DOLAR 34,2950 0.51%
GBP 44,7796 0.82%
EURO 37,2426 0.49%
ALTIN 2.987,421,14
BIST 8.945,20-0,63%
BITCOIN 23213051.5777%
ETH 899181.27142%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

Japonlardan Türk iş dünyasına tam destek

Japonlardan Türk iş dünyasına tam destek

26/07/2024 16:20

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk ve Japon iş dünyasını Türkiye-Japonya Denizaşırı İş Birliği Konferansı’nda bir araya getirdi. Toplantıda Türkiye’nin Japonya ile 6 milyar Dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu vurgulayan DEİK Başkanı Nail Olpak, bu rakamın yeterli olmadığını belirterek dengeli bir ticaret hacmi yakalamak için herkese görev düştüğünün altını çizdi.

Toplantının açılış konuşmalarının ardından, NEXI destekleriyle “Türk Eximbank – Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) – SMBC” ve Çalık Enerji – Deutche Bank 2 anlaşma olmak üzere üç iş birliği anlaşması imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak yeni fırsatların ele alındığı konferansta Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko, DEİK Başkanı Nail Olpak, Japonya İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu (NEXI) Başkanı Atsuo Kuroda, DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Ahmet Çalık, Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney yer aldı.

1715864752 deik baskan nail olpak 1

“6 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ YETERLİ DEĞİL”

Dış politikadaki Yeniden Asya Açılımı ve Ticaret Bakanlığı’nın uzak ülkeler stratejisi çerçevesinde Japonya’nın, Türkiye için Asya-Pasifik coğrafyasındaki önemli ortaklardan biri olduğunu vurgulayan DEİK Başkanı Nail Olpak, Yeniden Asya Açılımı ile Japonya’nın Serbest ve Açık Indo-Pasifik stratejisinin ortak vizyonlara sahip olduğunu bildirdi. Bu sebeple Olpak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin dengeli hale getirilerek artırılması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

“Türkiye, Japonya ile dış ticaretinde net ithalatçı konumunda. Japonya ile 6 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmimiz var. Türkiye Japonya ikili ticaret hacmine ve ihracat ithalat dengesine baktığımızda, rakam ve dengenin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu noktada dengeli bir ticaret hacmi yakalamamız için hepimize görev düşüyor.”

Türkiye’de önemli altyapı projelerinde Türk-Japon ortaklığının başarılı sonuçlarını gördüklerini dile getiren Olpak, “Bugünkü gündemimizde önemli yer tutan NEXI destekli projelerin, NEXI ile Eximbank, Çalık Enerji, Deutsche Bank ve SMBC arasındaki anlaşmaların şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

KURADO: “TÜRK ŞİRKETLERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin NEXI desteğiyle yapıldığını hatırlatan NEXI Başkanı Atsuo Kurado iki ülke arasındaki ilişkilerin güçleneceği inancını taşıdığını söyledi. Değişen dünya sistemindeki uzay, mobilite, karbon emisyonunun azaltılması ve enerji gibi pek çok alanda riskleri göz önünde bulunduran Kurado, Türk-Japon iş birliğinin artarak devam edeceğini belirterek, “Önümüzdeki dönem de Japon ve Türk şirketlerini kuvvetli biçimde desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

1715864720 ahmet calik deik turkiye japonya is konseyi baskani

HEDEF YENİ TÜRK-JAPON İŞ BİRLİKLERİ

Japonya’daki paydaşlarla uyum içerisinde çalışıldığına vurgu yapan DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye ile Japonya arasında yapılan Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın bir an önce yapılmasını ümit ettiklerini belirtti.  Öte yandan enerji dönüşümü, dijital dönüşüm, altyapı ve turizm başta olmak üzere deprem ve afet yönetimi, eğitim ve AR-GE gibi hususlara dikkat çeken Çalık, “Türkiye ve Japonya olarak çok daha güçlü ve kalıcı projelere imza atacağımıza yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli