AÇIK
Sağlık alanında yapay zeka uygulamalarının artan önemi ve bu teknolojilerin sağlık sektöründeki dönüşümü, İstanbul’daki “Hospital Manager Çalıştayları”nda masaya yatırıldı.
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, Türkiye’nin sağlıkta dijitalleşme konusunda oldukça ileride olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin yıllardır bireysel sağlık verilerini toplaması ve bu verileri sayısallaştırarak kullanılabilir hale getirmesi, ülkeyi yapay zeka uygulamaları için ideal bir zemin haline getiriyor. Birinci, dijital ekosisteme vatandaş entegrasyonunda Avrupa’daki birçok ülkeden önde olduklarını ve Türkiye’nin sahip olduğu verilerle, her bir hekimin hastalara yaklaşımını analiz edebilecek yapay zeka sistemleri geliştirebileceğini vurguladı.
Yapay zekanın sağlık sektöründeki etkisi her geçen yıl artarak devam ediyor. Birinci, sağlık ve yapay zekanın yıllık yüzde 40 büyüme oranıyla ilerlediğini açıkladı. Bu büyüme, özellikle koruyucu sağlık uygulamaları, kişiye özel sanal ikizler, yapay zeka ajanları ve sanal asistanlar gibi yenilikçi çözümlerle destekleniyor. Türkiye, bu alanlarda geliştireceği uygulamalarla hem ulusal hem de uluslararası arenada önemli bir oyuncu olma yolunda ilerliyor. Sağlık sektörünün bu denli hızlı büyümesi, 2030 yılına kadar küresel pazar büyüklüğünün 200 milyar dolara ulaşacağı yönündeki öngörüleri destekliyor.
Yapay zekanın sağlıkta kullanımı, etik ilkelerin ve veri güvenliğinin korunması gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Birinci, etik ilkelerin ihlal edilmemesi ve sistemlerin yanlış öğrenmeye açık olmaması gerektiğini belirtti. Türkiye’de sağlık verilerinin kayıt altına alınmasının ve bu verilerin doğru ve güvenli bir şekilde yönetilmesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Bu süreçte, hem kamu hem de özel sektörün işbirliği içinde çalışması ve veri güvenliğine dair uluslararası standartlara uyum sağlaması gerektiğini vurguladı.
GÜNDEM KORİDORU
13 Mayıs 2025