Hepsiburada, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ikinci yılında, Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü programı ile 10 bin işletmeyi e-ticarete kazandırarak 10 milyar TL’lik ticaret hacmine ulaştı.
Hepsiburada, 2023 Şubat’ta başlayan Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü programı ile deprem bölgesindeki esnaf ve KOBİ’lere destek olarak, 6 binden fazla yeni işletmeyi e-ticarete entegre etti. Programın iki yıl gibi kısa bir sürede 10 milyar TL’lik ticaret hacmine ulaşması, bölgenin ekonomik toparlanmasına önemli bir katkı sağladı.
Bu süreçte, 10 bin aktif işletme depremden sonra ilk kez e-ticaret yapmaya başladı ve bu işletmelerin arasında 4 binden fazla girişimci kadın ve kadın kooperatifi de bulunuyor.
Kadın odaklı sürdürülebilir kalkınma için UN Women Türkiye ve KAGİDER ile işbirliği yaparak, Kadının Emeği Geleceğin Temeli projesini de hayata geçiren Hepsiburada, bu sayede 675 milyon TL gibi bir satış hacmi yakaladı.
Hepsiburada Kurumsal İlişkiler, İletişim ve Sürdürülebilirlik Başkanı Cem Tanır, programın başlangıcını “Hepsiburada Sözü” olarak tanımladı ve bu süreçte yalnızca ekonomik değil, sosyal refahı da desteklemeyi hedeflediklerini belirtti.
Program, deprem bölgesindeki işletmelerin sadece ayakta kalmasını değil, büyümesini ve istihdam yaratmasını da sağladı. Bu doğrultuda, Hepsiburada’nın çabaları, bölgenin ekonomik kalkınmasında ve toplumsal refahın yeniden inşasında kritik bir rol oynadı.
Hepsiburada, Adana, Hatay ve Kahramanmaraş’ta açtığı E-ticaret İhtisas Merkezleri ile yeni başlayanlara e-ticarete giriş desteği sağlıyor. Bu merkezler, e-ticaretin tüm süreçlerinde işletmelere satış, pazarlama, teknoloji, lojistik ve eğitim desteği sunarak, bölgedeki işletmelerin dijital dünyaya entegrasyonunu kolaylaştırıyor. Merkezler, bugüne kadar 4 bin işletmeye e-ticaret eğitimleri ve teknolojik destekler verdi. Bu merkezler, sadece işletmelerin e-ticaret kapasitesini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda yeniden yapılanma sürecinde bölgenin sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesine katkıda bulunuyor.
Cem Tanır, bu merkezlerin afet sonrası yeniden yapılanma dönemlerinde e-ticaretin önemini ortaya koyduğunu ve gelecekte programın doğrudan ve dolaylı etkilerini raporlayarak, örnek bir vaka olarak literatüre kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu merkezler, deprem bölgesindeki işletmelerin sadece acil ihtiyaçlarını değil, sürdürülebilir bir ekonomik yapı kurmalarını da destekliyor.
Hepsiburada, depremin ikinci yılında “Deprem bölgesiyle dayanışmaya devam” sloganıyla bölgedeki satıcıların ürünlerini ana sayfasına taşıyarak, müşterilerini bu ürünleri satın almaya teşvik ediyor. Bu, yerel işletmelerin desteklenmesi ve bölgenin ekonomik olarak toparlanmasına katkı sağlama amacıyla yapılıyor.
UNICEF ile işbirliği yaparak, depremden etkilenen çocukların eğitim ve temel ihtiyaçlarını desteklemek için Dijital Destek Kartlarını satışa sundu. Bu kartlar, çocukların eğitimine ve yaşam kalitesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Ayrıca, Hepsiburada, “Bir Gülüş Yeter” projesi kapsamında çocukların eğitime ve oyuna erişimini artırmak için çeşitli etkinlikler düzenleyerek, 250 bine yakın çocuğa ulaştı.
Üniversite öğrencilerine yönelik “Yarınlara Söz” programı ile de 300’den fazla gence girişimcilik ve e-ticaret eğitimi verdi, başarılı olanlara staj ve mentorluk fırsatları sundu. Bu projeler, gençlerin eğitim ve istihdam süreçlerindeki eşitsizlikleri azaltmayı ve geleceğe yönelik umut aşılamayı hedefliyor.