Her yıl 11 milyon ton plastik mamul üretimi yapan Türkiye, dünyada 6’ncı, Avrupa’da ise 2’nci en büyük plastik mamul işleyicisi ülke konumunda.
Körfez Petrokimya ve Kimyasallar Derneği (GPCA) Plastik Konferansı; Kanada, Ottawa’da yapılan Hükümetler Arası Müzakere Komitesi’nin (INC-4) dördüncü oturumunun ardından, Körfez ülkeleri plastik üreticileri ve değer zinciri ortaklarını Dubai’de bir araya getirerek, plastikler için sürdürülebilir bir dönüşümü sağlamak adına gerekli teknolojileri, yenilikleri ve iş birliğinin önemi tartışmalarına ev sahipliği yaptı.
Yeşil dönüşüm sürecinde zorlukların üstesinden gelmek için sivil toplum örgütlerinin gücüne vurgu yapan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ve SEM Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Körfez ülkeleri petrol kaynakları olarak zengin ülkeler ve gelişmiş petrokimya yatırımlarına sahipler. Ancak en büyük eksiklikleri bu petrokimyasal ürünleri plastik ürünlere dönüştürecek, plastik mamul işleme sanayisine sahip olmamaları. Türkiye ise dünyada 6’ncı, Avrupa’da ise 2’nci en büyük plastik mamul işleyicisi ülke. Her sene 11 milyon ton plastik mamul üretimi yapmakta. Ancak Türkiye’nin petrokimya üretimi kendi üretiminin çok altında kalmıştır. Türkiye ve Körfez Ülkeleri plastik mamul üretimi ve petrokimyasalların üretiminde birbirini tamamlar iki ekonomidir. Bu sebeple tüm Körfez ülkeleri üreticilerini Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Körfez ülkeleri ile ortak yatırımların artması gerektiğine vurgu yapan Eroğlu, “Daha birkaç ay önce Katar’da Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ajansı Başkanımız Burak Dağlıoğlu ile Körfez ülkeleri petrokimya üreticilerinin CEO’larını bir araya getirdik. Ayrıca Körfez ülkelerinde katma değerli plastik mamul üretimine katkı vermek amacıyla bölgede yatırım yapmaya hazırız. Burada bir sinerjiyi birlikte çıkarabilir, küresel bir plastik ve geri dönüşüm devi çıkarabiliriz. Bunu yaparken de özellikle sivil toplum örgütlerimizin iş birliğinden ve yol göstericiliğinden yararlanmalıyız. Türkiye özgün yapısı ile doğu ve batının iş kültürünü birbirine bağlayan bir ülkedir. Yeşil Dönüşümde başkanlığını yaptığım TOBB Türkiye Plastik, Kauçuk Kompozit Sanayi Meclisi, PAGEV ve PAGÇEV olarak iş birliğini daha da geliştirmek istiyoruz” dedi.
GÜNDEM KORİDORU
21 Kasım 2024