DOLAR 34,5193 0.16%
GBP 43,6797 0.12%
EURO 36,4470 0.25%
ALTIN 2.958,370,80
BIST 9.121,941,00%
BITCOIN 0%
ETH 0%
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

Mesut Öksüz, züccaciye alışverişindeki genel durumu değerlendirdi

Mesut Öksüz, züccaciye alışverişindeki genel durumu değerlendirdi

26/07/2024 16:18

Celal Toprak ile İş Dünyası programına katılan ZÜCDER Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Öksüz, züccaciye sektöründeki son gelişmeler hakkında önemli bilgiler verdi.

Züccaciye alışverişindeki son gelişmeler hakkında dikkat çekici bilgiler veren Mesut Öksüz, Türkiye’nin sektördeki gelişiminin altını özellikle çizdi.

ÇİN’İN YATIRIMLARI ÇOK BÜYÜK

Konuşmasına pandemiden sonra ilk kez Çin’e gittiğinde yaşadığı büyük şaşkınlığı anlatarak başlayan Mesut Öksüz, “Gerçekten şaşırdım çünkü pandemiden öyle bir Çin çıkmış ki biz onların o dönemde içine kapandığını, küçüldüğünü ve daraldığını hayal ederken onlar müthiş bir yatırım yapmışlar. Sanayilerini çok iyi geliştirmişler. Eskiden bazı ürün gruplarına bakmak için oraya gittiğimizde ürünlerin daha az kaliteli olduğunu görürdük. Bizim sektörümüzle ilgili örnek verecek olursak, cam gibi bazı ürün gruplarında nispeten daha gerideydiler. Ancak hatırı sayılır şekilde yatırım yaptıklarını ve fiyatlarının da dünya standartlarından çok da yukarılarda olmadığını, hatta geriye doğru gittiğini söyleyebilirim. İki hafta önce tekrar Çin’de fuarımız oldu. Birçok sanayici arkadaşım, dostum fuara katılım gösterdi. Onların tespitleri de benimle aynı. Hatta morallerinin çok bozuk olduğunu söyleyebilirim. Çünkü maliyet kaleminin o kadar uygun olduğunu söylediler ki bizim burada mal edemediğimiz fiyatlarla Çin orada ürün satıyor” dedi.

ÇİN’İ AŞMANIN YOLLARI VAR

Çin’in dünyada her zaman önemli bir noktada olduğuna vurgu yapan Öksüz, “Bizim sektörün yıllık 300 milyar Dolarlık bir işlem hacmi var ve bunun 152 milyar Dolarını tek başına Çin sağlıyor. Bu gerçek hiçbir zaman değişmedi. Ancak Çin büyük bir güç diye kendimizi geri çekecek halimiz yok. Biz zaten fuarlarımızdan bahsediyoruz. Fuarlarımız artık dünyada, Çin Guanzo’daki ve Frankfurt’taki Ambiante fuarlarından sonra üçüncü fuar olarak bilinmektedir. Bizim Züchex fuarımız dünyada kabul edilen ve hatırı sayılır firmaların geldiği, olmazsa olmaz denilen bir fuar haline geldi. Aynı zamanda bizlerin yaptığı ticari heyetlerin de önemli katkıları olduğunu söyleyebilirim. 16-19 Mayıs tarihlerinde Antalya’da 50 ülkeden 100’e yakın nitelikli satın almacıyı ülkemizde ağırlayacağız. Biz 6 milyar Dolar ihracat ile dünya pazarından yüzde2 pay alıyoruz. Bu yüzde2 payla zaten 8. sıradayız. Bizim ilk beş yılda 5. sıraya gelme gibi bir hedefimiz var. Bu hedefimizden geri gitmiş değiliz. Sanayi ağırlıklı bir sektör olduğumuz için daha fazla yatırım yapmamız lazım. Sanayi ağırlıklı bir sektörde sürekli ekipmanlarımızı yenilememiz ve geliştirmemiz gerekiyor ki rekabet edebilelim ya da sürekli kendimizi geliştirebilelim. Çünkü bu ürünlerin çoğunun bir milatları var. 5 yıl veya 6 yıl sonra yenilenmeli. Tekrardan alınması gereken ürün grupları da var. Bunları da alabilmeliyiz ki rekabetimizi daha güçlü hale getirelim” dedi.

ANTALYA’DAKİ ZİRVE ÇOK ÖNEMLİ

Öksüz, Antalya’da yapılacak olan zirvenin önemine de dikkat çekti. “Antalya’daki zirvemizi son derece önemsiyorum. Biz, bu firmaları dünyadan tek tek cımbızla çeker gibi seçiyoruz. 1 milyar Dolarlık yıllık ithalat yapan firmayı bile Antalya’da ağırladık. Kriter olarak bir firmanın minimum 10 milyon Doların üzerinde bir ithalat yapıyor olması ya da 10’un üzerinde perakende mağazası olmalı. Bu firmaları Antalya’da 50’den fazla üreticimizle bir araya getiriyoruz. Her yıl getirdiğimiz firmaları mümkün olduğu kadar da yeniliyoruz. Yüzde 70’i yeni, yüzde 30’u daha önce getirdiğimiz firmalar. 100’e yakın firmayla ticari ilişkiler kuruyoruz.”

İÇ PİYASADA ENFLASYON ETKİLİ

Son olarak iç piyasa hakkında görüşlerini dile getiren Mesut Öksüz, “İç pazara ilk 3 ay olarak bakarsak adet bazında yüzde20’lere varan bir daralma var ama ciro bazında yüzde100’e yakın bir artış yaşıyoruz şu an. Tabi bu durum enflasyondan kaynaklanıyor. Enflasyon yüzde 67-68’lerde, biz yüzde65’lerdeyiz. Tabi züccaciye grubunda direkt bir ayrışma yok. Dayanıklı tüketim mamülleri olarak var. Dayanıklı tüketim mamüllerinde aşağı yukarı aynı paralelde olduğumuzu düşünüyorum. Dolayısıyla yüzde2-3 enflasyonun altında bir durumdayız. Son yıllarda bizim ürün grubumuz enflasyonun altında fiyatlandırma yaptı. Bunu tüm rakamlarda görüyoruz. Burada da enflasyonun nispeten altında hareket eden bir sektör olarak kalacağımızı düşünüyorum ama artık şunu da söyleyelim, sanayi sektörü ürün grubunda adet bazında ne kadar çok üretebilirseniz o kadar fiyat azalır. Şimdi iç piyasada bir durgunluk var. Aynı zamanda Doların sabit kalması veya az da olsa artmasının ihracatta önemli dezavantajları var. Dolayısıyla fabrikada üretilen adet düştüğünde otomatik olarak belki eskisi kadar fiyat rekabetinde kalamayabiliriz. Çünkü bir kalıbı takıp değiştirmek yarım gün alıyor. Bu da zaman kaybı ve iş kaybına neden oluyor. Yeteri kadar da sipariş alamadığınız takdirde işin üretim adeti maliyetine son derece yansıyor. Bunlardan dolayı fiyatlarda bir miktar artma meydana gelebilir. Biz üretim adetlerini yukarılara çıkardığımızda mutlaka fiyatlarda daha rekabetçi olacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

 

En az 10 karakter gerekli