AÇIK
İstanbul Dostları tarafından düzenlenen toplantıda “Türkiye’nin Sanayi ve Teknoloji Yolculuğu” başlığı altında, Türkiye’nin üretim gücü, teknolojik atılımları ve sanayideki dönüşümü ele alındı. Programının onur konuğu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır oldu. İstanbul Dostları Kurucusu Kemal Akar, bu buluşmaların İstanbul’un temposu içinde dostlukları pekiştiren bir gelenek haline geldiğini belirterek şunları söyledi: “2012 yılında ‘Dostlar Sofrası’ adıyla başlayan programımız, yıllar içinde büyüyerek farklı sektörlerden dostlarımızı bir araya getiren bir platforma dönüştü. Sadece güzel günlerde değil, zor zamanlarda da birlik ve beraberlik ruhunu yaşatarak toplumsal dayanışmaya katkı sundu. Bugün geniş bir aileye dönüşen İstanbul Dostları’nın gelecekte de nice anlamlı projelere ve güçlü dostluklara vesile olacağına inanıyoruz.”
Programın onur konuğu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuşmasında dünya ekonomisinde yaşanan büyük dönüşüme dikkat çekerek, Türkiye’nin bu süreçteki konumunu değerlendirdi: “Dünya çok farklı bir dönemden geçiyor, zorlu gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmeler, küresel dönüşüm açısından birçok ülke ve ekonomi için büyük anlam ifade ediyor. Dünyadaki bu dönüşümde Avrupa son 20 yılın kaybedeni oldu. Artık en büyük iktisadi ve ekonomik güç değiller. Çin önemli bir hamle yaparak öne geçti. Bunun sebebi, AB’nin teknolojide geri kalması ve Çin’in geliştirdiği teknolojik sistemler. Çin, teknolojide elde ettiği veriyi kendi şirketlerinin kullanımına sundu ve bu durum, ABD’nin bile önüne geçmesine neden oldu. Dünyada bu gelişmeler yaşanırken, gözler Türkiye’nin üzerine daha çok çevrildi. Türkiye’nin uzun süredir terörle mücadelesi savunma sanayimizin yüksek teknolojiyle gelişmesini sağladı. Bu da ülke ekonomimizin büyümesine önemli bir katkı sundu.”
Türkiye’nin yapay zekâ ve yüksek teknoloji alanındaki hedeflerine de değinen Kacır, bu konuda insan kaynağın da güçlü olunması gerektiğini şu sözlerle açıkladı: “Yapay zekâ alanındaki istatistiklere baktığımızda, patent sayısında ABD ve Çin’in başı çektiğini görüyoruz. Avrupa Birliği ve İngiltere ise bu yarışta oldukça geride kaldı. Bizim de bu konuda stratejilerimizi geniş çapta yaymamız gerekiyor. Yapay zekâ projelerimizi hızlandırdığımız birçok çalışmamız var. Yapay zekânın donanım kabiliyeti ile paralel gelişeceği düşünülüyordu ancak gelişmeler gösteriyor ki bizim de güçlü olduğumuz yazılım bu süreçte daha kritik hale gelecek. Yapay zekâ alanında insan kaynağında çok güçlü olmamız gerekiyor.”
Yüksek teknolojiye dönük nokta atış destekleri sürdüreceklerinin vurgulayan Kacır, Türkiye’nin küresel teknoloji üretiminde merkez olma hedefini vurguladı: “Hamle programı kapsamında ithal ürünleri, özellikle Çin’den gelen ürünleri analiz ederek, Türkiye’de üretilebilecek olanları belirledik. Program kapsamında teşvik uygulamalarını ve diğer destekleri tek bir noktadan sunduk. Sanayicimizi bu alanlara yönlendirdik ve bu ürünleri üretenleri desteklemeye devam edeceğiz. Hit 30 programı ile Türkiye’nin en büyük teşvik programını duyurmuş olduk. 2030’a kadar yüksek teknoloji üretiminde küresel bir merkez olma hedefini gerçekleştirmek için stratejik bir adım attık. Program kapsamında, yüksek öncelikli teknoloji alanlarında özel nitelikli projelere 30 milyar dolar değerinde kapsamlı destek ve teşvik sağlayacağız. Tabii bu kadar çok teşvik ve destek, odaklanma sorununu da beraberinde getiriyor. Bu bizim kendi öz eleştirimiz. Yatırım teşvik sistemini kökten değiştireceğiz. Cumhurbaşkanımız çok yakında açıklayacak. Mevcut sistem 13 yıldır devam ediyor ve her yıl teşvikleri genişleterek güncellemişiz ancak daraltma çok az alanda olmuş. Artık köklü bir değişiklik yapacağız.”
HİT 30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı geçtiğimiz aylarda ilan ettiklerini ifade eden Bakan Kacır, “HIT 30, ülkemizi yeni teknoloji yatırımlarının adresi kılacak, tarihimizin en büyük teşvik programı. 2030 yılına dek 30 milyar dolar teşvikle, elektrikli araçlardan batarya üretimine, yarı iletken üretiminden güneş hücrelerine, hidrojen üretiminden biyoteknolojiye 40 milyar doların üzerinde özel sektör yatırımını harekete geçirmeyi amaçlıyoruz. Dünya Bankası iş birliğiyle yürüttüğümüz Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ve Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri projesiyle 750 milyon Dolarlık finansmanı, sanayicilerimize, KOBİ’lerimize, yeşil teknoloji girişimlerine sunarak Türk sanayini yeşil dönüşümde örnek ve öncü hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakan Kacır, kiraların yüksekliğinin sadece büyük kentlerde değil, Anadolu’da da sıkıntıya yol açtığını belirtti ve ekledi: “OSB’lerde lojman alanları açılması için düzenleme yaptık. Personeline lojman yapmak isteyen sanayicilere o alanlar açılacak. Aynı şekilde OSB’lerin yakın çevresinde de lojman alanları oluşturulacak. Bu alanlar arasında ilk sırada eğitim geliyor. Türkiye’nin dört bir yanında “sanayi ve teknoloji kolejleri” kurmak üzere harekete geçeceğiz. Bu kolejler Bakanlığımız kaynakları ile yapılacak. Öğrencilerin burslu olabileceği bir planla yol alınacak.”
GÜNDEM KORİDORU
16 Nisan 2025