DOLAR 34,5716 0.23%
GBP 43,4954 -0.19%
EURO 36,2143 -0.09%
ALTIN 2.983,720,75
BIST 9.367,773,72%
BITCOIN 34191951.50231%
ETH 1171898.70734%
İstanbul
11°

AÇIK

Paslanmaz çelik sektöründe ek vergi endişesi

Paslanmaz çelik sektöründe ek vergi endişesi

26/07/2024 16:26

Paslanmaz çelik sektörü, anti-damping soruşturmasıyla karşı karşıya. Bu durum, binlerce işletmenin ve on binlerce kişinin istihdamını tehdit ediyor. Sektör temsilcileri, yerli firmaların rekabet gücünün azalacağı konusunda endişeli.

Sektör temsilcileri, Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu (EVFED) Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı, Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, Gelişen Ev ve Yaşam Eşyaları Markaları Derneği (GEEM) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çığır Şahin, Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçıları Derneği (KESİD) Genel Sekreteri Bülent Durlanık, Paslanmaz Çelik Derneği (PASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Sarıtaş, Paslanmaz Sanayi ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı A. Arslan Küçükemre, Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Genel Sekreteri Ayşe Keskinkılıç, Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Öksüz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Züccaciye Komitesi Başkanı Murat Kolbaşı, anti-damping soruşturmasına karşı bir araya  geldi.

Paslanmaz çelik sektöründe, İlave Gümrük Vergisi oranlarının yılın başında yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkarılmasıyla başlayan vergi tartışmaları yeni bir boyuta taşındı. 2013’ten bu yana haddelenmiş soğuk paslanmaz çelik üreten Posco Assan TST’nin Türkiye’deki ortağı Kibar Holding’in anti-damping başvurusu, paslanmaz çelik kullanan sektörleri rekabetçilik açısından endişelendirdi.

BİRÇOK İŞLETME OLUMSUZ ETKİLENECEK

Sektör temsilcileri, Kibar Holding’in aslında ithalatçı olduğunu savunarak, yüksek gümrük vergisi uygulaması ve olası anti-damping önleminin on binlerce kişilik istihdam sağlayan, yıllar boyunca Türkiye’nin dört bir yanında yatırımlar yapmış olan binlerce işletmeyi olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Ülkemizde yeterli kapasitesinin olmadığı ve ana girdisinin de büyük bir oranda ithal olduğu dile getirilen Kibar Holding’in, Çin, Endonezya ve Tayvan menşeli paslanmaz çelik ürünlerine yönelik yüzde 20 vergi talebinde bulunması, paslanmaz çelik kullanan sektörlerde endişe kaynağı oldu.

Ana sanayi sektörlerinin temsilcileri, paslanmaz çelik ürünleri için yüksek gümrük vergisi uygulandığı dönemlerde Türkiye sanayisinin zarar gördüğüne değindi. Paslanmaz çelik ürünlerinde tek bir firmanın kısıtlı kapasitesi nedeniyle ülke ihtiyacının yüzde 70’inin ithalat yoluyla karşılanması gerektiği vurgulandı.

EK VERGİ İSTİHDAM RİSKİ OLUŞTURACAK

İthal ettiği paslanmaz çeliği Türkiye’de haddeleyen firmanın sadece soğuk haddeleme tesisi yatırımı yaptığı belirtildi. Ek olarak bu firmanın Türkiye’nin toplam paslanmaz çelik ihtiyacının ancak yüzde 30’unu karşıladığı ve üretimde ithal yarı mamule bağımlı olması nedeniyle en fazla yüzde 15 civarında katma değer sağladığı iddia edildi.

Türkiye’de yeterli üretimi olmayan bir sanayi girdisinin, dünya fiyatlarının çok üstünde mal olmasına yol açan yüksek gümrük vergisi uygulamasının bir kez daha tekrarlanmasının, on binlerce kişilik istihdam sağlayan, farklı sektörlerde paslanmaz çelik kullanıcısı yüzlerce firmanın faaliyetlerini sonlandırmasına sebep olacağı açıklandı.

Paslanmaz çelik ürünlerine ek vergi getirilecek olursa, sanayi kuruluşlarının maliyetlerinin artacağı ve istihdam kaybının yaşanacağına dikkat çekildi. Bu durumda yerli firmaların ihracat pazarında rekabet edebilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.

Ayrıca, sektörün geleceği için paslanmaz çelik ürünlerinde gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin ve anti-damping soruşturma talep dosyasının reddedilerek, bu konunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşması gerektiğinin altı çizildi.

En az 10 karakter gerekli