Muğla, su ürünleri sektöründe Türkiye’nin liderliğini sürdürerek Şubat 2025’te 86,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve Ege Bölgesi’nin ihracatına önemli bir katkı sağladı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) Şubat ayı ihracatı 1 milyar 419 milyon dolar olurken, bölgenin toplam ihracatı geçen yıla göre yüzde 7,5 azalarak 2 milyar 413 milyon dolara düştü. Yumurta ihracatına getirilen fon nedeniyle zor günler geçiren su ürünleri sektörü, Muğla’nın güçlü performansı ile ayakta kalmaya devam ediyor.
Muğla, narenciye, zeytin, yaş sebze meyve ve su ürünleri ihracatıyla Ege Bölgesi’nin önde gelen merkezlerinden biri olarak Şubat 2025’te 86,3 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye genelinde su ürünleri ihracatında lider konumda olan kent, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 132 milyon dolarlık Şubat ayı ihracatının büyük bir bölümünü tek başına sırtladı.
Yumurta ihracatına getirilen fon, sektörü olumsuz etkilese de Muğla, levrek, çipura ve alabalık gibi ürünlerle uluslararası pazarda güçlü bir talep görmeye devam ediyor. Bu başarı, kentin modern tesis yatırımları ve üretim kapasitesinin bir göstergesi olarak öne çıkıyor.
EİB verilerine göre, 2024’te 625,6 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı yapan Muğla, bu yıl da aynı ivmeyi sürdürebilecek potansiyele sahip. Ancak sektör temsilcileri, balık yumurtasına getirilen fonun ihracatı baltaladığını ve bu konuda düzenleme yapılması gerektiğini vurguluyor. Muğla’nın ihracatı, Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve ABD gibi pazarlara yönelirken, kentin küresel pazardaki rekabet gücü her geçen gün artıyor.
GÜNDEM KORİDORU
22 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.