Pırlanta Türkiye'nin geleceğini ışıldatıyor

Yatırım aracı olan tek aksesuardır pırlanta. Hem cebe hem de göze gönüle hitap eder. Kuyum sektöründe tıpkı altın gibi değerinden hiç ödün vermediği için olsa gerek, az ya da çok fark etmeksizin her zaman alıcı bulur. Ekonomiyi canlı, alıcının gönlünü de hoş tutan pırlantayı bir kuyumcu titizliğiyle sektör liderlerinin görüşleri altında sizler için derledik.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası12.12.2023
Pırlanta Türkiye'nin geleceğini ışıldatıyor

İhracattaki başarısıyla Türkiye’yi zirveye taşıyan pırlanta, hem ekonomiyi canlı tutuyor hem de hediye olma niteliğinden ötürü gönülleri birleştiriyor. Sektörü A’dan Z’ye değerlendirdiğimiz bu yazıda bizi karşılayan ilk isim Türkiye Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakın oluyor, Yakın, sektörü canlandıracak yeni projelerden söz ederken aynı zamanda 2023 rakamlarını mercek altına tutuyor. Büyüme hedefleri açıklayan Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş bin mağaza için kolları sıvadıklarını anlatırken; Koçak, Kuyumculuk Pırlanta Satış Genel Müdürü Candemir Çelik, pırlanta olarak önlerindeki en büyük rakibin Koçak’ın altın algısı olduğunu belirtiyor. Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş ise ülkemizin mücevherin yanı sıra mücevher üretim teknolojisinde de lider olduğunun altını çiziyor. Kuyum sektöründe 40 yılını dolduran Ahlatçı‘nın Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Enver Çetin, 40’ın hakkını verecek açıklamalarda bulunurken, Lizay Yönetim Kurulu Üyesi Çağatay Serbes mücevher trendlerinden bahsediyor. Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş, pırlantanın hafızası olduğu gerçeğine işaret ederken bu özelliğin ileride bilimsel çalışmalar için kullanılmasının muhtemel olduğunu kaydediyor. Kadınların mücevher tutkusunu bir sektör lideri olarak yakından gözlemleyen Sina Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Ali Barış Lek, Türk kadınlarını buna örnek gösteriyor.

ÜRETİMİ YÜZDE 100 ARTIRACAK ÜÇ BÜYÜK PROJE

Mücevher sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye Mücevher İhracatçılar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakın, sektörü canlandıracak üç dev projeden söz ederek rakamlarla 2023’ü değerlendiriyor. Yaklaşık 750 bin kişiye istihdam sağlayan mücevher sektörü, 2023’ü yaklaşık yüzde 30’luk ihracat artışı ve 7 milyar Dolarlık ihracat geliri ile kapatmaya hazırlanıyor. Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakın, İstanbul’da üç büyük yatırımla üretimi ikiye katlayacak 150 bin metrekarelik ek üretim tesisi kurulacağını belirterek, “Ancak iç piyasada altın kotası bizi zorluyor. İhracatçıyla yastık altı yatırımcısı bir tutulmamalı. Altın esaslı muhasebeye geçilmesini talep ediyoruz” diye konuşuyor.

KUYUMCUKENT’E RAKİP; “ELMAS KULE”

Yakın’ın verdiği bilgilere göre, halihazırda Yenibosna’daki Kuyumcukent benzeri bu üç büyük projenin biri Başakşehir’de, diğer ikisi yine Yenibosna bölgesinde hayata geçirilecek. Yenibosna’daki yatırımlardan biri Gençoğlu Grup’un yaptırdığı ve 60 bin metrekarelik üretim alanına sahip olması planlanan “Elmas Kule” olacak. Yenibosna’daki diğer proje ise Atasay Grup tarafından yapılan ve 90 metrekarelik bir üretim alanına sahip olması beklenen “Atalier Tower” olacak. Üçüncü proje ise Nadir Grup tarafından “Model Kuyum Merkezi” adıyla 77 bin metrekarelik alan üzerinde Başakşehir’de inşa edilecek. Söz konusu projelerin daha hayata geçmeden yoğun taleple karşılaştığını vurgulayan Yakın, “Yeni yapılan üretim merkezlerinde neredeyse iki ay içinde dükkân kalmadı” diyor.

OCAK-EKİM DÖNEMİNDE YÜZDE 21 İHRACAT ARTIŞI

“Mücevher ihracatında dünyanın önde gelen ülkelerinden olan Türkiye’de, halihazırda kayıtlı 35 bin kuyumcu ve yaklaşık 7 bin üretici bulunuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2023’ün Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 5,7 milyar Dolarlık ihracata imza atan sektör, Ocak-Ekim döneminde yalnızca binde 3 artan genel ihracatla karşılaştırıldığında çok iyi bir performans sergiliyor. Yılı yaklaşık yüzde 30 artışla 7 milyar Dolara yakın ihracatla kapatmaya hazırlanan sektörün 2028 yılı için koyduğu ihracat hedefi ise 15 milyar Dolar”

 “HEDEFİMİZ DÜNYADA İLK ÜÇE GİRMEK”

Pırlanta sektörünün parlayan yıldızı Zen her yıl yüzde 50 büyüyerek global piyasaya hükmetmeyi planlıyor. Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, pırlantada dünyada ilk üçe girmeyi hedeflediklerini söyleyerek mağaza sayılarını bine çıkarmayı amaçladıklarını kaydediyor.

Emil Güzeliş sektördeki konumlarını hedefleri doğrultusunda anlatıyor. Zen Pırlanta’nın global bir marka olma yolunda ilerlediğini belirten Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, pırlantada dünyada ilk üçe girmeyi hedeflediklerini söyledi. Bundan 18 yıl önce perakende işine girerek dede mesleği olan kuyumculuğu İstanbul’da devam ettirdiklerini belirten Güzeliş, “Biz ilk yıllarda 25 yıllık bir hedef koymuştuk. Şu anda toplamda 400 mağazamız var. Bunların 50 tanesi yurt dışında yer alıyor. Yurt dışındaki mağazaların 45 tanesi Zen Pırlanta’ya, 5 tanesi ise Blue Diomand’a ait. Şu anda Türkiye’de 80 mağazası olan D Diamond markamızı da Türkiye’de biraz daha büyüttükten sonra yurt dışına açacağız. Amacımız 2030 yılında Türkiye’de ve dünyada bin mağazaya ulaşmak” dedi. Güzeliş; Amerika, İngiltere, Bulgaristan, Almanya, Katar, Irak, Kıbrıs, Sırbistan gibi 20’ye yakın ülkede faaliyet gösterdiklerini söyledi. Elmas Kule’de 10 bin metrekare alan üzerine kurulu yeni fabrikalarına taşındıklarını belirten Güzeliş, her ay yeni bin model çalıştıklarını ifade etti.

“MÜCEVHER ÜRETİM TEKNOLOJİSİNDE DE İLERİDEYİZ”

Mücevher piyasasına isimlerini altın harflerle yazdıran Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş; Türkiye’nin dünya sıralamasında mücevherde İtalya’dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtiyor. Altınbaş ayrıca ülkemizin mücevherin yanı sıra mücevher üretim teknolojisinde de lider olduğunun altını çiziyor.

Mücevher sektöründe ülke olarak, dünya liderleri arasında yer aldığımızı belirten İmam Altınbaş; Türkiye özellikle markalı mücevher konusunda İtalya’dan sonra ikinci sırada yer alıyorken son dönemlerde koşar adım birinciliğe ilerliyor. Kuyumcuların bu başarısını aynı zamanda kuyumculuk sanayisinin gelişmesine borçluyuz. Sadece markalı mücevherde değil markalı mücevher üretiminde kullanılan teknoloji ve sanayide de ilerideyiz. Mücevher üretiminde kullandığımız teknolojileri de üretip ihracat yapar hale geldik. Dolayısıyla hem mücevher üretiminde hem de mücevher üretim teknolojisinde önemli adımlar atıyoruz” dedi.

PIRLANTANIN HAFIZASI

Hammaddesi elmas olan pırlanta; uzun soluklu uğraşlı çalışmaların sonucunda gün yüzüne çıkıyor. Elmasın toprak altında dağınık olduğu yerler olduğu gibi cevher kayaları da bulunuyor ve gün yüzüne çıkan tozlu cevher birçok aşamadan geçtikten sonra raflarda yerini alıyor. Türkiye’de pırlanta sektörünün duayenlerinden olan Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş, bu kıymetli taşın hafızası olduğu gerçeğini hatırlatıyor. Güzeliş aynı zamanda pırlantanın enerji meselesi olduğunu ve bu enerjinin teknolojiye adapte edilme fikrinin ilerleyen yıllarda mümkün olabileceğini söyleyerek şöyle devam ediyor; "Elmas dünyada iletkenliği en güçlü olan, ışığı en güzel alıp yansıtan yapıdır. Bana göre gelecek yıllarda elmaslar ya da yapay elmaslar tüm teknolojilerde yer alacak. Hele ki topraktan çıkmış elmas 1 milyar yaşındadır... “ Elmasın hafızası olduğunun altını çizen Kerim Güzeliş bunu suyun hafızasına benzeterek, “Bu özelliğiyle elmas, ilerleyen yıllarda teknoloji için bir vazgeçilmez olabilir” dedi.

 “3.2 MİLYAR DOLARLIK İHRACATLA BİRİNCİYİZ”

Kuyum sektöründe 40 yılını dolduran Ahlatçı Holding önceki yıl 3.2 milyar Dolarla ihracat şampiyonu oldu. Ahlatçı Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Enver Çetin sektöre yönelik değerlendirme yaparken kuyum başta olmak üzere finansın birçok kolunda 40 yıldır çalışma yürüttüklerini belirterek firmalarına dair bilgi verdi. Son dönemdeki tablo ile ilgili sektörün olumlu ilerlediğini kaydeden Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Enver Çetin “Yurt içi satışların yanı sıra kuyumculuk ihracatı da büyümeye devam ediyor. Ahlatçı 2022 yılını kuyumculuk tarafında lider olarak kapattı. Bu bizim için son derece gurur verici bir gelişme. 2022 yılında ihracatta birincilik ödülümüzü aldık. Aynı yıl kuyumculuk sektöründe 3.2 milyar Dolar ihracat gerçekleştirerek Türkiye'nin bu alandaki ihracat hanesine ciddi anlamda bir katkı sağladık. İhracat rotamızda yer alan lokasyonların her biri bizim için ayrı bir değer taşıyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasında bizim için ayrı bir yeri var” dedi.

KADINLARIN MÜCEVHER TUTKUSU

Kadınların mücevhere olan tutkusu tartışılamaz bir gerçektir. Bilhassa evlilik kültürünün en büyük sembolü olan pırlanta bunun en keskin örneğidir. Kadınların mücevher tutkusunu yakından gözlemleyen Sina Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Ali Barış Lek, Türk kadınlarını örnek gösteriyor. Ali Barış Lek, dünyadaki en bilinçli pırlanta kullanıcısının Türk kadınları olduğunu söyleyerek takıseverlerin tektaş almadan önce ciddi bir araştırma yaptıklarını dile getiriyor. Lek, “Dünyanın neresinde olursanız olun, mücevhere tutkuyla sarılan ve ona aşk besleyen kadınlar görebilirsiniz. Tektaş takılar da mücevher takıların içinde kendine önemli bir yer ediniyor. Bugün her kadın bir tektaş hayali kuruyor veya bir tektaşa sahip olmanın mutluluğunu yaşıyor. Tektaş takı grubuna yıllarını veren ve yüzlerce farklı model ile adeta bu ürün grubunda ekol kabul edilen Sina Pırlanta; tektaşın bilinçli tüketicisi için büyük bir özenle hazırlanıyor. Barış Lek; tektaş almadan önce Türk tüketicisinin; taşın renginden, kalitesine kadar birçok kriteri masaya yatırdığını söylüyor.

TRENDLER NE SÖYLÜYOR?

Mücevher piyasasında estetik büyük rol oynadığı için trendler önem arz ediyor. Piyasada alıcıların seçimlerinden söz eden Lizay Yönetim Kurulu Üyesi Çağatay Serbes çeşitliliğin arttığına işaret ediyor. Çağatay Serbes mücevherde her zaman klasik grubun olduğunu belirterek şunları söylüyor; “Evlenme teklifleri için daima seçim tek taştır. Düğün için yapılan kuyum alışverişlerinde set her zaman alıcı bulur. Bundan farklı olarak son yıllarda ön plana çıkmaya başlayan bagetler genç çiftler tarafından evlilik teklifi amacıyla tektaşın yerini alıyor. Çeşitliliğe çok önem verdiğimiz için fantezi grubu dediğimiz birçok farklı ürünümüz var. Bu yıl biraz erkeklere hitap etmek istedik. Bunun için de İz Koleksiyonunu ortaya koyduk."

MÜCEVHERİN BÜYÜK OYUNCUSU

Altınla başladıkları yolun ağırlıklı kısmını pırlantaya dönüştüren Koçak, aynı zamanda mücevher sektöründe 65 yılı devirmenin tecrübesini ortaya koyuyor. Koçak, Kuyumculuk Pırlanta Satış Genel Müdürü Candemir Çelik, pırlanta olarak önlerindeki en büyük rakibin Koçak’ın altın algısı olduğunu belirtiyor. Bir sektör lideri olarak Türkiye’deki mücevher piyasasını değerlendiren Koçak, Kuyumculuk Pırlanta Satış Genel Müdürü Candemir Çelik, “Mücevher sektörü genel olarak piyasalardaki dalgalanmaya paralel bir tepki verse de genel hareket hep yükselme yönünde oluyor. En yakın örnekle anlatmak gerekirse; bu yıl Türkiye’deki deprem, seçim, enflasyon gibi parametrelere rağmen büyümeye devam ettik. Koçak olarak mücevher sektöründe ihracat yapan büyük oyuncular arasında yer alıyoruz" dedi

 

 

Yorum Yaz