Raporda, özelleştirmenin dışında 131’inde hedef şirket Türkiye kökenlidir. İşlem bedeli ise 91 milyar 917 milyon lira oldu. Aynı sene içinde işlem bedeli yaklaşık 31 milyar 363 milyon lira olan 6 özelleştirmeye ilişkin inceleme başlatıldı.
Böylelikle, 2024 yılında Türkiye kökenli şirketler için bildirilen 137 işlemin bedeli yaklaşık 223 milyar liradır.
2024 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporunda yer alan bilgiye göre, Türkiye kökenli olduğu birleşme ve devralmalar içinde en çok işlem 23 ile “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler”, en yüksek işlem değeri ise “mağazalar, tezgahlar ve pazar yerleri dışında yapılan perakende ticaret” alanlarında gerçekleşti.
Aynı sene incelenen 6 özelleştirme işlemi, “elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı”, “kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor” ile “imalat” sektörüdür. En yüksek bedelli özelleştirme işlemi yaklaşık 16 milyar 522 milyon TL ile “kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor” alanındadır.
Yabancı yatırımcılarca geçen sene 47 ayrı birleşme ve devralma işleminde Türkiye kökenli şirketlere yatırım yapılması tahmin edildi. Bu yatırımcılar arasında işlem bazında ilk sırada 7 ile Hollanda, ikinci sırada 6 ile Fransa kökenliler vardır. Asıl hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu ve bu işlemlerde yabancı yatırımcılarca gerçekleştirileceği bildirilen yatırım tutarı 99 milyar lirayı aştı.
Rekabet Kurulu, birleşme ve devralma işlemlerini son bildirim tarihinden itibaren ortalama 12 günde kararlaştırdı.