PARÇALI AZ BULUTLU
Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu sabit bırakırken ülkeye ilişkin periyodik değerlendirmesini tamamladığını açıkladı.
Türkiye ekonomisinin güçlendiğine vurgu yaparak, sıkı para politikalarının enflasyonla mücadelede başarılı sonuçlar elde ettiğini belirtti.
Moody’s 16 Ocak’ta yaptığı periyodik değerlendirmede, Türkiye’nin ılımlı kamu borç yükü ve iyileşen para ile makroekonomik politika etkinliğinin, ülkenin kredi notunu destekleyen unsurlar arasında yer aldığının altını çizdi.
Son zamanlarda sıkı para politikası uygulanması ekonomide yeniden bir denge sağladığını ifade etti ve bu politikaların TL’ye karşı güvenin arttırdığını hem de cari açığın azalttığını belirtti.
Enflasyonun 2025 yılının sonuna kadar yaklaşık yüzde 30’a kadar gerileme yaşayacağını ifade ederken, swaplar hariç Merkez Bankası döviz rezervlerinin artık pozitif bir seviyeye ulaştığı ve dış kırılganlık risklerini azalttığını da belirtti.
Mali politikalar gözlemlendiğinde bu sene daha kısıtlayıcı bir yapıya sahip olacağını belirtilerek, bunun dezenflasyonu ve ekonomik dengeyi destekleyeceği öngörüldü
19 Temmuz 2024 tarihinde Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırdı ve “B3″ten “B1″e yükselterek kredi notu görünümünü “pozitif” olarak belirledi.
Bu sene yapılan değerlendirme takviminde Türkiye için ilk kredi notu güncelleme tarihi olarak 24 Ocak gösterildi. Ancak kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvime bakılırsa, kesin bir güncelleme yapılması öngörülmüyor. Türkiye’ye ilişkin bir sonraki planlı değerlendirme 25 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleşecek.