Türkiye’de sağlık sektöründe yapılan düzenlemelerin ardından JPMorgan, şubat ayı enflasyon tahminini aşağı yönlü revize ederek yüzde 3,5’ten yüzde 2,7’ye indirdi. Aynı dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat 2025 “Sektörel Enflasyon Beklentileri” raporunu yayımladı ve hanehalkının enflasyon beklentisinin arttığını, buna karşın piyasa katılımcıları ile reel sektörün beklentilerinin gerilediğini ortaya koydu.
JPMorgan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sağlık uygulama tebliğinde yaptığı değişiklikle, eğitim ve araştırma hastaneleri, semt poliklinikleri, devlet ve vakıf üniversite hastanelerinde hasta muayene katılım payını 45 liradan 20 liraya düşürmesinin enflasyona etkisini değerlendirdi. Banka, bu düzenlemenin sağlık fiyatlarında yaratacağı toplam potansiyel dozaj etkisinin yüzde 1’e ulaşabileceğini hesaplayarak şubat ayı enflasyon beklentisini yüzde 3,5’ten yüzde 2,7’ye revize etti. Yıl sonu enflasyon beklentisini ise yüzde 27,2 olarak sabit tutan banka, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) mart ve nisan aylarında 250’şer baz puanlık faiz indirimleriyle politikayı gevşetmeye devam edeceğini öngördü.
Bankanın 2025 yılı faiz beklentisi yüzde 30 olarak açıklanırken, bu tahmin TCMB’nin sıkı para politikasını bir süre daha sürdüreceği ancak yıl içinde kademeli bir gevşeme sürecine girebileceği öngörüsünü yansıtıyor. Sağlık sektöründeki katılım payı indiriminin enflasyon üzerindeki baskıyı hafifletebileceği belirtilirken, bu düzenlemenin özellikle hanehalkı harcamalarına olumlu yansıyabileceği düşünülüyor. JPMorgan’ın tahmini, piyasa katılımcılarının TCMB’nin dezenflasyon politikalarına olan inancını desteklerken, yıl sonu enflasyonun yüzde 27,2 seviyesinde kalacağı beklentisi, uzun vadeli bir düşüş trendine işaret ediyor. Bankanın bu güncellemesi, Türkiye ekonomisine yönelik uluslararası kurumların değerlendirmelerinde iyimser bir tonun öne çıktığını gösteriyor.
TCMB’nin Şubat 2025 “Sektörel Enflasyon Beklentileri” raporu, piyasa katılımcılarının 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisinin 0,1 puan azalarak yüzde 25,3’e, reel sektörün ise 1,9 puan düşüşle yüzde 41,9’a gerilediğini ortaya koydu. Buna karşın hanehalkının beklentisi 0,4 puan artarak yüzde 59,2 seviyesine yükseldi; bu da tüketicilerin enflasyonun düşeceğine olan inancının zayıfladığını gösteriyor. Raporda, gelecek 12 ayda enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranının 2,5 puan azalarak yüzde 28,3’e gerilemesi, halk arasında fiyat baskılarına dair algının devam ettiğini işaret ediyor.
Piyasa Katılımcıları Anketi, İktisadi Yönelim Anketi ve TÜİK ile iş birliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi’nden derlenen bu veriler, TCMB’nin enflasyonla mücadelede farklı kesimlerin algısını izlediğini ortaya koyuyor. Piyasa katılımcıları ve reel sektördeki beklenti düşüşü, TCMB’nin politikalarının finansal çevrelerde güven yarattığını gösterirken, hanehalkındaki yükseliş, tüketicilerin kısa vadeli fiyat beklentilerinde daha temkinli olduğunu yansıtıyor. Hanehalkı ile diğer gruplar arasındaki bu beklenti farkı, enflasyonla mücadelede iletişim ve halkı ikna etme süreçlerinin önemini bir kez daha gündeme getiriyor. TCMB’nin bu verileri, mart ayındaki faiz kararları öncesinde dikkate alacağı tahmin ediliyor.
GÜNDEM KORİDORU
23 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.