AZ BULUTLU
Dun & Bradstreet’in 2024 Küresel İflas Raporu’na göre, küresel şirket iflasları son 12 yılın zirvesine çıktı. 47 ülkenin yüze 65’inde iflas artışı kaydedilirken Türkiye’de ise şirket yüzde 23 arttı.
Rapora göre, 2024’te şirket iflasları yüzde 65’lik bir artışla son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ukrayna rekor artışla ilk sırada yer alırken onu Singapur, Belarus, Avustralya, Kanada ve Romanya takip etti.
Pandemi sonrası devlet desteklerinin sona ermesi, sıkı para politikaları ve yüksek faiz oranları borç yükünü artırdı.
Türkiye’de 2024’te şirket iflasları yüzde 23 artarak 465’e ulaştı, konkordato başvuruları ise 1.200’ü geçti. 2025’te de konkordato ilan eden şirketlerin sayısı artmaya devam ediyor.
Pandemi sonrası devlet desteklerinin kalkması, yapısal zayıflıkları açığa daha zorlayıcı şekilde çıkardı. Yüksek faiz oranları borç refinansmanını zorlaştırırken, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması talebi azalttı.
Tedarik zinciri kesintileri ve jeopolitik gerilimler, özellikle inşaat, perakende ve hizmet sektörlerinde baskıyı artırdı.
İnşaat, perakende ve hizmet sektörleri, 2024’te iflas dalgasından en çok etkilenen alanlar oldu. Küresel olarak inşaat sektörü, yüksek malzeme ve işçilik maliyetleri nedeniyle yüzde 18’lik iflas artışı gördü. Perakende ve hizmet sektörleri, tüketici harcamalarındaki düşüş ve artan enerji maliyetlerinden darbe aldı.
Büyük ölçekli iflaslar da dikkat çekti; Western Europe’da büyük şirket iflasları yüzde 23 arttı. Türkiye’de KOBİ’ler iflasların yüzde 98’ini oluştururken, zincirleme etkiler küçük tedarikçileri tehdit ediyor. Elektrikli araç talebindeki düşüş, otomotiv sektöründe de iflasları artırdı.
GÜNDEM KORİDORU
03 Temmuz 2025