Türkiye’nin limon başkenti Mersin’in Erdemli ilçesinde, yoğun hasat dönemi başladı. Limon fiyatları, maliyetlerin altında kalarak üreticiyi zor durumda bıraktı.
Erdemli’de limon hasadı, sabahın erken saatlerinde kadın işçiler tarafından başlatıldı. Yılda 1 milyon tondan fazla limon üretiminin gerçekleştiği bu bölgede, limonlar maliyetinin altında 6-7 TL’den alıcı buluyor.
Limon üreticisi Nurettin Doğan, hasat edilen limonların bir kısmının satıldığını, diğer kısmının ise soğuk hava depolarına kaldırıldığını belirtti. Limon fiyatlarının düşük olması, üreticilerin masraflarını karşılayamamasına neden oluyor.
Doğan, “Su ve gübre gibi masrafları katmadan kesilen her 10 ton limonda 4 tonunun işçiliğe gittiğini” aktararak, işçilik maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekti. Bu durum, üreticilerin finansal sıkıntıya girmesine sebep oluyor.
Bu yılın hasat döneminde, limonların büyük bir kısmı yazın tüketilmek üzere depolanırken, bir kısmı da ihracat için ayrılıyor. Mart sonu veya Nisan başına kadar sürmesi beklenen hasatta, limonlar Balkanlar’dan Avrupa’ya kadar 15 ülkeye gönderiliyor.
Fiyatların maliyetlerin altında kalması, üreticilerin bu ihracat sürecinde de karlılık sağlamasını zorlaştırıyor. Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Karagöz, limonun yoğun hasat döneminde olduklarını ve havaların iyi gitmesiyle satışların arttığını belirtse de, maliyetlerin yükseldiğine dikkat çekti. Limonun rekabet gücünün azalmasının, düşük fiyatlarla da bağlantılı olduğunu ifade etti.
Limon hasadı, Erdemli’de önemli bir istihdam kaynağı oluşturuyor. Kadınlar, limon üretimi sayesinde yılın büyük bir kısmında iş bulabiliyor. Narenciye işleme tesisinde çalışan Eşe Bulut, limon sayesinde kadınlara büyük istihdam sağlandığını belirterek, “Limon olmasa benim burada yapacağım bir işim olmaz” dedi. Limonun yarattığı istihdam, sadece işçilerin değil, onların ailelerinin de ekonomik durumunu olumlu yönde etkiliyor. Bu bağlamda, limon üretimi, bölge ekonomisinin can damarlarından biri olarak öne çıkıyor.
Mustafa Karagöz, limonun bölgedeki istihdamın neredeyse tamamını karşıladığını, özellikle kadınların iş gücüne katılımında önemli rol oynadığını vurguladı. “Erdemli’de sanayi sektörü yok. Yaş sebze ve meyve sektöründen başka istihdam sağlayacak sektör yok” diyen Karagöz, üreticilere daha fazla destek sağlanması gerektiğini savundu. Limon üretiminin sadece doğrudan istihdam değil, dolaylı yollardan da 10 milyon insana dokunduğunu belirtti. Devletin üreticiye, ihracatçıya ve tüketiciye destek olması gerektiğini, mevcut desteklerin yetersiz kaldığını ifade etti.
Limon, Mersin’in Erdemli ilçesinde 6-7 TL’den hasat ediliyor, bu da maliyetlerin altında bir fiyat anlamına geliyor.
Limon hasadı, Mart sonu veya Nisan başına kadar devam eder.
Limon üretimi, Erdemli’de yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor ve çalışanların büyük çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.