereken tüm giderler oransal olarak alt fonların portföylerinden karşılanacak. Ancak şemsiye fonun kuruluş giderleri ile fonların katılma payı ihraç giderleri hariç olacak.

Fona tescil edilen arsalarda ise üç yıl içinde projeye başlanması zorunluluğu gelecek.

Gayrimenkullerin menkulleşmesi ve erişilebilir hale gelmesini sağlayan gayrimenkul yatırım fonları, güvenli bir finansal yatırım modeli olarak gayrimenkul yatırımcılarının mülk edinebilmesini sağlayacak. 

Yeni düzenlemeler ile birlikte, sektörde daha dinamik ve sürdürülebilir bir büyüme bekleniyor.

PGYF İLE SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILDI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan  Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, bu düzenlemenin sektörün önünü açtığını ifade ederek şu açıklamalarda bulundu;

“Yatırım fonlarının şemsiye fon olarak kurulamayacağına ilişkin yasak kaldırıldı, projeden gayrimenkul yatırım fonu kurulmasının da önü açıldı.

Sektörümüz adına çok önemli gördüğümüz bu düzenleme, gayrimenkul sektörüne önemli katkı sağlayacak. Kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle finansman noktasında yaşanan sıkıntı, sektörde bir durgunluk oluşturmuştu. Bu nedenle düzenleme sektörün önünü açacak. 

ARZ SIKINTISI GERİDE KALACAK

Bu uygulamanın yurt dışında çok sayıda örneği var zaten, Türkiye’de de başarıyla uygulanacağını düşünüyoruz.

Düzenleme, kentsel dönüşümden sosyal konut ihtiyacına ve arz sıkıntısının giderilmesine kadar birçok alanda katkı sağlayacak. Konut arzının yanı sıra kentsel dönüşümü de hızlandıracak bu düzenlemeyi çok önemsiyoruz.

Düzenleme ile birlikte her iki tarafta da verimli bir finansman modeli hayata geçmiş oldu, düşük maliyetli finansmana erişim herkes için cazip olacak. Hali hazırdaki gayrimenkul yatırım fonlarımızla birlİkte yeni yönetmeliğe uygun şekilde hızlı adımlar atacağız.

En az 10 karakter gerekli