AÇIK
Bu proje, kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasını, tasarrufun artırılmasını ve mali karar alma süreçlerinin güçlendirilmesini hedefliyor. Yapay zeka destekli gerçek zamanlı kontrol ve analizlerle, kaynak israfı ve gereksiz harcamalar engelleniyor.
Bakanlık, bir yandan kamu harcamalarında tasarruf sağlarken, diğer yandan da kamu gelirlerinin tahsilatını kolaylaştırıyor. e-Tahsilat Uygulaması ile vatandaşlar, 30’dan fazla kamu alacağını (gümrük, milli emlak satış/kira bedeli, bedelli askerlik gibi) anlaşmalı bankaların mobil uygulamaları, internet bankacılığı, ATM’leri ve şubeleri aracılığıyla hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde ödeyebiliyor.
Bu dijitalleşme hamlesi hem vatandaşa hem de devlete büyük faydalar sağlıyor. Vatandaşların işlemleri kolaylaşırken, devlet de gelir tahsilatlarını anlık takip ediyor, otomatik kayıt altına alıyor ve kamu kaynakları yönetimini güçlendiriyor. Son 1,5 yılda 2,8 trilyon lira tutarında e-Tahsilat yapıldığı ve geçen yıl e-Tahsilat yoluyla toplanan gelirlerin merkezi yönetim bütçe gelirlerinin %20,6’sını oluşturduğu belirtiliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi”ne uyumsuz her türlü kamu harcamasının izlenmeye devam ettiğini vurguladı. Şimşek, “Kamu kaynaklarını en etkin şekilde kullanmaya devam ederken, yapay zeka destekli uygulamalarla şeffaflığı ve hesap verebilirliği önceliklendirerek mali disiplini daha da güçlendireceğiz” dedi.
Kamudaki dijital uygulamalarla vatandaşların işlemlerinin hızlandırılması ve devlet kaynaklarının daha etkin yönetilmesi hedeflendiğini belirten Bakan Şimşek, “Kamudaki yapay zeka destekli ve dijital uygulamaları daha da yaygınlaştırarak, kamu mali yönetiminde şeffaflığı ve verimliliği artırmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
GÜNDEM KORİDORU
04 Temmuz 2025