DOLAR 37,9190 -0.17%
GBP 49,3168 1.2%
EURO 42,6339 2.29%
ALTIN 3.858,252,49
BIST 9.338,580,68%
BITCOIN 30209802.99067%
ETH 573221.73797%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

Sanayi Bakanlığı’ndan “mega endüstriyel parklar” ve “endüstri şehirleri”

Sanayi Bakanlığı’ndan “mega endüstriyel parklar” ve “endüstri şehirleri”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2030 Stratejisi ile Türkiye’yi küresel bir üretim merkezi haline getirmeyi hedeflerken, Samsun-Mersin hattında 16 ilde “mega endüstriyel parklar” ve “endüstri şehirleri” kuracak, sanayi ve teknoloji kolejleriyle de nitelikli iş gücünü güçlendirecek.

04/04/2025 12:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” kapsamında Türkiye, yerli ve milli üretimle sanayisizleşme riskini ortadan kaldırarak küresel rekabet gücünü artırmaya odaklanıyor ve bu doğrultuda “mega endüstriyel parklar” ile “endüstri şehirleri” kurmayı planlıyor. Strateji, Samsun-Mersin hattındaki 16 ilde 166 bin hektarlık sanayi alanı oluşturmayı, sanayi ve teknoloji kolejleriyle nitelikli iş gücünü desteklemeyi ve yeşil ile dijital dönüşümü hızlandırmayı amaçlıyor.

MEGA ENDÜSTRİYEL PARKLAR VE PLANLI SANAYİ ALANLARI

Türkiye’de halihazırda 366 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) faaliyet gösterirken, “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” ile bu alanların fiziksel, teknik ve finansal altyapıları güçlendirilecek ve stratejik yatırımlar için “mega endüstriyel parklar” hayata geçirilecek. Bu parklar, liman, demir yolu ve hava yolu bağlantılarıyla donatılmış lojistik altyapıya sahip olacak, endüstriyel simbiyoz imkanlarıyla yeşil dönüşüme katkı sağlayacak ve veri merkezleri, kuluçka merkezleri, AR-GE üsleri gibi teknolojik alanları barındıracak.

“Mega endüstriyel parklar” projesi, Türkiye’nin küresel tedarik zincirlerindeki yerini sağlamlaştırmayı amaçlarken, “Ulusal Sanayi Alanları Master Planı” ile bu alanların stratejik planlaması yapılıyor ve 32 ayrı bölgede altyapısı hazır sanayi üsleri oluşturuluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “teknolojik, sosyal ve çevresel altyapısı hazır, lojistik bağlantıları güçlü parklar inşa edeceğiz” açıklaması, bu vizyonun temelini oluşturuyor.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ KOLEJLERİYLE NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek için “sanayi ve teknoloji kolejleri” kurmayı planlıyor ve bu kolejler, yüksek teknolojili üretimde yerli iş gücünü artırarak katma değerli sanayi üretimini destekleyecek. Eğitim modeli, üretim ve eğitim paydaşlarıyla şekillendirilecek, fen ve teknoloji odaklı yenilikçi bir yapıyla uygulama ve proje temelli öğrenme yaklaşımını benimseyecek.

Bu kolejlerin sürdürülebilirliği, üniversite-sanayi iş birliği projeleri, burs programları, uluslararası ortaklıklar ve mentörlük faaliyetleriyle sağlanacak ve firmaların genç yeteneklere erişimi kolaylaşacak. Erdoğan’ın “meslek ve fen liselerinin özelliklerini birleştiren kolejler kuracağız” açıklaması, bu adımın uzun vadeli hedeflerini yansıtıyor.


En az 10 karakter gerekli