DOLAR 40,4800 0%
GBP 55,1568 0.17%
EURO 47,8126 0.19%
ALTIN 4.406,000,01
BIST 10.591,98-0,23%
BITCOIN 4776628-1.13965%
ETH 145225-2.97867%
İstanbul
31°

AÇIK

İstanbul dünya un sektörüne ev sahipliği yapacak

İstanbul dünya un sektörüne ev sahipliği yapacak

Türkiye, dünya un ihracatındaki 10 yıllık şampiyonluğunu sürdürmeye kararlı. Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen buğday kalitesinin yüksek olduğunu ve ithalatın açık kalmasıyla birlikte 3 milyon ton un ihracatı hedefini koruduklarını açıkladı. Türkiye'nin bu başarısı, 3-6 Eylül'de İstanbul'da düzenlenecek 4. IAOM Avrasya Konferans ve Sergisi'nde dünya sektör temsilcileriyle bir kez daha ele alınacak.

17/07/2025 17:32
İstanbul dünya un sektörüne ev sahipliği yapacak

Türkiye, 2024 yılını 3 milyon 60 bin ton un ihracatı karşılığında 1 milyar 160 milyon dolar gelirle tamamlayarak dünya un ihracat şampiyonluğunu üst üste 10. kez elde etti. Ülkenin yıllık un üretim kapasitesi yaklaşık 32 milyon ton olup, hem yurt içi hem de yurt dışı için 13 milyon ton un üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiye, dünya un pazarından yüzde 23 pay alarak, her dört un paketinden birinde kendi imzasını taşıyor.
IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, un sanayisinin Türkiye’nin iç piyasadaki un tüketiminin nüfus artış oranında istikrarlı bir şekilde arttığını ve bazı firmaların kapasite artırıcı yatırımlar yapmaya devam ettiğini belirtti. Bu durum, özellikle ölçek ekonomilerinden yararlanmak ve rekabet avantajı elde etmek isteyen firmalar arasında yaygın.

İstanbul dünya un sektörüne ev sahipliği yapacak

KURAKLIK VE KALİTE DENGESİ

Son iki sezona kıyasla daha kurak bir dönem yaşanmasına rağmen, Dr. Ulusoy buğday kalitesinin beklentilerin üzerinde olduğunu ifade etti. Ulusoy, “Buğday açısından en kötü senaryonun yaşandığı bir dönemden geçmiyoruz. Buğday üretiminde 18 milyon ton seviyesinde bir rekolte bekliyoruz,” dedi. Bu öngörü, yeni sezonda da un ihracatında dünya lideri olma hedefini destekliyor.

Sektörde dikkat çeken bir diğer nokta ise kapasite kullanım oranları. Dünya genelinde ortalama yüzde 65 olan un değirmenciliği kapasite kullanım oranı, Türkiye’de yüzde 49 seviyelerinde bulunuyor. Daha önce uygulanan buğday ithalat yasağı nedeniyle düşen kapasite kullanım oranları, yasağın kalkmasıyla birlikte artışa geçmeye başladı.

DÜNYA HUBUBATININ MERKEZİ YENİDEN İSTANBUL OLUYOR

Türkiye’nin dünya buğday üretiminin yüzde 30’unu ve dünya un ihracatının yüzde 59’unu temsil eden 32 ülkeden oluşan Avrasya Bölge Başkanlığı’nı üstlenmesi, ülkenin stratejik konumunu pekiştiriyor. IAOM, bu güçlü konumunu pekiştirmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 3-6 Eylül 2025 tarihleri arasında Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de “4. IAOM Eurasia Konferans ve Sergisi”ni düzenleyecek.
Konferans ve Sergi, hububat, un, makarna, bulgur ve yem üreticileri gibi birçok sektör paydaşı ile değirmen makinaları tedarikçileri, laboratuvar ekipmanları tedarikçileri, tüccarlar, malzeme tedarikçileri, paketleme firmaları ve tahıl depolama firmaları gibi geniş bir tedarikçi ve bayi ağıını bir araya getirecek. Etkinliğin ana gündem başlığı ise “Tarımda kadının yeri” olacak. Bu tema, sektörde toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadınların rolüne verilen önemi de yansıtıyor.


En az 10 karakter gerekli