Türkiye’de İş Dünyası dergisinin marka etkinliği olan Mahkeme Sohbetleri’nin 19’uncusunda inşaat ve gayrimenkul sektöründeki son gelişmelere dikkat çekildi. 2024 değerlendirmesi yapılan toplantıda, 2025 için umut verici beklentiler olduğu gündeme getirildi. Türkiye’de konut talebinin her dönemde artış gösterdiği vurgulanırken, ihtiyacı karşılayabilmek için arzın daha fazla artması gerektiği vurgulandı. Öte yandan konut kredisindeki faiz oranları konusunda olumlu gelişmelerin olabileceği ve bu gelişmelerin tüm sektöre yansımasının arzu edildiği dile getirildi. Toplantıda ekonomik olarak yaşanan belirsizliklerin, yüksek enflasyon ve yüksek faizlerin sektörü direkt olarak etkilediği belirtilirken arzda bir artış gözlemlenirse, artışın fiyatlarda bir rahatlama oluşturacağı temenni edildi.
Türkiye’de İş Dünyası dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak’ın moderatörlüğünde düzenlenen buluşmaya; Ekizoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Gayrimenkulve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz, Fuzul Tasarruf Finansman A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Erkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı, Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halit Sönmez, Yeşil Vadi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, Yüksek İnşaat Mühendisi Salih Bal, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ve Türkiye’de İş Dünyası dergisi Yazı İşleri Müdürü Hüsne Pamuk katıldı.
Dövizdeki değişimlerin inşaat sektörü üzerindeki etkilerini değerlendiren Ekizoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ekiz, “Döviz konusunda girişler kolay oluyor ancak çıkışlar zorlaşıyor. Bir dönem dövizdeki değişimler nedeniyle çıkış yapmak mümkün olmuyordu. Şu an ise piyasa buna uygun olmadığı için çıkış yapılamıyor” dedi.
Ekiz, dövizdeki artışın satışları kolaylaştırdığını belirterek “Döviz arttığında, satışlar daha kolay hale geliyor. Ancak şu an döviz artmadığı için yabancı yatırımcılar, dövizi ucuza bozduklarını düşünüyor ve Türkiye’deki projelere olan ilgilerini artırıyor” diye konuştu.
Türkiye’ye girecek olan yabancı yatırımcılar için ise metrekare birim fiyatlarının dövize kıyasla pahalı olduğunu belirten Ekiz, “Bugün Türkiye’deki metrekare birim fiyatları çok yüksek seviyelerde. Özellikle Dubai’deki projelerle kıyaslandığında durum böyle. Orada prime lokasyonlarda 6-7 bin Dolar arasında metrekare fiyatları söz konusu. Türkiye’de ise Gayrettepe-Levent hattında nitelikli projelerde metrekare fiyatları 10-12 bin Doların altında değil” dedi.
Sektördeki arz sıkıntısına da değinen Ekiz, özellikle Kalamış ve Bağdat Caddesi gibi bölgelerde metrekare birim fiyatlarının tam anlamıyla işlemeyeceğini ifade ederek, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Yurt dışından gelen yatırımcılar, bu bölgeleri ayrı tutuyor. Apartman projelerinde fiyatlar farklı oluyor. Yalıların metrekare fiyatları, toplu konut projelerindeki fiyatlarla kıyaslanamaz. Özellikle Emlak Konut’un içinde bulunduğu projelerde metrekare fiyatları hala yüksek seviyelerde.”
Türkiye’de konut talebinin her dönemde artış gösterdiği vurgulanırken, ihtiyacı karşılayabilmek için arzın daha fazla artması gerektiği vurgulandı.
2024 yılı, konut sektöründe bazı dalgalanmalarla geçse de genel olarak sektördeki hareketlenme yılın ikinci yarısında hız kazandı. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, yılın başında sakin bir seyir izlenirken Mart ayından itibaren konut satışlarında artış gözlendiğini belirterek, yıl sonunda 1 milyon 478 bin konut satışına ulaşıldığını ifade etti. Maya, bu rakamın Türkiye tarihindeki en yüksek konut satış rakamlarından biri olduğunu vurgulayarak, ikinci yarıda sektörün hareketlendiğini ve yeni proje üretiminde büyük bir artış yaşanmadığını belirtti.
2025 yılı ise Ocak ayında hareketli bir başlangıç yaptı. Gayrimenkul satışları 238 bin adete ulaşırken, konut satışları ise 112 bin seviyesinde gerçekleşti. Bu, uzun dönem ortalamalarının üzerinde bir rakam olarak değerlendirildi. Maya, gayrimenkul değerlerindeki hızlı artışın olmamasının, alıcı tarafı için daha uygun bir piyasa ortamı oluşturduğunu ve satıcıların ise değer artışını realize etme motivasyonuyla satışa yöneldiğini söyledi.
Fuzul Tasarruf Finansman A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal ise 2024’te yüksek faiz oranlarının sektörde daralmaya yol açtığını, ancak konut kredilerine erişimin zorlaşmasına rağmen ikinci el konut satışlarında artış görüldüğünü belirtti. Akbal, ekonomik tedbirlerle 2025’te sektördeki olumsuz etkilerin azalmasını beklediğini vurguladı.
Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halit Sönmez de 2024 yılının beklentilerin altında kaldığını, ancak yılın son çeyreğinde ciddi bir artış yaşandığını söyledi. 2025 yılı için ise konut talebinin artacağını öngören Sönmez, fiyat artışlarının ve faiz oranlarının yüksek olmasının, konut alımını frenleyeceğini ifade etti.
Yeşil Vadi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, 2024’ün sektörde zorluklarla geçtiğini, ancak şirketlerinin öz sermaye ile ilerleyerek süreci rahat atlattıklarını söyledi. Ertuğrul, faizlerin düşmesi durumunda sektörün rahatlayacağını ve doğru fiyat ile doğru lokasyonların sorunları çözebileceğini belirtti.
Erkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı da 2024 yılında faizlerin yüksek olmasının sektördeki konut projelerinde düşüşe neden olduğunu, ancak faizlerin düşmesiyle birlikte hareketliliğin başladığını söyledi. Erkanlı, özellikle 2025 ve 2026 yıllarında sektörde güzel bir hareketlenme beklediğini ifade etti. Ayrıca, kentsel dönüşüm projelerinin de sektördeki ivmeyi artıracağına dikkat çekti.
Türkiye’de İş Dünyası dergisi tarafından düzenlenen Mahkeme Sohbetleri’nde, inşaat ve gayrimenkul sektöründeki gelişmeler ele alındı. Konut talebinin arttığı ancak arzın yetersiz olduğu vurgulandı. 2024’te piyasa dalgalı ilerlerken, ikinci el konut satışları yükseldi. 2025’te faiz oranlarının düşmesiyle sektörde hareketlilik bekleniyor. Döviz artışının yabancı yatırımcıları teşvik ettiği, ancak Türkiye’deki metrekare fiyatlarının yüksek olduğu belirtildi. Kentsel dönüşüm projelerinin sektöre ivme kazandırması öngörülüyor.
GÜNDEM KORİDORU
19 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.