PARÇALI AZ BULUTLU
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından düzenlenen XVI. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi, “İnsan Odaklı Kurumsal Yönetim: Yönetim Kurulu Perspektifinden Yeteneği Cezbetmek ve Elde Tutmak” temasıyla İş Sanat Kültür Merkezi’nde devam ediyor. Zirvenin “Yönetim Kurulu Masasında Yeteneği Yönetmek” panelinde konuşan Ali Sabancı ve Sani Şener, yetenek yönetimi ve insan odaklı kurumsal yönetimin sürdürülebilir başarıdaki rolüne odaklandı.
Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, panelde Esas Holding’in 25’inci yılını kutladığını hatırlatarak, başarının temelinde insan kaynağı projesinin yattığını belirtti. Başarının bugüne değil, yıllar önce kurulan doğru ekibe ait olduğunu ifade ederek, Pegasus CEO’su Güliz Öztürk’ün başarısını örnek gösterdi.
Öztürk’ün başarısının, geçmişte kurulan güçlü diyaloğa dayandığını vurgulayan Sabancı, başarılı insanların hayatlarında bir mana aradığını ve bu mana birliğine uyum sağlayacak bir ekip kurmanın çok önemli olduğunu dile getirdi. Sabancı’ya göre, yetkin bir ekibin oluşturulması, kurumların sürdürülebilir başarısının temel taşı.
Sabancı, yönetim kurullarına katılacak üyelerin doğru konularda “hayır” diyebilmesi gerektiğini de vurguladı. Kurumsal yönetimde bağımsızlığın ve cesur karar alma yeteneğinin kritik olduğunu ifade ederek, yönetim kurullarının sadece onaylayan değil, gerektiğinde eleştirel bir perspektif sunan üyelerden oluşması gerektiğini belirtti.
TAV Havalimanları Holding Kurucu Ortağı ve TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener, genç yeteneklerin doğru pozisyonlara yerleştirilmesinde yöneticilerin gerçekten yetkin olmasının önemine dikkat çekti. İnsana verilen değerin ve kapsayıcı bir yaklaşımın kurumsal başarıda kilit rol oynadığını belirtti.
Şener, kurumsallığın tek başına yeterli olmadığını, şirketlerin önce kurumsal, sonra akademik bir yapıya sahip olması gerektiğini, ancak saha bilgisinin de bir o kadar önemli olduğunu vurguladı. Sahayı bilmeyen yönetim kurulu üyelerinin bir konuya itirazlarının genellikle kabul görmediğini ifade etti.
Şener, konuşmasında şirketlerin sokak bilgisine ve saha deneyimine sahip liderlere ihtiyaç duyduğunu, bu yaklaşımın yetenek yönetiminde fark yarattığını dile getirdi. Kapsayıcılığın, farklı bakış açılarını bir araya getirerek daha güçlü kararlar alınmasını sağladığını belirtti.
Zirvenin diğer panellerinde de ele alınan kapsayıcılık konusu, özellikle çeşitlilik ve dijitalleşme ekseninde tartışılırken, Şener’in saha odaklı yaklaşımı dikkat çekti. İş dünyasında saha bilgisine sahip liderlerin eksikliği, özellikle genç yeteneklerin yönlendirilmesinde bir engel olarak görülüyor ve bu konuda daha fazla eğitim programına ihtiyaç duyulduğu sosyal medyada tartışılıyor.
Ali Sabancı, Esas Holding’in başarısının yıllar önce kurulan doğru ekibe dayandığını ve yetenek yönetiminde samimiyetin önemini vurguladı. Yönetim kurulu üyelerinin doğru konularda “hayır” diyebilmesi gerektiğini belirtti. Başarılı insanların bir mana birliğine uyum sağlayacak ekiplerle çalıştığını ifade etti.
Sani Şener, genç yeteneklerin doğru pozisyonlara yerleştirilmesi için yöneticilerin yetkin olması gerektiğini vurguladı. İnsana değer vermenin, kapsayıcı olmanın ve saha bilgisinin kurumsal başarıda kritik olduğunu belirtti. Kurumsallığın yanı sıra sokak bilgisine sahip liderlerin önemine dikkat çekti.
GÜNDEM KORİDORU
28 Nisan 2025