DOLAR 34,2469 0.37%
GBP 44,6963 0.63%
EURO 37,2302 0.45%
ALTIN 2.988,881,19
BIST 8.860,43-1,58%
BITCOIN 23281741.99601%
ETH 897201.19532%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

“İş dünyası ile iş birliği içindeyiz”

“İş dünyası ile iş birliği içindeyiz”

26/07/2024 17:00

Tercih döneminin yaklaşmasıyla gençler hangi üniversiteyi seçeceklerine dair fikir arayışında. Türkiye’de İş Dünyası olarak Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ile tercih dönemi öncesi sizler için görüştük…

Öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmesi gereken en önemli faktörler nelerdir? Neden sizi tercih etsinler? Üniversiteniz hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor?

Öğrenciler Üniversite tercihlerini yaparken öncelikle kendilerini çok iyi tanımaları, hangi alanda ilgileri, istekleri var ve mutlu olarak, severek eğitimlerini sürdüreceklerini isabetli olarak tespit etmeleri, mümkün olduğunca geleceğe yönelik olan meslekleri araştırmalı, bağ kurmaya çalışmalıdır. Öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmesi gereken en önemli faktörler arasında akademik kadronun kalitesi, üniversitenin sağladığı araştırma imkanları, kampüs olanakları, bilimsel ve sosyal sorumluluk projeleri ile sosyal ve sportif aktiviteler yer almaktadır. Üniversitemiz sayılan bu özelliklere sahip olması nedeniyle tercih edilmektedir.  Öğrenciler, danışman akademisyenleri ile araştırma birimlerimizde uygulamalı, bilimsel ve sosyal özgün projelere aktif katılma fırsatı bulmaktadır. Özellikle, çeşitli öğrenci kulüpleri ve spor faaliyetleriyle öğrencilerimizin akademik başarılarının yanı sıra; sosyal, sportif becerilerini de geliştirmelerini sağlıyoruz. Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) 2020 Yılında “Mekânda Erişilebilirlik” alanında vermiş olduğu ‘Engelsiz Üniversite Ödülü’ ile Üniversitemiz özel gereksinimi olan öğrencilerimiz için de uygun bir eğitim ortamı sağlamaktadır. Sosyo-kültürel Faaliyetlerde de mavi bayrak ödülüne aday gösterilmiştir.

Bu yılki tercih döneminde üniversitenizde hangi yeni programlar veya bölümler açıldı? En çok tercih edilen bölümleriniz hangisi?

Bu yılki tercih döneminde Üniversitemizde 11. Fakülte olarak açılan Spor Bilimleri Fakültemizde ‘Antrenörlük Eğitimi’ programı ile Meslek Yüksekokulumuzda ‘Mahkeme Büro Hizmetleri’ programı açılmaktadır. Bunun yanı sıra, spor alanlarında da yeni bölümlerle eğitim yelpazemizi genişletme girişimlerimiz devam etmektedir. En çok tercih edilen bölümlerimiz arasında Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Hukuk Fakültesi ilk dikkati çeken akademik birimlerimiz olmakla birlikte son yıllarda tüm bölüm ve programlarımızın tercih edilme yoğunluğu belirgin bir şekilde çok yükselmiştir. Bunda akademik kadromuzun yetkinliğinin yanı sıra bir vakıf üniversitesi olmanın bilinci ve sorumluluğuyla benimsediğimiz ücret politikasının da etkisi büyüktür.

Öğrencilerin üniversite içerisindeki sosyal alanlarda geçirdiği vakitte tercihlerde önemli bir etken. Siz kampüsünüzde öğrencilere ne gibi imkanlar sunuyorsunuz? Üniversitenizin sunduğu sosyal ve kültürel olanaklar nelerdir?

Üniversitemiz kampüsünde öğrencilerimize çeşitli sosyal ve kültürel olanaklar sunmaktayız. Kültürel geziler, öğrenci kulüpleri, spor müsabakaları ve turnuvalar öğrencilerin kültürel ve sportif gelişimlerine katkı sağlamaktadır.

Merkez Kampüsümüzde kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanılan mekanlarımız Alev Ofluoğlu Konferans Salonu, 2 adet Jimnastik/Dans Stüdyosu, Cep Sineması, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin mezuniyet projelerini, sanatsal ve bilimsel çalışmalarını sergilediği Galeri Yeni Yüzyıl sergi alanımız mevcuttur. Ayrıca Üniversitemizde konferans salonu, kütüphane, yemekhane, kafeteryalar, oyun salonu, revir, psikolojik danışmanlık hizmeti ve mescit bulunmaktadır. Araştırma ve geliştirme laboratuvarlarımızda, deneyimli akademisyenlerimiz eşliğinde öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası projelerini ve kişisel gelişimlerini destelemek önceliklerimiz arasında yer almaktadır.

Öğrenciler için ayrılan ve Merkez Kampüsümüzün teras katında yer alan çok amaçlı bir spor alanı vardır. Açık alanda bulunan spor alanımız basketbol, futbol, tenis ve voleybol oynanabilmesi için düzenlenmiş olup, öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın talepleri doğrultusunda kullanılmaktadır. 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Üniversitemizde faaliyet gösteren üye sayısı 2721 olup, toplam 58 öğrenci kulübümüz Güz ve Bahar döneminde 250 etkinlik gerçekleştirmiştir. Yapılan etkinliklerin çoğunluğu sosyal, sportif ve kültürel içeriklidir.

Gençlerin mezun olduktan sonra kolayca iş bulabilmelerinde üniversite- sanayi iş birliği oldukça önemli bir adım. Sizin bu konuda attığınız adımlar var mı, üniversiteniz ve sanayi iş birliği ile ilgili neler yapıyorsunuz?

Üniversitemiz, mezunlarının iş dünyasında hızlı ve etkili bir şekilde yer alabilmesi için sanayi ile güçlü iş birlikleri kurmaktadır. Bu iş birlikleri kapsamında özellikle Kariyer Merkezimiz ve Akademik Birimlerimiz öğrencilerimiz için staj imkânları, sektörle ilgili geziler, seminerler ve kariyer günleri / kariyer fuarları düzenleyerek iş dünyası ile bağlantı kurmalarını sağlamaktadır. Ayrıca, sanayi projelerine katılım sağlayarak öğrencilerimize uygulamalı eğitim ve iş deneyimi sunmaya gayret göstermekteyiz. Öğrencilerimizin akademik düzeydeki araştırmalara katılması ve bu araştırmaları sunmaları; Sosyal, Fen ve Sağlık alanlarında yapılan “Bilim Günleri” ve “Öğrenci Kongreleri” ile farklı sektörlerden gelen akademik ve profesyonellere sunum yapmaları sağlanmaktadır. Kariyer Merkezimiz aracılığı ile iş birliği içinde olduğumuz işverenleri, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından kariyer merkezlerine sunulan yetenek kapısı platformunda kayıt tutulmakta ve platform üzerinden öğrencilerimiz ve mezunlarımız ile iş/staj ilanlarını paylaşmaktayız. 2021 yılından bu yana yaptığımız çalışmalar sonucunda iş birliği içinde olduğumuz işveren sayımız 2021 de 371, 2022 yılında 821, 2023 yılında 1041 ve 2024 yılında gün itibarı ile 1419 ‘a yükselmiştir.

Üniversitemiz öğrencilerine iş/staj imkânı sağlayabilmek için iş birliği içinde olduğumuz işverenlerin farklı sektörlerden olmasına özellikle hassasiyet gösteriyoruz.

Ayrıca bünyemizde bulunan Diş Hekimliği Fakültemizin Diş Hekimliği Hastanesi ile de öğrencilerimize kapsamlı bir klinik eğitim sunuyoruz. Aynı şekilde T.C. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesinde öğrencilerimiz farklı kliniklerde deneyim kazanma fırsatı elde etmektedir. Sağlık konusunda staj ve uygulamalı ders imkanlarını geliştirmek amacı ile T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve bazı özel kurumlar ile de protokoller yapılarak öğrencilerimizin farklı işyerlerini görmeleri sağlanmaktadır.  

İş dünyasıyla akademinin organik bir ilişki içerisinde olması ve sektörel akademik sermayesini efektif kullanması gerekiyor. Siz üniversitenizden mezun olan öğrencilerinize neler vadediyorsunuz?

Mezun öğrencilerimizle, mezuniyet belgelerini almaya geldiklerinde onlara iş imkanlarından bahsettiğimiz yetenek kapısı platformunu tanıtarak, kendilerini platforma üye yapıyoruz. Bu sayede mezun öğrencilerimize hem iş imkanlarından, hem de düzenlediğimiz etkinlik, fuar ve eğitimlerden haberdar edebiliyoruz. Ayrıca, mezunlarımızın kariyer gelişimlerini desteklemek için sürekli eğitim programları ve mezun ağı faaliyetleri sunmaktayız.

En az 10 karakter gerekli